Sklarowane masło - czy cena = smakowi?

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
ODPOWIEDZ
marlena77
Posty: 3
Rejestracja: 26 lis 2012, o 09:58

Sklarowane masło - czy cena = smakowi?

Post autor: marlena77 » 26 lis 2012, o 10:15

Witam,

zakładam ten wątek, ponieważ od pewnego czasu we wszystkich książkach kucharskich które wpadają mi w ręce napotykam się z radą, aby podczas gotowania używać sklarowanego masła.

Zastanawiam się, czy naprawdę ma to aż tak duże znaczenie w późniejszym smaku. Z tego co widziałam w Almie masło sklarowane jest jakieś 10 razy droższe od zwykłego. Podobno można je samemu sklarować, ale wcale nie wychodzi to dużo taniej. Dodatkowo nie do końca wiem jak miałabym to zrobić :) Czy są tu jakieś Panie które mogą doradzić ogólnie w tej kwestii.
Tabletki odchudzające - mój sposób na walkę z otyłością
Awatar użytkownika
osiol
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 2192
Rejestracja: 17 sty 2006, o 00:00
Lokalizacja: znów gdzieś tam ;)

Re: Sklarowane masło - czy cena = smakowi?

Post autor: osiol » 27 lis 2012, o 13:54

Po 1. masło klarowane jest bardziej odporne na wysokie temperatury - nie przypala się tak jak zwykłe masło.
Po 2. można je przechowywać bez lodówki - podczas klarowania usuwane jest (chyba) białko - więc nie jełczeje.
Po 3. Masło klarowane można zrobić samemu - wystarczy kupić masło niesolone i je rozpuścić na małym ogniu, pozbywając się po drodze białka które wypłynie na wierzch. Z kilograma masła zrobisz około 0,8 kg masła klarowanego (ghee).
Gorseciarka_pl
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 20
Rejestracja: 10 gru 2012, o 13:21

Re: Sklarowane masło - czy cena = smakowi?

Post autor: Gorseciarka_pl » 11 gru 2012, o 01:20

Masło po roztopieniu trzeba przecedzić przez gazę. Samo zebranie białka nie wystarczy. Zawsze coś zostanie i może spowodować zepsucie się masła. Po przecedzeniu jest czyste (właśnie klarowne). Przelewamy je do naczynia z ciemnego szkła i przechowujemy w lodówce. Nie przechowujemy w pojemnikach z tworzyw sztucznych, bo masło ma wyjątkową tendencję do chłonięcia wszelkich obcych zapachów.
ona5431
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 382
Rejestracja: 18 cze 2012, o 01:22

Re: Sklarowane masło - czy cena = smakowi?

Post autor: ona5431 » 9 mar 2013, o 23:27

Sklarowałam ostatnio kupione na targu oryginalne, jak mniemam, masło. Jest rewelacyjne jako krem dla skóry - wbrew pozorom nie zostawia warstwy tłuszczu, koi, wręcz goi podrażnienia, nacieram nim całą twarz - nie drażni spojówek. O.
MagdaLena98
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 16
Rejestracja: 30 lip 2021, o 10:44

Re: Sklarowane masło - czy cena = smakowi?

Post autor: MagdaLena98 » 24 sie 2021, o 12:04

moim zdaniem warto!
ODPOWIEDZ