Kobieca les. Męska les . Co TO znaczy ?

Dyskusje, wymiana opinii i doświadczeń na tematy związane z życiem kobiet kochających kobiety. Wsparcie dla potrzebujących.
Papaya9
początkująca foremka
początkująca foremka

Re: Kobieca les. Męska les . Co TO znaczy ?

Post autor: Papaya9 » 17 maja 2025, o 23:37

Po pierwsze, od Jessici to Ty się odczep 🤪
A po drugie i już tak serio, to w zeszłym tygodniu oglądałam film dokumentalny (chyba na Amazon Prime) gdzie pudła informacja, że u lesbijek nie ma czegoś takiego jak uległa i dominująca. Termin ten został stworzony przez gejów dla gejów bo u nich często jest tak, że jeden faktycznie woli być "top" a drugi "bottom". Kobiece zachowania w łóżku są inne i zwykle obejmują zaspokajanie się na zmianę.
Więc teraz przypuszczam, że jeśli w wśród lesbijek ktoś chce uchodzić za dominującą to może chodzić o te laski które lubią gazety i lubią sobie przypinać strapon 🤔 Choć tego już nie mam potwornego na razie badaniami społecznymi 🤭
[/quote]

Mózg do wymiany, myślałam sobie co mi umknęło w świecie les, że lubią gazety :-P
Temat ciekawy, no ale właśnie, potrzebne by były szerokie badania, a takich brak :D
W dużej mierze pewnie kwestia preferencji. Tak jak dla mnie naturalnym jest pływanie, tak inni się może czują lepiej po którejś stronie bardziej. W jakiejś części może potrzeba trzymania kontroli. Może dla niektórych to większa inicjatywa? Nie wiem, gdybam sobie. Miałam też kiedyś zagwozdkę, czy u niektórych (mam na myśli jakiś procent wśród ,,dominujących")to nie problem z przyjmowaniem przyjemności. I tak jak już wspomniałam, jakiś procent myśli że tak ma bo tak został zaszufladkowany. Sama kieeedyś bym powiedziała, że jestem bardziej uległa, tym że z biegiem lat wiem, że to nieprawda :D
I znam też z opowieści historie, że kobieta w wieku 40 lat zorientowała się, że była w szufladce ,,dominacji", bo dostała taką rolę w związku, a dopiero z kimś innym polubiła jak to jest płynne.
Meandry niezbadane, temat na doktorat, pewnie ile nas tyle doświadczeń :D
Daslibe
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Daslibe » 18 maja 2025, o 11:52

half_serious pisze:
17 maja 2025, o 10:30
Daslibe pisze:
16 maja 2025, o 17:50
Możemy też zastanowić się czym jest kobiecość
Bo wzorce kobiecości i męskości,to coś co widzimy w domu.
Co jest przekazywane z pokolenia na pokolenie
To coś swoistego, indywidualnego dla każdej z nas .
To w końcu kobiecość i męskość to coś przekazywanego z pokolenia na pokolenie czy czy jednak coś indywidualnego dla każdej osoby?
Wydaje mi się, że jeśli serio fascynują Cię poruszane tu tematy to warto byłoby rozważyć chociaż otworzenie się na to co piszą inne osoby, jakie one mają podejście i czy w tym podejściu może też być jakaś racja. Dyskutowanie aż do uzyskania u innych odpowiedzi, której oczekujemy to tzw błąd konfirmacji. Kuszący ale nie rozwijający wcale 🙃
Indywidualnego dla każdej osoby ale powstałe z określonych wzorców rodzinnych, doświadczeń które akurat tak się przetworzyły w danej osobie.
Wiesz ,myślę że twoja opinia iż dyskutuje do momentu w którym uzyskam odpowiedzi jakiej oczekuje to twoja własna projekcja bo nie ma nic wspólnego ani z tym jaka jestem,ani z tym jak rozmawiam z innymi.
Jeśli miałabym wyprowadzić jakieś generalne założenie , wynikające z twoich wypowiedzi (chociaż tego bardzo nie lubię ,bo to totalnie upraszcza i człowieka i rozmowe ) to właśnie to ,że lubisz projektowac rzeczy które gdzieś ,grają w Tobie,na innych.

