Heja, żyjecie po ostatnich dniach upałów ?
U mnie było ponad 35 stopni. A że przyjeżdżali goście, to wypadało coś upiec. I w kuchni naprawdę ciężko było wytrzymać (jaka była temperatura to nie wiem, bo nie używałam termometru ) Ale żeby było ciekawiej, to według lekarzy najzdrowsze byłoby 18-20C. Mniej niż w łazience, bo tam zalecają 22-24C - na medonecie tak napisali.
A mi tam zabrakło konkretnych porad, jak niby zbić temperaturę do zalecanych wartości, kiedy piekarnik grzeje, a na zewnątrz jest prawie równie gorącco Może podzielicie się jakimiś pomysłami i patentami Można wstawić sobie wentylator - ale co wtedy z oknami?!?
No bo na upały zaleca się zamykać okna i je zasłaniać żaluzjami/roletami, żeby nie wpuszczać gorącego powietrza z zewnątrz do środka i nie pozwolić na nagrzewanie przez promienie słoneczne. A jak w kuchni jest cieplej, niż na zewnątrz - to co wtedy???
Kucharzenie w upały
-
-
- super forma
Re: Kucharzenie w upały
Wtedy otwierasz okna żeby się ochłodzićPatiPafosi pisze: ↑11 lip 2024, o 09:56No bo na upały zaleca się zamykać okna i je zasłaniać żaluzjami/roletami, żeby nie wpuszczać gorącego powietrza z zewnątrz do środka i nie pozwolić na nagrzewanie przez promienie słoneczne. A jak w kuchni jest cieplej, niż na zewnątrz - to co wtedy???
Gdzieś czytałam że najlepiej postawić przed wiatrakiem blaszaną miskę z lodem. Można też powiesić mokre prześcieradło. Wilgoć podskoczy, ale o te parę stopni się schłodzi. U mnie na przykład zamykanie okien i otwieranie wieczorem nic nie daje. Cóż, aby do grudnia
Nie ma ludzi normalnych,są tylko niezdiagnozowani .
-
@up dzięki za rady
Wentylator w drodze, foremki na kostki w zamrażalniku - będzie na kolejną turę upałów
A okna chyba będę zamykać i zasłaniać w takim układzie.
Wentylator w drodze, foremki na kostki w zamrażalniku - będzie na kolejną turę upałów
A okna chyba będę zamykać i zasłaniać w takim układzie.
To się rewelacyjnie sprawdza:) Poza tym zaciemniona "jaskinia" robi klimat
- gimmeeverything
- super forma
zjeść w knajpie z klimąPatiPafosi pisze: ↑11 lip 2024, o 09:56No bo na upały zaleca się zamykać okna i je zasłaniać żaluzjami/roletami, żeby nie wpuszczać gorącego powietrza z zewnątrz do środka i nie pozwolić na nagrzewanie przez promienie słoneczne. A jak w kuchni jest cieplej, niż na zewnątrz - to co wtedy???
...i nawet jak upadnę, to wstanę - a wtedy TY masz przejebane
Zrobić sernik na zimno. Koreczki. Deskę serów i wędlin z oliwkami. Obiad zamówić albo zrobić makaron - 10 minut gotowania