cos do chleba

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

cos do chleba

Post autor: Ireth » 6 lis 2011, o 20:45

Odkad poszlam do szkoly, nosze ze soba drugie sniadanie. Kupowanie gotowych past czy pasztetow wychodzi drogo, jak sie kanapki robi codziennie, kazdy ser sie tez w koncu znudzi, wiec zaczelam sama kombinowac z roznych przepisow, jakie znalazlam na wegeblogach. Pasty mi ida tak sobie, ale co do pasztetow, to pieke co tydzien, naprawde sie wciagnelam.
Podaje ku inspiracji i prosze o Wasze sprawdzone przepisy ;)

PASZTET SOCZEWICOWY wg Agnieszki Kręglickiej

250 ml pomaranczowej drobnej soczewicy rozgotowanej w 500 ml wody na puree
uduszone na pol kostki masla warzywa: albo starta na grubych oczkach tarki marchewka z pietruszka (po 2-3 korzenie plus duza posiekana cebula), albo 3 posiekane pory
3-4 jajka
sol, pieprz

Puree mieszamy z uduszonymi warzywami, dodajemy jajka i przyprawy. Wykladamy mase do waskiej blaszki wysmarowanej maslem i wysypanej bulka i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

PASZTET PIECZARKOWY

60 dag startych na grubych oczkach tarki pieczarek
duza posiekana i usmazona cebula
5 lyzek kaszy manny
4 lyzki maki ziemniaczanej
4 lyzki oleju
sol, pieprz, ziola prowansalskie

Wszystko mieszamy lapa, doprawiamy i pieczemy w blaszce jak wyzej w 200 stopniach przez okolo 30 minut.

PASZTET JARSKI

pol szklanki ugotowanego ryzu
szklanka ugotowanej zielonej soczewicy lub czerwonej fasoli
po 2 starte na grubych oczkach marchewki i pietruszki
2 posiekane cebule
majeranek, sol, pieprz

Ryz zblenowac razem z soczewica/fasola. Cebule i warzywa udusic. Wszystko wymieszac, doprawic. Piec okolo godziny w 180 stopniach.

Z past to w sumie robie tylko jedna, z przepisu Moniki Mrozowskiej i jej meza. Potrzebna jest puszka cieciorki i pudelko serka biaego kanapkowego naturalnego lub ricotty, jesli ktos woli. Cieciorke sie blenduje na gladko, miesza z serkiem i dodaje dodatki. U mnie to sa albo posiekane oliwki, albo czerwona marynowana grillowana papryka, tez zblendowana. Sol, pieprz wg potrzeb i smacznego :)
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
implant
super forma
super forma
Posty: 1280
Rejestracja: 29 maja 2008, o 02:00

Re: cos do chleba

Post autor: implant » 7 lis 2011, o 23:07

Ja mam odwieczny problem śniadanoiwy. Zrobiłabym pasztet z soczewicy, ale tam jaja są, a jajka na wage złota, bo tylko gospodarskie jemy. Może można dać tylko 2?
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Re: cos do chleba

Post autor: Ireth » 9 lis 2011, o 09:25

Mysle, ze mozesz ;) Sprawdz i daj znac, jak poszlo.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
koukla
super forma
super forma
Posty: 1199
Rejestracja: 15 cze 2005, o 00:00

Re: cos do chleba

Post autor: koukla » 9 lis 2011, o 20:38

PASTA (jednak ;) )Z FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża pokrojona cebula
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
1/4 szklanki suszonych pomidorów
sok z 1/2 cytryny (można mniej)
natka pietruszki (zdecydowanie można mniej)
po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i cząbru
sól
pieprz do smaku

Cebulę zeszklić, dodać czosnek i podsmażyć. Cebulę i czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz soli i pieprzu), zmiksować na gładko. Jeżeli wyjdzie za gęste, można dodać trochę wody. Dosmaczyć solą i pieprzem.

