Kucharzenie w upały

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
ODPOWIEDZ
PatiPafosi

Kucharzenie w upały

Post autor: PatiPafosi » 11 lip 2024, o 09:56

Heja, żyjecie po ostatnich dniach upałów :slonko: ?
U mnie było ponad 35 stopni. A że przyjeżdżali goście, to wypadało coś upiec. I w kuchni naprawdę ciężko było wytrzymać (jaka była temperatura to nie wiem, bo nie używałam termometru :) ) Ale żeby było ciekawiej, to według lekarzy najzdrowsze byłoby 18-20C. Mniej niż w łazience, bo tam zalecają 22-24C - na medonecie tak napisali.

A mi tam zabrakło konkretnych porad, jak niby zbić temperaturę do zalecanych wartości, kiedy piekarnik grzeje, a na zewnątrz jest prawie równie gorącco :oops: Może podzielicie się jakimiś pomysłami i patentami :?: Można wstawić sobie wentylator - ale co wtedy z oknami?!?
No bo na upały zaleca się zamykać okna i je zasłaniać żaluzjami/roletami, żeby nie wpuszczać gorącego powietrza z zewnątrz do środka i nie pozwolić na nagrzewanie przez promienie słoneczne. A jak w kuchni jest cieplej, niż na zewnątrz - to co wtedy???
dobranocka14
super forma
super forma

Re: Kucharzenie w upały

Post autor: dobranocka14 » 16 lip 2024, o 08:30

PatiPafosi pisze:
11 lip 2024, o 09:56
No bo na upały zaleca się zamykać okna i je zasłaniać żaluzjami/roletami, żeby nie wpuszczać gorącego powietrza z zewnątrz do środka i nie pozwolić na nagrzewanie przez promienie słoneczne. A jak w kuchni jest cieplej, niż na zewnątrz - to co wtedy???
Wtedy otwierasz okna żeby się ochłodzić :wink:
Awatar użytkownika
Owca7
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: Owca7 » 16 lip 2024, o 13:47

Gdzieś czytałam że najlepiej postawić przed wiatrakiem blaszaną miskę z lodem. Można też powiesić mokre prześcieradło. Wilgoć podskoczy, ale o te parę stopni się schłodzi. U mnie na przykład zamykanie okien i otwieranie wieczorem nic nie daje. Cóż, aby do grudnia :czerwononosyrenifer:
Nie ma ludzi normalnych,są tylko niezdiagnozowani :) .
PatiPafosi

Post autor: PatiPafosi » 18 lip 2024, o 10:35

@up dzięki za rady :!:
Wentylator w drodze, foremki na kostki w zamrażalniku - będzie na kolejną turę upałów :mrgreen:
A okna chyba będę zamykać i zasłaniać w takim układzie.
OlaMaj
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: OlaMaj » 18 lip 2024, o 17:45

PatiPafosi pisze:
18 lip 2024, o 10:35
A okna chyba będę zamykać i zasłaniać w takim układzie.
To się rewelacyjnie sprawdza:) Poza tym zaciemniona "jaskinia" robi klimat :cool:
Awatar użytkownika
gimmeeverything
super forma
super forma

Post autor: gimmeeverything » 29 lip 2024, o 00:23

PatiPafosi pisze:
11 lip 2024, o 09:56
zjeść w knajpie z klimą :)
...i nawet jak upadnę, to wstanę - a wtedy TY masz przejebane :twisted:
Aerial
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Aerial » 25 sie 2024, o 19:31

Zrobić sernik na zimno. Koreczki. Deskę serów i wędlin z oliwkami. Obiad zamówić albo zrobić makaron - 10 minut gotowania
ODPOWIEDZ