Makaron

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
judith1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2013, o 23:43

Makaron

Post autor: judith1985 » 21 kwie 2013, o 23:59

zamieszczajcie proszę swoje przepisy, makaron uwielbiam a pomysły się kończą (bo ile można jeść spaghetti?)
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: Makaron

Post autor: Japonka » 22 kwie 2013, o 11:57

w tym temacie jest troszkę o makaronach: http://kobiety-kobietom.com/forum/viewt ... on#p479746
Pozdrawiam Piękne Panie
Awatar użytkownika
Rilla
super forma
super forma
Posty: 1927
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Makaron

Post autor: Rilla » 22 kwie 2013, o 17:21

Jestem dzieckiem makaronów. Mogłabym jeść na okrągło i mam na nie miliony pomysłów :)

Ostatnio na przykład, bardzo bardzo nie miałam siły na gotowanie, a koniecznie chciałam zjeść ciepłą kolację. Ugotowałam penne do stanu mocno al dente, wyrzuciłam na durszlak nie hartując (w ogóle rzadko kiedy to robię), w tym samym garnku podsmażyłam dwa posiekane ząbki czosnku oraz kilka pokrojonych w cienkie paski suszonych pomidorów i wrzuciłam z powrotem makaron, przemieszałam, dodałam dwie czubate łyżki zielonego pesto, chwilkę smażyłam. Tadam! Całość zajmuje maks. 15 minut, a jedząc można umrzeć ze szczęścia ;)
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: Makaron

Post autor: Japonka » 22 kwie 2013, o 17:48

Rilla, to ja w takim razie będę dzisiaj umierać przez Ciebie. Bo pomysł bardzo mi się spodobał. :cool:
Pozdrawiam Piękne Panie
judith1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2013, o 23:43

Re: Makaron

Post autor: judith1985 » 23 kwie 2013, o 22:15

a ja jutro, jak kupię potrzebne składniki :)
judith1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2013, o 23:43

Re: Makaron

Post autor: judith1985 » 28 kwie 2013, o 14:46

Japonka pisze:w tym temacie jest troszkę o makaronach: http://kobiety-kobietom.com/forum/viewt ... on#p479746
skorzystałam z dwóch przepisów z linku:
Spaghetti z okruszkami i bazylią:
2 ząbki czosnku, 10 dag pokruszonego czerstwego chleba bez skórki,150 ml oliwy extra vergine, 50 dag spaghetti, 1 pęczek bazylii, pieprz, sól
Ząbki czosnku i pokruszony chleb podsmażamy na patelni na oliwie, tak aby dobrze chleb się zrumienił, ale nie przypalił. W międzyczasie gotujemy spaghetti. Odcedzamy gdy jest jeszcze bardzo al dente i wrzucamy na patelnię z chlebem szybko mieszając. Posypujemy posiekaną bazylią, świeżo mielonym pieprzem i solą.

Spaghetti z pesto z cukinii i anchois (dla 6 osób)
1 kg cukini, ½ szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 5-6 filetów anchois, 50 dag spaghetti, ½ pęczka natki pietruszki, ½ pęczka natki bazylii, sól
Cukinię kroimy na cienkie talarki i dusimy do miękkości na oliwie z posiekanym czosnkiem i papryczką. Miksujemy, dodając filety anchois, przyprawiamy do smaku i odstawiamy. Drobno siekamy zioła. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej gorącej wody, odcedzamy, od razu mieszamy z sosem, dodając parę łyżek wody z gotowania (aby makaron się nie skleił). Posypujemy posiekanymi ziołami i podajemy.

Oba pyyszne, tylko trochę pracochłonne - tak bardziej do zrobienia w wolny dzień niż w tygodniu.
Awatar użytkownika
It_just_deja_vu
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 27
Rejestracja: 13 kwie 2013, o 10:27