Zobacz , próbowałas mnie już włożyć w dwie swoje szufladki .
Najpierw,że skacze z kwiatka na kwiatek ,teraz to .
Rozumiem Cię po części ale to po prostu nie jest moje i to nie ja
Daslibe
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Daslibe » 18 maja 2025, o 12:05

half_serious pisze:
17 maja 2025, o 10:22
Papaya9 pisze:
6 maja 2025, o 16:40
I jeszcze dodam, tak mam tatuaże i nie uważam, że to klasyfikuję mnie jako mniej kobiecą, ale rozumiem, że może to się komuś nie podobać. Dla mnie jest spoko. Choć może to też efekt tego, że moje pierwsze les zakochanie było w dziewczynie z tatuażem.

I myślę, że kwestia kobieca/męska to nie kwestia dominacji. Mogą być dwie kobiece dziewczyny, z czego jedna może być bardziej uległa. Ogólnie nie lubię tej szufladki=uległa/dominująca. Wole jak to jest płynne. A wręcz mam swoją teorię, że jest jakaś część kobiet która została zaszufladkowana a potem dopiero się odkrywa w relacji z kimś jak tych szufladek nie ma ;)
Po pierwsze, od Jessici to Ty się odczep 🤪
A po drugie i już tak serio, to w zeszłym tygodniu oglądałam film dokumentalny (chyba na Amazon Prime) gdzie pudła informacja, że u lesbijek nie ma czegoś takiego jak uległa i dominująca. Termin ten został stworzony przez gejów dla gejów bo u nich często jest tak, że jeden faktycznie woli być "top" a drugi "bottom". Kobiece zachowania w łóżku są inne i zwykle obejmują zaspokajanie się na zmianę.
Więc teraz przypuszczam, że jeśli w wśród lesbijek ktoś chce uchodzić za dominującą to może chodzić o te laski które lubią gazety i lubią sobie przypinać strapon 🤔 Choć tego już nie mam potwornego na razie badaniami społecznymi 🤭
Mysle że kwestia nazewnictwa to jedno.
Gust i pożądanie to coś innego.
Fantazje to cos jeszcze innego .
Daslibe
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Daslibe » 18 maja 2025, o 12:09

A dyskusja jest o tyle ciekawa ,że dochodzimy do momentu określenia czym dla nas ,lesbijek , biseksualistek, kobiet LGBT jest męskość a czym jest kobiecość.
Nie rozmawiamy teraz o gustach tylko o czyms zupełnie innym
Nie mam swoich założeń ale jestem ciekawa
EmKostrzecka
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: EmKostrzecka » 10 cze 2025, o 11:46

b8691 pisze:
31 paź 2024, o 14:30
" Bądź kobieca " . " Męskim les - dziękuję " . W co drugim ogłoszeniu napotykamy taki tekst. Co według Was oznacza to ,że kobieta jest kobieca albo męska ? Co definiuje bycie kobiecą lub męską? Czy każda długowłosa kobieta jest kobieca a krótkowłosa męska ? To duże uproszczenia - wiadomo ,ale sporo kobiet tak to postrzega. Ubiór, włosy, styl bycia ? A może jednak ta wewnętrzna miękkość , wrażliwość lub ich przeciwieństwo ? To stanowi kwintesencję tych określeń ? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Stary watek ale bardzo mi bliski. Jako osoba niebinarna, prezentujaca sie typowo po mesku i glownie zainteresowana kobietami ktore nie podpisuja sie pod konwenanse zwiazane z biologiczna plcia i przypisawanym ich rolom "prawdziwej kobiety", interesuje mnie ten nacisk w ogloszeniach na "typowo kobiece kobiety" o ktorym wspominasz. Zastanawiam sie czy wyrazana w tych ogloszeniach "niechec" do bycia z kobieta ktora prezentuje sie "po mesku", nie wynika po czesci z obawy ze taki zwiazek jest bardziej oczywisty np. jesli jestes kobieta "femme" w zwiazku z inna kobieta "femme" i wychodzisz na miasto, to jesli ja obejmiesz albo chwycisz za reke, mozesz wciaz w oczach innych ujsc za pare bliskich przyjaciolek. Jesli natomiast taka sytuacja zachodzi publicznie miedzy kobieta femme i kobieta "meska" to jednak moze bedzie wiecej ciekawskich spojrzen otoczenia, wiecej mozliwosci niechcianej i byc moze negatywnej oceny srodowiska.

