wegetarianizm
- akada
- foremka dyskutantka
Re: wegetarianizm
Przeszła bym na wegetarianizm ale żeberka z dzika i kiełbasa z dzika są zdrowe i smaczne.
Ach i jak tu żyć panie premierze skoro w Efez Kebab na Francuskiej w Warszawie mają taką dobrą baraninę.
Ach i jak tu żyć panie premierze skoro w Efez Kebab na Francuskiej w Warszawie mają taką dobrą baraninę.
ja chciałabym spróbować przejść na wege ze względu na to, że może szybciej udałoby mi się schudnąć? Bo jak jem wszystko normalnie to nie mogę się ogarnąć, ciągnie mnie do wszelkiego jedzenia i ciężki mi zmniejszyć kalorykę... a w taki sposób może byłoby latwiej... ale jak tu się przestawić tak całkowicie. długo to u was trwało?
- akada
- foremka dyskutantka
Mnie się udało!
W Kauschwitz, steki z polędwicy wołowej przecenione z okazji świrowirusa o 51%.
Kupiłam kilka, przepyszne...
W Kauschwitz, steki z polędwicy wołowej przecenione z okazji świrowirusa o 51%.
Kupiłam kilka, przepyszne...
Tak myślę, że jesteśmy tak krnąbrnymi istotami, że nawet gdyby wymyślony był produkt z roślin o takich samych właściwościach i smaku jak mięso to i tak mięso zwierzęce schodziłoby najlepiej. Po prostu jako gatunek mamy zakodowane, że okrucieństwo jest smakowite 
Tak samo smucą mnie wszystkie akcje z filmami zachęcającymi do chociażby ograniczania spożycia produktów mięsnych. Nie dla treści, ale uważam, że tylko ludzie zainteresowani już tematem je oglądają a cała reszta jak zawsze odwraca się i smaruje bułkę smalcem.

Tak samo smucą mnie wszystkie akcje z filmami zachęcającymi do chociażby ograniczania spożycia produktów mięsnych. Nie dla treści, ale uważam, że tylko ludzie zainteresowani już tematem je oglądają a cała reszta jak zawsze odwraca się i smaruje bułkę smalcem.
Zajebiście wyluzowany kwiat na tafli jeziora
^
Raczej ciężko powiedzieć, że mamy to zakodowane. Pierwsi ludzie byli zbieraczami. Pisano o tym w książce "żywienie człowieka" - jajka, orzechy i wszystko co dało się zebrać. Może jakieś pomniejsza zwierzęta.
Osobiście odrzuca mnie jedzenie czegoś co miało emocje, nawet te pierwotne. Najchętniej bym sama była zbieraczem, mam problemy z żołądkiem i muszę uważać co jem. Mięso i tłuste potrawy to często dla mnie katorga.
No i nie powinniśmy być tak zależni od biologii, bo idąc tym tropem, to dużo osób powinno jeść tłuste i niezdrowe jedzenie. Jesteśmy człowiekiem rodzinnym, więc. ;p
Raczej ciężko powiedzieć, że mamy to zakodowane. Pierwsi ludzie byli zbieraczami. Pisano o tym w książce "żywienie człowieka" - jajka, orzechy i wszystko co dało się zebrać. Może jakieś pomniejsza zwierzęta.
Osobiście odrzuca mnie jedzenie czegoś co miało emocje, nawet te pierwotne. Najchętniej bym sama była zbieraczem, mam problemy z żołądkiem i muszę uważać co jem. Mięso i tłuste potrawy to często dla mnie katorga.
No i nie powinniśmy być tak zależni od biologii, bo idąc tym tropem, to dużo osób powinno jeść tłuste i niezdrowe jedzenie. Jesteśmy człowiekiem rodzinnym, więc. ;p
Ja raczej po prostu unikam mięsa, zwłaszcza skąpanych w tłuszczu frykasów, konsumpcja minimalna pewnie. Nie mam jakiegoś "parcia", by przejść na stuprocentowy wegetarianizm czy weganizm, to raczej jakiś uraz z dzieciństwa do fioletowego "flaka" w piersi kurzęcej
Gdyby mi się chciało i umiałabym suplementować się w odpowiedni sposób, pewnie pokusiłabym się o przynajmniej tymczasowy okres próbny. Tym bardziej że niektóre jarskie papu naprawdę smakuje świetnie.

-
- uzależniona foremka
Ja około 2 mc kupuje produkty wegańskie(spróbowanie innej kuchni) i to naprawde jest smaczne.Barbini pisze: ↑21 maja 2020, o 21:45Ja raczej po prostu unikam mięsa, zwłaszcza skąpanych w tłuszczu frykasów, konsumpcja minimalna pewnie. Nie mam jakiegoś "parcia", by przejść na stuprocentowy wegetarianizm czy weganizm, to raczej jakiś uraz z dzieciństwa do fioletowego "flaka" w piersi kurzęcejGdyby mi się chciało i umiałabym suplementować się w odpowiedni sposób, pewnie pokusiłabym się o przynajmniej tymczasowy okres próbny. Tym bardziej że niektóre jarskie papu naprawdę smakuje świetnie.