Re: Makaron

Post autor: It_just_deja_vu » 3 maja 2013, o 19:43

Z makaronami chyba nie ma co zbytnio kombinować. Najlepsze są te najprostsze sosy na bazie pomidorów w różnej postaci. Osobiście preferuję ten pełnoziarnisty, nie ma po nim tego nieprzyjemnego uczucia przepełnienia żołądka.. Nie mając ostatnio za bardzo pomysłu na obiad do zwykłego razowego penne przygotowałam sos na bazie pomidorów z puszki, posiekanych suszonych pomidorów, cebulki podsmażonej wcześniej na oliwie ze słoika z suszonymi pomidorami i ziół na koniec dodając posiekanego wędzonego łososia tak by tylko leciutko się ściął. No banalne a takie smaacznee :o
incredible95
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 48
Rejestracja: 3 maja 2013, o 13:43
Lokalizacja: Wrocław

Re: Makaron

Post autor: incredible95 » 3 maja 2013, o 22:48

a może zapiekanka makaronowa?
ostatnio robiłam ze szpinakiem, kurczakiem, serem i oczywiście makaronem:)
kawałki kurczaka z przyprawami jakie lubisz usmaż, ugotowany makaron wymieszaj z przyrządzonym szpinakiem. wyłóż do naczynia żaroodpornego warstwami, polej śmietaną z rozmąconym jajkiem i posyp serem:D wcześniej dopraw do smaku, można dodać czosnek, pieczarki, co się lubi i na co ma się ochotę:P piecz w piekarniku:) i gotowe:D
judith1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2013, o 23:43

Re: Makaron

Post autor: judith1985 » 5 maja 2013, o 13:07

incredible95 pisze:a może zapiekanka makaronowa?
ostatnio robiłam ze szpinakiem, kurczakiem, serem i oczywiście makaronem:)
kawałki kurczaka z przyprawami jakie lubisz usmaż, ugotowany makaron wymieszaj z przyrządzonym szpinakiem. wyłóż do naczynia żaroodpornego warstwami, polej śmietaną z rozmąconym jajkiem i posyp serem:D wcześniej dopraw do smaku, można dodać czosnek, pieczarki, co się lubi i na co ma się ochotę:P piecz w piekarniku:) i gotowe:D
Zrobiłam wczoraj - połączenie makaron+szpinak jest boskie. Wyszło pysznie więc bardzo dziękuję za przepis. A takie dania robicie na co-dzień? Bo ja pozwalam sobie tylko w wolne dni (brak czasu w tygodniu).
MisiaKasia
Posty: 1
Rejestracja: 6 maja 2013, o 09:48

Re: Makaron

Post autor: MisiaKasia » 6 maja 2013, o 10:00

A ja uwielbiam sałatki makaronowe. Doskonałe na lato, bo na zimno. Idea: gotujesz makaron (ja najczęściej razowy) i dorzucasz jakie chcesz dodatki: rukolę, pomidory, kukurydzę, paprykę, fetę, pomidory suszone, oliwki + odrobina oliwy lub majonezu i przyprawy! tadam!
jowanka
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 372
Rejestracja: 23 kwie 2013, o 14:37
Lokalizacja: szczecin

Re: Makaron

Post autor: jowanka » 7 maja 2013, o 12:10

Gotuję makaron - obojętnie : wstązki, penne, spagetti . Na patelni podgrzewam oliwe z oliwek, na gorącą wrzucam dwa rozgniecione ząbki czosnku, a jak juz dadzą zapach ( nie dopuścić do przypalenia!) , dodaję "frutti di mare z mrożonki ( mogą być same krewetki koktailowe czy małże ), i przesmażam, aż woda odparuje , a oliwa uzyska swój kolor. Wtedy dorzucam makaron z sitka i mieszając - dogrzewam kilka minut. potem - na talerze,białe wino, swiece , i .... szał ciał ! :D :D :D
.....nie zawsze akceptuję siebie....
judith1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2013, o 23:43

Re: Makaron

Post autor: judith1985 » 7 maja 2013, o 19:28

MisiaKasia pisze:A ja uwielbiam sałatki makaronowe. Doskonałe na lato, bo na zimno. Idea: gotujesz makaron (ja najczęściej razowy) i dorzucasz jakie chcesz dodatki: rukolę, pomidory, kukurydzę, paprykę, fetę, pomidory suszone, oliwki + odrobina oliwy lub majonezu i przyprawy! tadam!
będzie dobra na grill-party :) a jakiej firmy makaron razowy kupujesz? kiedyś kupiłam i taki niespecjalny był :/
judith1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2013, o 23:43