A co dla mnie znaczy meska i kobieca? Dla mnie nie jest to kwestia ubioru i fryzury (choc sama ubieram sie w dziale meskim i mam typowo meska fryzure), tatuazy czy kolczykow, zainteresowan i nawykow. Jest to dla mnie znacznie bardziej kwestia energii i sposobu poruszania sie po swiecie. Kobiety meskie, zabieraja wiecej przestrzeni (fizycznie - sposob stania, siedzienia, chodu, intelektualnie - maja mniej oporow wyrazania niepopularnych opinii, itd.). Choc zrozumialym jest ze moga sie wydawac mniej wrazliwe emocjonalnie, czesto taka opinia jest spowodowana ich brakiem cierpliwosci na glupie zachowania niz faktycznym brakiem ciepla w zwiazku. Z doswiadczenia wiem ze czesto jest zupelnie inaczej. Tak samo, popularnym zalozeniem jest to ze kobiety meskie sa seksualnie dominujace, nie lubia lub boja sie wlasnej przyjemnosci, ale z tym tez jest roznie w kazdej grupie kobiet.Natomiast, nie spotkalam jeszcze meskiej kobiety ktora nie bylaby w 100% aktywistka w imie praw kobiet, ich bezpieczenstwa i swobody ;-)
Melami4

Post autor: Melami4 » 23 lis 2025, o 09:48

EmKostrzecka pisze:
10 cze 2025, o 11:46
b8691 pisze:
31 paź 2024, o 14:30
" Bądź kobieca " . " Męskim les - dziękuję " . W co drugim ogłoszeniu napotykamy taki tekst. Co według Was oznacza to ,że kobieta jest kobieca albo męska ? Co definiuje bycie kobiecą lub męską? Czy każda długowłosa kobieta jest kobieca a krótkowłosa męska ? To duże uproszczenia - wiadomo ,ale sporo kobiet tak to postrzega. Ubiór, włosy, styl bycia ? A może jednak ta wewnętrzna miękkość , wrażliwość lub ich przeciwieństwo ? To stanowi kwintesencję tych określeń ? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Stary watek ale bardzo mi bliski. Jako osoba niebinarna, prezentujaca sie typowo po mesku i glownie zainteresowana kobietami ktore nie podpisuja sie pod konwenanse zwiazane z biologiczna plcia i przypisawanym ich rolom "prawdziwej kobiety", interesuje mnie ten nacisk w ogloszeniach na "typowo kobiece kobiety" o ktorym wspominasz. Zastanawiam sie czy wyrazana w tych ogloszeniach "niechec" do bycia z kobieta ktora prezentuje sie "po mesku", nie wynika po czesci z obawy ze taki zwiazek jest bardziej oczywisty np. jesli jestes kobieta "femme" w zwiazku z inna kobieta "femme" i wychodzisz na miasto, to jesli ja obejmiesz albo chwycisz za reke, mozesz wciaz w oczach innych ujsc za pare bliskich przyjaciolek. Jesli natomiast taka sytuacja zachodzi publicznie miedzy kobieta femme i kobieta "meska" to jednak moze bedzie wiecej ciekawskich spojrzen otoczenia, wiecej mozliwosci niechcianej i byc moze negatywnej oceny srodowiska.

A co dla mnie znaczy meska i kobieca? Dla mnie nie jest to kwestia ubioru i fryzury (choc sama ubieram sie w dziale meskim i mam typowo meska fryzure), tatuazy czy kolczykow, zainteresowan i nawykow. Jest to dla mnie znacznie bardziej kwestia energii i sposobu poruszania sie po swiecie. Kobiety meskie, zabieraja wiecej przestrzeni (fizycznie - sposob stania, siedzienia, chodu, intelektualnie - maja mniej oporow wyrazania niepopularnych opinii, itd.). Choc zrozumialym jest ze moga sie wydawac mniej wrazliwe emocjonalnie, czesto taka opinia jest spowodowana ich brakiem cierpliwosci na glupie zachowania niz faktycznym brakiem ciepla w zwiazku. Z doswiadczenia wiem ze czesto jest zupelnie inaczej. Tak samo, popularnym zalozeniem jest to ze kobiety meskie sa seksualnie dominujace, nie lubia lub boja sie wlasnej przyjemnosci, ale z tym tez jest roznie w kazdej grupie kobiet.Natomiast, nie spotkalam jeszcze meskiej kobiety ktora nie bylaby w 100% aktywistka w imie praw kobiet, ich bezpieczenstwa i swobody ;-)
Jesteś właściwa osobą do mojego pytania. Dlaczego kobiety określające się jako niebinarne wybierają wyglądać jak mężczyźni? Rozumiem odrzucanie wizji podziału płci i dorzucania do tego charakterystyk, ale wygląd jest dla mnie taka sama łatka, w którą z własnej woli się ubieracie.
EmKostrzecka
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: EmKostrzecka » 23 lis 2025, o 22:49

