Sezon na grilla...

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tygrysica3
super forma
super forma
Posty: 2036
Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30

Sezon na grilla...

Post autor: tygrysica3 » 2 lip 2012, o 12:38

...skoro sezon - to może znacie Panie jakieś ciekawe przepisy na letnie grillowanie? :)
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna ;)
Awatar użytkownika
An_ek
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 13
Rejestracja: 20 maja 2012, o 13:08

Re: Sezon na grilla...

Post autor: An_ek » 2 lip 2012, o 13:13

Przetestowane w sobotę :mrgreen:
Wszyscy żyją...

Grillowany kurczak z cukinią i sosem czosnkowym

Składniki:
piersi z kurczaka
zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kolendra, kardamon,
szczypta imbiru, kurkumy
sól i pieprz
cukinia
jogurt grecki
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na plasterki prószymy solą i pieprzem, posypujemy ziołami, odkładamy na noc do lodówki.
Cukinię kroimy na plasterki i prószymy solą smażymy razem z kurczakiem na grillu lub patelni grillowej.
Sos: jogurt grecki mieszamy z 2 ząbkami czosnku, majonezem, pieprzem i solą.
Jedliśmy z frytkami ale pasują też pieczone ziemniaki.

Grillowane brokuły z serem

Składniki:
200 g świeżych brokułów
10 g sera Morskiego MSM Mońki
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 suszone pomidory w oliwie
łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Ser w plastrach kroimy w średniej grubości paseczki
Brokuły polewamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy na minutę.
W tym czasie przygotowujemy dresing: drobno pokrojone suszone pomidory mieszamy z oliwą i octem, doprawiamy solą i pieprzem.
Brokuły układamy na grillu i pieczemy 5 do 8 minut.
Pod koniec grillowania na warzywa układamy plasterki sera, a kiedy się rozpuści przekładamy całość do miseczek.
"in this short life there's no time to waste on giving up"
mamut
Posty: 7
Rejestracja: 7 sie 2012, o 09:26

Re: Sezon na grilla...

Post autor: mamut » 7 sie 2012, o 09:29

Ja często robię pstrąga z grilla, marynuje wcześniej w oleju z czosnkiem, pietruszką, koperkiem i cytryną - Pycha! :)
Awatar użytkownika
Rilla
super forma
super forma
Posty: 1927
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sezon na grilla...

Post autor: Rilla » 7 sie 2012, o 19:44

Krewetki bądź rybka po tajsku. Równie dobre z grilla, jak i patelni grillowej ;)

300g krewetek
300g ryby (np. pangi)
50g niesolonych orzeszków ziemnych
50g masła orzechowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
2 suszone papryczki chilli (albo więcej jeśli ktoś lubi wypalające ryjek:P)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Papryczki należy namoczyć przez ok. 5 minut w ciepłej wodzie, potem usunąć nasionka i posiekać. Orzeszki, czosnek i cebulę pokroić bardzo drobno i razem z papryczkami podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać sos sojowy, cukier, sok i skórkę cytrynową, całość zagotować i wtedy dodać masło orzechowe. Po ostudzeniu wymieszanej masy, trzeba zanurzyć w niej krewetki (bez skorupek oczywiście) i kostki ryby na godzinę albo i dłużej. A potem to już tylko na patyczki i na grilla. I maźgać tą masą, bo aż żal ją zmarnować! ;)
Pyszności!
MagdaLena98
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 16
Rejestracja: 30 lip 2021, o 10:44

Re: Sezon na grilla...

Post autor: MagdaLena98 » 24 sie 2021, o 12:07

ziemniaczki w pazłotku robione!
plomienna27
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 28
Rejestracja: 25 kwie 2022, o 14:01

Re: Sezon na grilla...

Post autor: plomienna27 » 25 kwie 2022, o 14:51

Ja jestem tradycjonalistką, najlepsza jest kiełbaska albo piersi z kurczaka/ karkówka w marynacie :D
Magdalena82
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 49
Rejestracja: 14 gru 2022, o 22:13
Lokalizacja: KRK

Re: Sezon na grilla...

Post autor: Magdalena82 » 5 maja 2023, o 08:21

Sezon grillowy 2023 otwarty

1. Kukurydza z masełkiem zgrillowana
2. Boczniaki marynowane w sosie sojowym ciemnym i przyprawach grillowych
3. Karkówka, kurczaków cycuszki 😉
4. Kiełbasa,
5. Cukinia w oliwie i grubej soli morskiej
6. Krewetki w białym winie i oliwie czosnkowe z chilli
7. Chleb grillowany z masełkiem czosnkowym

Po tym czosnuniu lepiej nie rozdawać buziaków :D
Awatar użytkownika
fern
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 209
Rejestracja: 29 mar 2013, o 00:33

Re: Sezon na grilla...

Post autor: fern » 9 maja 2023, o 20:14

A nikt nie pisze o podstawie jaką są steki wołowe.
Moim zdaniem najlepszy będzie antrykot lub rozbef. O polędwicy, bo polędwica jak dziewczyna o niebywałej urodzie. Droga i tak piękna, że wszyscy się spróbować poderwać.
Grube na min. 3cm, ale nawet 4-5. Najlepiej zrobić sous-vide na kilka stopni poniżej temperatury docelowej. Bez żadnego marynowania, solenia i podobnych. Można też w piekarniku z termometrem wewnętrznym, ale s-v jest bardziej elastyczne w czasie, bo można przetrzymać i mięso się nie przeciągnie.
Na ostry ruszt na kilka minut na stronę, żeby ognia złapało i temperatura dociągnęła.
Osolić, opieprzyć i dać odpocząć kilka minut.
Na odpoczynek można też wrzucić do Marynaty.
Klasyczny chimichurri, albo w.g Angeli Lawson.
- Otarta skórka i sok z cytryny
- Roztarte ząbki czosnku.
- Porwany świeży tymianek
- Sól i pieprz
Po ucierać i zalać oliwą.
Po odpoczynku pociąć w plastry
Z sałatą-vinegret pieczywko i dużo czerwonego wina.
Szparagi też się nadadzą ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
ImaSumak
super forma
super forma
Posty: 4354
Rejestracja: 29 paź 2014, o 00:07

Re: Sezon na grilla...

Post autor: ImaSumak » 15 maja 2023, o 21:48

Kilka lat temu kupiłyśmy porządnego grilla i po kilku grillowych imprezach zdałyśmy sobie sprawę, że robimy to dla ludzi, a nie dla siebie. Było to zjawiskowe objawienie, które uwolniło nas od grillowania raz na zawsze. :slonko:
Lubię kiedy kobieta...
ODPOWIEDZ