Re: Makaron

Post autor: judith1985 » 7 maja 2013, o 19:29

jowanka pisze:Gotuję makaron - obojętnie : wstązki, penne, spagetti . Na patelni podgrzewam oliwe z oliwek, na gorącą wrzucam dwa rozgniecione ząbki czosnku, a jak juz dadzą zapach ( nie dopuścić do przypalenia!) , dodaję "frutti di mare z mrożonki ( mogą być same krewetki koktailowe czy małże ), i przesmażam, aż woda odparuje , a oliwa uzyska swój kolor. Wtedy dorzucam makaron z sitka i mieszając - dogrzewam kilka minut. potem - na talerze,białe wino, swiece , i .... szał ciał ! :D :D :D

O la - ten poziom wtajemniczenia jeszcze przede mną :)
judith1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2013, o 23:43

Re: Makaron

Post autor: judith1985 » 7 maja 2013, o 19:32

a może jeszcze jakieś pomyły na połączenia makaronu ze szpinakiem ? Spodobało mi się po zrobieniu dania z przepisu kol. incredible95
incredible95
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 48
Rejestracja: 3 maja 2013, o 13:43
Lokalizacja: Wrocław

Re: Makaron

Post autor: incredible95 » 8 maja 2013, o 09:22

wczoraj zrobiłam coś, co było smaczne i z makaronem... :D
więc ugotuj ulubiony makaron.
w osobnym garnku ugotuj pokrojone w plasterki pieczarki.
w większym rondlu, woku, czy czymś podobnym rozgrzej tłuszcz, wyciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku, wrzuć 0,5kg mielonego mięsa, dopraw. poczekaj aż się usmaży, dodaj czerwoną fasolę z puszki, ugotowane wcześniej pieczarki, poczekaj kilka minut. dodaj później przecier pomidorowy, dopraw chilli, pieprzem, solą, bazylią, czym tylko zechcesz xD polej tym makaron. wg mnie wyszło coś baaardzo dobrego, ale o gustach się nie dyskutuje :D
PS możesz dodać paprykę, pomidory w puszce, sparzone świeże pomidory, co tylko zechcesz:)
cropca
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 247
Rejestracja: 29 maja 2012, o 21:37

Re: Makaron

Post autor: cropca » 10 maja 2013, o 08:21

No to moje drogie, siąść, czytać, uczyć sie, isc i dobre rzeczy w kuchni warzyc!

1. Kurczak/soja z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i śmietanka.
Rozebrać sie do naga.
Ugotować swoj ulubiony makaron - w moim przypadku tagliatelle lub linguine. Piersi kurczaka (ja używam sojowych kawałków á la kurczak, bo nie jem mięsa) zamarynowac na min pol h w oliwie z oliwek, czosnku, z przyprawami - chili, słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz.
Podsmazyc na woku, ale tak zeby czosnek sie nie spalił. Gdy zacznie sie robic lekko brązowy, dorzucamy ok 6 pomidorkow koktajlowych, przeciętnych na połówki. One puszcza sok i uchronia czosnek przed spaleniem.
Posypac oregano/bazylia/tymiankiem - co kto lubi.
Za chwile dodajemy śmietanki, pol małego opakowania i mieszamy, zeby nam sie nie zwarzyla. Na tym etapie powstanie obledny lososiowy kolor sosu - przyprawy z kurczaka/soji, sok z pomidorow i śmietanka wymieszaja sie. Trzeba to zagotowac.
Wrzucamy garść świeżych liści szpinaku. On nam sie w gorącym sosie skurczy.
Wrzucamy makaron do woka i mieszamy.

2. Warzywka z kluchami.
Na woka lejemy olej sezamowy. Potem wrzucamy pokrojona w centymetrowe plastry cukinie mała, pokrojonego pora w prazki, pol cebuli w paski, pol czerwonej papryki w grubsze paski, groszek zielony (ale ten straczek, nie same "kulki"!).
Całość solimy i pieprzymy :-P , następnie lejemy krople octu balsamicznego i troche ciemnego sosu sojowego. Do całości dodajemy pokrojony szczypiorek i pol puszki kukurydzy. Wrzucamy makaron, najlepszy tagliatelle.

