
Sezon na grilla...
- tygrysica3
- super forma
- Posty: 2036
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30
Sezon na grilla...
...skoro sezon - to może znacie Panie jakieś ciekawe przepisy na letnie grillowanie? 

Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna 

Re: Sezon na grilla...
Przetestowane w sobotę
Wszyscy żyją...
Grillowany kurczak z cukinią i sosem czosnkowym
Składniki:
piersi z kurczaka
zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kolendra, kardamon,
szczypta imbiru, kurkumy
sól i pieprz
cukinia
jogurt grecki
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na plasterki prószymy solą i pieprzem, posypujemy ziołami, odkładamy na noc do lodówki.
Cukinię kroimy na plasterki i prószymy solą smażymy razem z kurczakiem na grillu lub patelni grillowej.
Sos: jogurt grecki mieszamy z 2 ząbkami czosnku, majonezem, pieprzem i solą.
Jedliśmy z frytkami ale pasują też pieczone ziemniaki.
Grillowane brokuły z serem
Składniki:
200 g świeżych brokułów
10 g sera Morskiego MSM Mońki
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 suszone pomidory w oliwie
łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Ser w plastrach kroimy w średniej grubości paseczki
Brokuły polewamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy na minutę.
W tym czasie przygotowujemy dresing: drobno pokrojone suszone pomidory mieszamy z oliwą i octem, doprawiamy solą i pieprzem.
Brokuły układamy na grillu i pieczemy 5 do 8 minut.
Pod koniec grillowania na warzywa układamy plasterki sera, a kiedy się rozpuści przekładamy całość do miseczek.

Wszyscy żyją...
Grillowany kurczak z cukinią i sosem czosnkowym
Składniki:
piersi z kurczaka
zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kolendra, kardamon,
szczypta imbiru, kurkumy
sól i pieprz
cukinia
jogurt grecki
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na plasterki prószymy solą i pieprzem, posypujemy ziołami, odkładamy na noc do lodówki.
Cukinię kroimy na plasterki i prószymy solą smażymy razem z kurczakiem na grillu lub patelni grillowej.
Sos: jogurt grecki mieszamy z 2 ząbkami czosnku, majonezem, pieprzem i solą.
Jedliśmy z frytkami ale pasują też pieczone ziemniaki.
Grillowane brokuły z serem
Składniki:
200 g świeżych brokułów
10 g sera Morskiego MSM Mońki
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 suszone pomidory w oliwie
łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Ser w plastrach kroimy w średniej grubości paseczki
Brokuły polewamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy na minutę.
W tym czasie przygotowujemy dresing: drobno pokrojone suszone pomidory mieszamy z oliwą i octem, doprawiamy solą i pieprzem.
Brokuły układamy na grillu i pieczemy 5 do 8 minut.
Pod koniec grillowania na warzywa układamy plasterki sera, a kiedy się rozpuści przekładamy całość do miseczek.
"in this short life there's no time to waste on giving up"
Re: Sezon na grilla...
Ja często robię pstrąga z grilla, marynuje wcześniej w oleju z czosnkiem, pietruszką, koperkiem i cytryną - Pycha! 

Re: Sezon na grilla...
Krewetki bądź rybka po tajsku. Równie dobre z grilla, jak i patelni grillowej 
300g krewetek
300g ryby (np. pangi)
50g niesolonych orzeszków ziemnych
50g masła orzechowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
2 suszone papryczki chilli (albo więcej jeśli ktoś lubi wypalające ryjek:P)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Papryczki należy namoczyć przez ok. 5 minut w ciepłej wodzie, potem usunąć nasionka i posiekać. Orzeszki, czosnek i cebulę pokroić bardzo drobno i razem z papryczkami podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać sos sojowy, cukier, sok i skórkę cytrynową, całość zagotować i wtedy dodać masło orzechowe. Po ostudzeniu wymieszanej masy, trzeba zanurzyć w niej krewetki (bez skorupek oczywiście) i kostki ryby na godzinę albo i dłużej. A potem to już tylko na patyczki i na grilla. I maźgać tą masą, bo aż żal ją zmarnować!
Pyszności!

300g krewetek
300g ryby (np. pangi)
50g niesolonych orzeszków ziemnych
50g masła orzechowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
2 suszone papryczki chilli (albo więcej jeśli ktoś lubi wypalające ryjek:P)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Papryczki należy namoczyć przez ok. 5 minut w ciepłej wodzie, potem usunąć nasionka i posiekać. Orzeszki, czosnek i cebulę pokroić bardzo drobno i razem z papryczkami podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać sos sojowy, cukier, sok i skórkę cytrynową, całość zagotować i wtedy dodać masło orzechowe. Po ostudzeniu wymieszanej masy, trzeba zanurzyć w niej krewetki (bez skorupek oczywiście) i kostki ryby na godzinę albo i dłużej. A potem to już tylko na patyczki i na grilla. I maźgać tą masą, bo aż żal ją zmarnować!