I gotowe :)

Pewnie można zamiast gotowanej fasoli dodać puszkowej, ale gotowana jest według mnie lepsza.
кому-то легче жить с закрытыми глазами
это их выбор а мы свой делаем сами
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Re: cos do chleba

Post autor: Ireth » 10 lis 2011, o 10:25

Thx ;)
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
dobranocka13
super forma
super forma
Posty: 3030
Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00

Re: cos do chleba

Post autor: dobranocka13 » 13 lis 2011, o 17:25

Pasta: 2 serki topione o neutralnym smaku (np. śmietankowe), 4 ugotowane na twardo i posiekane drobno jajka, 1 mała czerwona papryka drobno pokrojona, 1 mała biała cebula drobno pokrojona, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez do smaku (ilość majonezu zależy od indywidualnych upodobań i od tłustości serków).
Awatar użytkownika
pigula73
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 804
Rejestracja: 2 gru 2004, o 00:00

Re: cos do chleba

Post autor: pigula73 » 16 lis 2011, o 08:54

dobranocka13 pisze:Pasta...
Pycha, tylko to nie jest pasta do zabrania do pracy czy szkoły. No, nie z czosnkiem. Jak dla mnie, to pasuje do kolacyjnych kanapek. :twisted:
Awatar użytkownika
dobranocka13
super forma
super forma
Posty: 3030
Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00

Re: cos do chleba

Post autor: dobranocka13 » 18 lis 2011, o 22:38

pigula73 pisze:
dobranocka13 pisze:Pasta...
Pycha, tylko to nie jest pasta do zabrania do pracy czy szkoły. No, nie z czosnkiem. Jak dla mnie, to pasuje do kolacyjnych kanapek. :twisted:
Nie, pewnie, że nie :lol: .
Chyba, że to szkoła dla pogromców wampirów.
morgana75
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 45
Rejestracja: 23 sty 2012, o 19:58

Re: cos do chleba

Post autor: morgana75 » 26 sty 2012, o 02:31

Ja generalnie uwielbiam wszystko co choć troszkę przypomina pastę tapenada lub jej grecki odpowiednik pastę z samych oliwek...Przede wszystkim trzeba mieć mikser, robot kuchenny, blender- generalnie coś co ma pojemnik z nożykiem u dołu i co zmieli na miazgę
Potem oliwki- klasyczna tapenada to raczej czarne oliwki - ja ostatnio używam takich zielonych z lindla w małym foliowym opakowaniu akurat na jedną porcję pasty i kosztują cała złotówkę :cool:
Oliwki plus odrobinkę zalewy plus połowę lub cała paprykę plus ząbek czosnku ( niekoniecznie) plus troszkę oliwy z oliwek(też niekoniecznie) rozdrobnić maksymalnie...generalnie w tej formie już jest pyszne ale jak chce się mieć bardziej kanapkowe to można dodać
a- tofu, wędzone chyba lepiej - to dla weganek
b- Jajka na twardo tak ze 2
c- i to najbardziej lubię SERY-najczęściej jeden cały pleśniowy plus jeszcze coś- mozarella, typu caprii, ostatnio do miksera poleciał dogorywający w koncie lodówki wędzony i też było ok
Awatar użytkownika
koukla
super forma
super forma
Posty: 1199
Rejestracja: 15 cze 2005, o 00:00

Re: cos do chleba

Post autor: koukla » 29 sty 2012, o 21:44

PASTA SEROWA

krążek naturalnego camemberta, ok. 120 g
180 g twarożku
jedna spora lub dwie mniejsze gruszki o łącznej wadze ok. 250 g
50 g orzechów włoskich
2 szalotki
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól pieprz



Camembert pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Twaróg rozgnieść widelcem, oba sery dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego, aż będzie kremowa.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać dość drobno.
Gruszkę/i obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Szalotki i natkę drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. I gotowe :)

Przepis z bloga Zielenina
кому-то легче жить с закрытыми глазами
это их выбор а мы свой делаем сами
ODPOWIEDZ