Ach co to był za wyścig, ostatni w jej życiu....
Jestem prawie weganką:)
Mam uczulenie na produkty odzwierzęce.
Zero jaj, mleka i w ogóle białka krowiego, koziego, owczego, drobiu
Z gotowaniem w domu nie ma problemu. Pojawia się on wtedy, gdy towarzystwo spotyka się w knajpkach albo są jakieś przyjęcia rodzinne. Mi to nie przeszkadza, że wcinam tylko sałatkę. Jednak innym tak.
Przestali mnie zapraszać...
Mam uczulenie na produkty odzwierzęce.
Zero jaj, mleka i w ogóle białka krowiego, koziego, owczego, drobiu
Z gotowaniem w domu nie ma problemu. Pojawia się on wtedy, gdy towarzystwo spotyka się w knajpkach albo są jakieś przyjęcia rodzinne. Mi to nie przeszkadza, że wcinam tylko sałatkę. Jednak innym tak.
Przestali mnie zapraszać...
-
- uzależniona foremka
Jestem wege od trzech lat i nie wyobrażam sobie zjeść więcej martwego ciała zwierząt. Dodatkowo, nie przyczynie się do śmierci zwierząt.
Odkąd nie jem mięsa czuję się dużo lepiej.
Natomiast jem ryby i krewetki. Wszystko jest w głowie i tak sobie to poukładałam , że mogę jeść ryby i krewetki ale cielaczka, krówkę czy świnkę itp to już nie tknę.
Odkąd nie jem mięsa czuję się dużo lepiej.
Natomiast jem ryby i krewetki. Wszystko jest w głowie i tak sobie to poukładałam , że mogę jeść ryby i krewetki ale cielaczka, krówkę czy świnkę itp to już nie tknę.
A jak uzupełniasz wit B12?
-
- uzależniona foremka
Też kupuję preparaty z B12, ale czytałam, że słabo się wchłania ta witamina
Mam jakiś spray pod język, podobno lepszy niż tabletki. Czytałam, że najlepiej B12 wchłania się ze sprayów przeznaczonych do nosa
Mam jakiś spray pod język, podobno lepszy niż tabletki. Czytałam, że najlepiej B12 wchłania się ze sprayów przeznaczonych do nosa
-
- uzależniona foremka
Jak to słabo się wchłania

Są dobre preparaty firmy Solgar, Alinnes, Swanson to taki przykład

Wchłanianie witaminy B12 odbywa się w końcowym odcinku jelita krętego, szacuje się, że po podaniu doustnym wchłaniany jest zaledwie 1% (!) zażytej dawki. objawy jej niedoboru mogą się pojawić ok. 2 – 5 latach od całkowitego braku jej podażyWenus_8005 pisze: ↑4 cze 2020, o 14:20Jak to słabo się wchłania, wchłania się tak jaką masz wchłanialność więc wchłonie Cię jak inne witaminy. Takie czasy , że ludzie mogą w piwnicy produkować suplementy i jak wymyśla spray do nosa z witaminą to będą go wielbić wywyższać i oczerniać inne, więcej analizy i zdrowego rozsądku
![]()
Są dobre preparaty firmy Solgar, Alinnes, Swanson to taki przykładWczoraj czytałam że witamina B12 jest w buraku a ja często go używam w kuchni więc nie jest tak, że wegetarianie nie mają dostępu do tej witaminy. Generalnie gdyby udało Ci się znaleźć jabłuszko lub śliwkę albo marchewkę z robaczkiem to jedz w całości bo tam jest dużo naturalnej B12
![]()
Tu o witaminie B12. Warto przeczytać, nim sobie zaczniecie coś gdzieś wtykać lub wspomagać się suplementami:
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/ ... -tNWv.html
https://pantabletka.pl/witamina-b12-kto ... ac-opinie/
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/ ... -tNWv.html
https://pantabletka.pl/witamina-b12-kto ... ac-opinie/
Lubię kiedy kobieta...
-
- super forma
Może jednak warto zacząć od zbadania czy faktycznie cierpi się na jej (wit. B) niedobór.
-
- początkująca foremka
mi niejedzenie mięsa przyszło samo, za bardzo kocham zwierzęta i mięso zaczęło mnie po prostu brzydzić
Tak samo, nie jestem w stanie jeść ze swiadomoscia ze zabilam to male slodkie zwierzontko
-
Ja z mięsem też tak średnio, a ostatnio nawet odstawiłam niezdrowe jedzenie i spróbowałam tego https://life-stylova.blogspot.com/2020/ ... eczor.html Jak widać jak kobieta się uprze to wszystko może. No ale czekolady to chyba nie porzucę.
Ogólnie jem mięso, ale nie mam nic przeciw kuchni wege. Np. bardzo lubię kebaba z seitanem zamiast mięsa albo "schabowe" z boczniaków.
-
- początkująca foremka
. ....a tak z innej perspektywy....cały czas kulinarnej vege...jakie Vegę miejsca w Krakowie macie sprawdzone i godne polecenia?
Solgar i Swanson mogę polecić
-
- początkująca foremka