Pyszności!
-
- początkująca foremka
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 lip 2021, o 10:44
Re: Sezon na grilla...
ziemniaczki w pazłotku robione!
-
- początkująca foremka
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 kwie 2022, o 14:01
Re: Sezon na grilla...
Ja jestem tradycjonalistką, najlepsza jest kiełbaska albo piersi z kurczaka/ karkówka w marynacie 

-
- początkująca foremka
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 gru 2022, o 22:13
- Lokalizacja: KRK
Re: Sezon na grilla...
Sezon grillowy 2023 otwarty
1. Kukurydza z masełkiem zgrillowana
2. Boczniaki marynowane w sosie sojowym ciemnym i przyprawach grillowych
3. Karkówka, kurczaków cycuszki
4. Kiełbasa,
5. Cukinia w oliwie i grubej soli morskiej
6. Krewetki w białym winie i oliwie czosnkowe z chilli
7. Chleb grillowany z masełkiem czosnkowym
Po tym czosnuniu lepiej nie rozdawać buziaków
1. Kukurydza z masełkiem zgrillowana
2. Boczniaki marynowane w sosie sojowym ciemnym i przyprawach grillowych
3. Karkówka, kurczaków cycuszki
4. Kiełbasa,
5. Cukinia w oliwie i grubej soli morskiej
6. Krewetki w białym winie i oliwie czosnkowe z chilli
7. Chleb grillowany z masełkiem czosnkowym
Po tym czosnuniu lepiej nie rozdawać buziaków

Re: Sezon na grilla...
A nikt nie pisze o podstawie jaką są steki wołowe.
Moim zdaniem najlepszy będzie antrykot lub rozbef. O polędwicy, bo polędwica jak dziewczyna o niebywałej urodzie. Droga i tak piękna, że wszyscy się spróbować poderwać.
Grube na min. 3cm, ale nawet 4-5. Najlepiej zrobić sous-vide na kilka stopni poniżej temperatury docelowej. Bez żadnego marynowania, solenia i podobnych. Można też w piekarniku z termometrem wewnętrznym, ale s-v jest bardziej elastyczne w czasie, bo można przetrzymać i mięso się nie przeciągnie.
Na ostry ruszt na kilka minut na stronę, żeby ognia złapało i temperatura dociągnęła.
Osolić, opieprzyć i dać odpocząć kilka minut.
Na odpoczynek można też wrzucić do Marynaty.
Klasyczny chimichurri, albo w.g Angeli Lawson.
- Otarta skórka i sok z cytryny
- Roztarte ząbki czosnku.
- Porwany świeży tymianek
- Sól i pieprz
Po ucierać i zalać oliwą.
Po odpoczynku pociąć w plastry
Z sałatą-vinegret pieczywko i dużo czerwonego wina.
Szparagi też się nadadzą

Moim zdaniem najlepszy będzie antrykot lub rozbef. O polędwicy, bo polędwica jak dziewczyna o niebywałej urodzie. Droga i tak piękna, że wszyscy się spróbować poderwać.
Grube na min. 3cm, ale nawet 4-5. Najlepiej zrobić sous-vide na kilka stopni poniżej temperatury docelowej. Bez żadnego marynowania, solenia i podobnych. Można też w piekarniku z termometrem wewnętrznym, ale s-v jest bardziej elastyczne w czasie, bo można przetrzymać i mięso się nie przeciągnie.
Na ostry ruszt na kilka minut na stronę, żeby ognia złapało i temperatura dociągnęła.
Osolić, opieprzyć i dać odpocząć kilka minut.
Na odpoczynek można też wrzucić do Marynaty.
Klasyczny chimichurri, albo w.g Angeli Lawson.
- Otarta skórka i sok z cytryny
- Roztarte ząbki czosnku.
- Porwany świeży tymianek
- Sól i pieprz
Po ucierać i zalać oliwą.
Po odpoczynku pociąć w plastry
Z sałatą-vinegret pieczywko i dużo czerwonego wina.
Szparagi też się nadadzą


Re: Sezon na grilla...
Kilka lat temu kupiłyśmy porządnego grilla i po kilku grillowych imprezach zdałyśmy sobie sprawę, że robimy to dla ludzi, a nie dla siebie. Było to zjawiskowe objawienie, które uwolniło nas od grillowania raz na zawsze. 

Lubię kiedy kobieta...