Melami4 pisze:
23 lis 2025, o 09:48
Jesteś właściwa osobą do mojego pytania. Dlaczego kobiety określające się jako niebinarne wybierają wyglądać jak mężczyźni? Rozumiem odrzucanie wizji podziału płci i dorzucania do tego charakterystyk, ale wygląd jest dla mnie taka sama łatka, w którą z własnej woli się ubieracie.
Ciezko mi sie wypowiadac za inne osoby niebinarne. Dla mnie to kwestia wygody, dobrego samopoczucia, ujednolicenia mojego charakteru z wygladem, pozytywnej reakcji otoczenia (w sukienkach i makijazu czuje sie i wygladam jak drag queen, a w garniturze to nawet czasem jestem sexy - przynajmniej tak mi powiedziano).

Z historycznego punktu widzenia natomiast, odejscie od typowo kobiecej estetyki jest skutecznym wizualnym odrzuceniem binarnosci. Niebinarne osoby AFAB, jesli nie podejmuja chirurgicznych zmian, ale decyduja sie na meski styl bycia / ubioru itd, podkreslaja w ten sposob dychotomie swojej plciowej tozsamosci. W takim wypadku meska prezentacja jest forma zbalansowania kobiecych cech ciala.

Nie zmienia to jednak faktu, ze jest wiele kobiet niebinarnych ktore nie chca / nie probuja prezentowac sie jak mezczyzni, wiec Twoje pytanie jest duzym uproszczeniem tematu, a co do "latek", jest tez cala masa kobiet ktore identyfikuja sie jako 100% kobiety, ale wola prezentowac sie po mesku i nie ma to nic wspolnego z ich poczuciem plci.
Pinastri

Post autor: Pinastri » 30 lis 2025, o 06:30

Mogę się uznać za męską, bo według niektórych wpisów, które przejrzałam, idealnie wpasowuje się w ramy 😉 krótkie czarne włosy, tatuaże ( wiem rynsztok tfu xd) itd. Jesli o mnie chodzi taki wygląd jest wynikiem akceptacji swojego wnętrza i wyrażaniem go w ten sposób. Dlaczego? Bo po pierwsze mam do tego prawo i to moja sprawa, po drugie lubię jak kobiety czują się przy mnie bezpiecznie i taki wygląd szczególnie o 1 w nocy w sobotę skutecznie odstrasza potencjalnych sebixow. Jesli kobieta mówi, że czuje się bezpiecznie to dla mnie największy komplement. Kolejna sprawa, krótkie włosy są u mnie rodzajem wygody. Nie lubię tracić czasu na rzeczy, które mogę skutecznie ograniczyć, a tak przed pracą machnę sobie dwa razy ręką i mam włosy zrobione 😂 mimo, że mam nowe konto, to jestem tu łącznie jakieś 15 lat łącznie, i teraz jak oglądam ogłoszenia to czuję się jakbym oglądała autokomis a nie szczere poszukiwania drugiego człowieka. Oczywiscie standardy mieć warto, tylko że w związku liczy się coś więcej niż długie-krótkie włosy. Wykluczając pewne fizyczne aspekty, tracicie możliwość poznania wartościowego człowieka.
Aerial
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Aerial » 30 gru 2025, o 14:04

Uważam się za "górę", bo z bycia "dołem" mam mało przyjemności. Moje ciało jest tak stworzone. Czy "dominująca"? Nie mam na to parcia ani w jedną, ani w drugą stronę.
Loona28
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: Loona28 » 35 min temu

Dla mnie to po prostru cxzucie się swobodnie z zachowaniami czy elementami estetyki uważanymi kulturowo za "męskie". Bycie pewną siebie, może z nawet cietym jezykiem, elementy ubiory typu jeansy i marynarka etc.
ODPOWIEDZ