Teraz zakładamy ubrania i mozemy jeść. No chyba, ze mamy sexy panią przy sobie... :wink:
judith1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2013, o 23:43

Re: Makaron

Post autor: judith1985 » 21 maja 2013, o 22:42

incredible95
incredible95 pisze:wczoraj zrobiłam coś, co było smaczne i z makaronem... :D
więc ugotuj ulubiony makaron.
w osobnym garnku ugotuj pokrojone w plasterki pieczarki.
w większym rondlu, woku, czy czymś podobnym rozgrzej tłuszcz, wyciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku, wrzuć 0,5kg mielonego mięsa, dopraw. poczekaj aż się usmaży, dodaj czerwoną fasolę z puszki, ugotowane wcześniej pieczarki, poczekaj kilka minut. dodaj później przecier pomidorowy, dopraw chilli, pieprzem, solą, bazylią, czym tylko zechcesz xD polej tym makaron. wg mnie wyszło coś baaardzo dobrego, ale o gustach się nie dyskutuje :D
PS możesz dodać paprykę, pomidory w puszce, sparzone świeże pomidory, co tylko zechcesz:)
kolejny pyszny przepis - dziękuję
i w ogóle fajne te przepisy - w kolejny weekend wypróbuję kolejny (już się nauczyłam robić więcej żeby chociaż na poniedziałek obiad był z głowy)
malaziz
Posty: 6
Rejestracja: 22 cze 2013, o 15:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: Makaron

Post autor: malaziz » 22 cze 2013, o 16:35

Ja obecnie odstawiłam wszelkie produkty pszeniczne z diety, w tym również makarony, które bardzo uwielbiam.
Moje ulubione spagetti to:
1. Z wędzonym łososiem i brokułami w sosie śmietanowym, doprawione solidnie gałka muszkatałową
2. Z krewetkami lub owocami morza w sosie pomidorowym i czosnkiem + oczywiście zioła.

Palce lizać
ankotkinia
Posty: 3
Rejestracja: 9 lip 2013, o 16:41

Makaron

Post autor: ankotkinia » 9 lip 2013, o 16:51

ja uwielbiam pesto z makaronem.

Makaron - według gustu
Pesto: świeża bazylia, orzechy pini, czosnek i oliwa, szczypta soli do smaku. Wszystko miksujemy i jedzonko gotowe. :czerwononosyrenifer:
Bitmap
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 14
Rejestracja: 12 lip 2013, o 20:46

Re: Makaron

Post autor: Bitmap » 15 lip 2013, o 19:40

Ja od siebie mogę polecić także makarony azjatyckie w wersji zasmażanej. Można je wcinać z warzywami, mięchem albo owocami morza, w najróżniejszych kombinacjach. Zwykle jem sobę lub udon ze smażoną czerwoną papryką, cebulą, czosnkiem oraz groszkiem i kukurydzą, a to wszystko doprawione sosem sojowym i curry. Bardzo szybkie danie, chociaż pewnie orientalne smaki nie podejdą każdemu.
karola86
Posty: 6
Rejestracja: 20 cze 2013, o 17:25

Re: Makaron

Post autor: karola86 » 21 lip 2013, o 18:37

Witam,

Polecam makaron penne z sosem pomidorowym albo jak kto lubi ze szpinakiem
Smacznego!
myszka77
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 40
Rejestracja: 18 lip 2010, o 14:37

Re: Makaron

Post autor: myszka77 » 4 lis 2013, o 22:59

judith1985 pisze:zamieszczajcie proszę swoje przepisy, makaron uwielbiam a pomysły się kończą (bo ile można jeść spaghetti?)
Spaghetti? Do końca życia, a nawet dłużej :)
uprising
klaudia7890
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 27 mar 2014, o 13:10

Re: Makaron

Post autor: klaudia7890 » 27 mar 2014, o 13:50

Ja tam wolę kupny bo wtedy urozmaicam dziecku różne kształty, ale na niedzielę robiony jest pyszny
Awatar użytkownika
tygrysica3
super forma
super forma
Posty: 2036
Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30

Re: Makaron

Post autor: tygrysica3 » 28 mar 2014, o 14:33

1 pęczek obranych zielonych szparagów
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części
400 ml śmietany 30%
2 szczypty gałki muszkatołowej
500 g makaronu penne
10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
niewielka ilość masła
niewielka ilość oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz, sól
Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy.
Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.
Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy...

...uwielbiam makaron w każdej postaci :wink:
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna ;)
venita
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 133
Rejestracja: 29 lis 2013, o 17:18
Lokalizacja: warszawa

Re: Makaron

Post autor: venita » 24 kwie 2014, o 17:09

Coś pysznego kolezanka mnie tym uraczyla.z takich mało popularnych acz koniecznych składników trza mieć,
- trawe cytrynową
-świeżą kolędrę
Miesko jakie lubicie
1czerwona cebula
Szczypiorek
Pieczarki
Czosnek
Sos chili vifon
Sos sojowy ciemny
Papryka czerwona
Makaron ryżoy.
Na rozgną patelniē lub woka na oliwę rzucamy cebule pieczarki czosnek papryke
Podsmażamy ma wielkim ogniu :slonko:
Mieszamy smażymy i fru do miseczki
W tak zwanym międzyczasie wrzącą wodą zalewamy ryżowy makaron
Teraz mięsko smazymy( kroimy w cinkie plasterki a znich paseczki)
Trawa cytrynowa. Jak szczypiorek drobno pokrojona do mieska dokładamy,tej trawy to ze 2żdzbla
Jak juz mięsko sie obsmaży dodajemy warzywka z miseczki ciut sosu sojowego
W zemście i miłości kobieta jest większym barbarzyńcą niż męzczyzna..
venita
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 133
Rejestracja: 29 lis 2013, o 17:18
Lokalizacja: warszawa

Re: Makaron

Post autor: venita » 24 kwie 2014, o 17:19

makaron odlewamy i porcję którą jesteśmy w stanie ogarnąc :-P wrzucamy na patelnię dodajemy ze2 gałazki kolędry i pół pęczku cienkiego szczypiorku.Smacznego zycze i uprzedzam sex dopiero po godzinie bo jak sie nafaszerowałam ze smakiem to ruchy miałam powolne acz kolwiek myśli lubieżne przeż te egzotyczne smaki :twisted: Dani jest proste i szybko sie robi,jak jest pokrojone wszystko to normalnie 10 min a ryzowy uwielbiam za to ze ne za gotować.smacznego,Ja z polędwicy i kurczaczej piersi jałam.Naprawde Wam polecam :D
W zemście i miłości kobieta jest większym barbarzyńcą niż męzczyzna..
venita
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 133
Rejestracja: 29 lis 2013, o 17:18
Lokalizacja: warszawa

Re: Makaron

Post autor: venita » 24 kwie 2014, o 17:30

A sosu chili ile lubicie.Ja osobiscie uwielbiam ostre,ostro :oops: :wink:
W zemście i miłości kobieta jest większym barbarzyńcą niż męzczyzna..
jemZDROWO
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 191
Rejestracja: 9 lut 2014, o 12:25

Re: Makaron

Post autor: jemZDROWO » 25 kwie 2014, o 13:13

Z jakich firm kupujecie makaron?
venita
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 133
Rejestracja: 29 lis 2013, o 17:18
Lokalizacja: warszawa

Re: Makaron

Post autor: venita » 25 kwie 2014, o 17:35

Ja skład czytam i te z durrum lub semoliny wybieram,są sprężyste,lubię też kolorowe szpinakowe lub jajeczne Mediteranea ,do kupienia np w carreofurze,mają porowatą fakturę dzięki czemu sosik dobrze sie układa :P
W zemście i miłości kobieta jest większym barbarzyńcą niż męzczyzna..
monika1124
Posty: 4
Rejestracja: 7 maja 2014, o 13:49

Re: Makaron

Post autor: monika1124 » 7 maja 2014, o 13:58

Polecam sałatkę!
Produkty biedronkowe ;)
-Makaron rurkowy
-Ananas w puszcze
-piersi z kurczaka
-natka pietruszki
-majonez
- sół i pieprz

Makaron ugotować, kurczaka pokroić w kwadraciki i smażyć na soku z ananasa. Do misieczki wkładamy ugotowany makaron i usmażonego kuczaka, dodajemy pokrojonego ananasa, pietruszkę i dodajemy majonezu okolo 4 łyżeczki. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego ;)
ODPOWIEDZ