Pyszności z cukini
- tygrysica3
- super forma
- Posty: 2036
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30
Pyszności z cukini
Nadszedł czas na to sezonowe warzywo, więc proszę o ciekawe przepisy
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna
Re: Pyszności z cukini
Hmmm...
Sposób klasyczny zapewne znasz - cukinia panierowana (szczególnie nadają sie młode, odmiana żólta)
Moje ulubione żarełko z cukiniosem to cos na wzór jajecznicy, w której ilościowo przeważa cukinia (przepis od sędziwej psióły rodziny). Do pełni szczęścia (liczby że dla dwóch twarzy) potrzeba:
- dwie średnie cukinie
- dwa jajca
- cebula
- masło
- natka pietruszki
Na maśle szklimy cebulę, dorzucamy cukinię pociętą w kostki. Kiedy cukinia sie opiecze i lekko zmieknie - wrzucamy dwa jajka. Pobełtamy i na sam koniec wrzucamy tyle pietruszki ile uznamy za właściwe. Niby banalne ale bardzo pyszne.
Kilka lat temu zaryzykowałam z "ananasem z cukinii"
http://kopalniasmakow.blogspot.com/2012 ... kinii.html
rzeczywiście trudno było smakującym kosteczki określić z czego są - odpowiedź ananas padała najczęściej. Dobry dodatek do lodów, ciast itp.
Sposób klasyczny zapewne znasz - cukinia panierowana (szczególnie nadają sie młode, odmiana żólta)
Moje ulubione żarełko z cukiniosem to cos na wzór jajecznicy, w której ilościowo przeważa cukinia (przepis od sędziwej psióły rodziny). Do pełni szczęścia (liczby że dla dwóch twarzy) potrzeba:
- dwie średnie cukinie
- dwa jajca
- cebula
- masło
- natka pietruszki
Na maśle szklimy cebulę, dorzucamy cukinię pociętą w kostki. Kiedy cukinia sie opiecze i lekko zmieknie - wrzucamy dwa jajka. Pobełtamy i na sam koniec wrzucamy tyle pietruszki ile uznamy za właściwe. Niby banalne ale bardzo pyszne.
Kilka lat temu zaryzykowałam z "ananasem z cukinii"
http://kopalniasmakow.blogspot.com/2012 ... kinii.html
rzeczywiście trudno było smakującym kosteczki określić z czego są - odpowiedź ananas padała najczęściej. Dobry dodatek do lodów, ciast itp.
Re: Pyszności z cukini
A ja polecam placki z cukinii i fety. Mogłabym jeść codziennie
http://atinabc.blox.pl/2009/10/Placuszk ... -fety.html
http://atinabc.blox.pl/2009/10/Placuszk ... -fety.html
Re: Pyszności z cukini
bardzo smaczna pasta z cukinią, przepis od Nigelli -
odlewanie wody z makaronu to stara włoska technika
tak stara jak zalecenie, ze woda na makaron musi być tak słona jak Morze Śródziemne
właściwie metryka nieistotna,
ważne ze to działa
PASTA Z CUKINIA
- 2 porcje
makaron - 200g- ja użyłam świdrów/fussili- Nigella poleca casarecce (domowy), strozzapreti (dusiciele księży) albo banalne penne
wiec makaron ugotować jak w przepisie na opakowaniu, zachować kubeczek wody z
na patelnie oliwa czosnkowa 2 łyżki, podsmażyć na niej przez minutę 4 dymki, drobno posiekane, mieszając
dodać pokrojone w drobna kostkę 2 średnie cukinie i smażyć 5 minut
wlać białe wino albo wermut biały (60ml) odparować i dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić sola, pieprzem
dusić kolejne 5 minut aż do miękkości/całkowitej uległości cukinii
odcedzony makaron przełożyć do garnka i dodać 3 łyżki startego parmezanu i 4 łyżki zachowanej wcześniej wody z makaronu (element nie tylko magiczny)
wymieszać wszystko razem- dodać pieprzu, soli jeśli trzeba, wmieszać 2 łyżeczki niesolonego masła i dodać jeszcze trochę natki
przełożyć do ogrzanych miseczek - ale smakuje tez na zimno np jako lunch w pracy
PS praktyczniej używać w kuchni wermutu-butelka jest zakręcana i może służyć wielokrotnie, przechowywany bez problemów- inaczej niż białe wino
odlewanie wody z makaronu to stara włoska technika
tak stara jak zalecenie, ze woda na makaron musi być tak słona jak Morze Śródziemne
właściwie metryka nieistotna,
ważne ze to działa
PASTA Z CUKINIA
- 2 porcje
makaron - 200g- ja użyłam świdrów/fussili- Nigella poleca casarecce (domowy), strozzapreti (dusiciele księży) albo banalne penne
wiec makaron ugotować jak w przepisie na opakowaniu, zachować kubeczek wody z
na patelnie oliwa czosnkowa 2 łyżki, podsmażyć na niej przez minutę 4 dymki, drobno posiekane, mieszając
dodać pokrojone w drobna kostkę 2 średnie cukinie i smażyć 5 minut
wlać białe wino albo wermut biały (60ml) odparować i dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić sola, pieprzem
dusić kolejne 5 minut aż do miękkości/całkowitej uległości cukinii
odcedzony makaron przełożyć do garnka i dodać 3 łyżki startego parmezanu i 4 łyżki zachowanej wcześniej wody z makaronu (element nie tylko magiczny)
wymieszać wszystko razem- dodać pieprzu, soli jeśli trzeba, wmieszać 2 łyżeczki niesolonego masła i dodać jeszcze trochę natki
przełożyć do ogrzanych miseczek - ale smakuje tez na zimno np jako lunch w pracy
PS praktyczniej używać w kuchni wermutu-butelka jest zakręcana i może służyć wielokrotnie, przechowywany bez problemów- inaczej niż białe wino
-
- początkująca foremka
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 lip 2013, o 10:51
Re: Pyszności z cukini
Pyszności Koniecznie muszę spróbować to zrobić Dzięki za przepisik. A powiedz czy wino może być czerwone, czy tylko białe sie nadaje?saudade8 pisze:bardzo smaczna pasta z cukinią, przepis od Nigelli -
odlewanie wody z makaronu to stara włoska technika
tak stara jak zalecenie, ze woda na makaron musi być tak słona jak Morze Śródziemne
właściwie metryka nieistotna,
ważne ze to działa
Re: Pyszności z cukini
wino raczej białe albo biały wermut;, lepiej zainwestować w wermut jak wspominałam, bo ma zakręcaną nakrętkę i może służyć długo do przyrządzania włoskich i nie tylko dań- wino natomiast trzeba szybko wypić, co niekoniecznie musi być wadą
napisz jak wrażenia smakowo-olfaktoryczne
PS: ja używam makaronu pełnoziarnistego
napisz jak wrażenia smakowo-olfaktoryczne
PS: ja używam makaronu pełnoziarnistego
Re: Pyszności z cukini
no to idąc za ciosem
PLACUSZKI Z CUKINII
1 cukinia starta na średniej grubości oczkach, odcisnąć sok!!
około 800dkg- 1kg ziemniaków
poł pęczka koperku
2 jajka
2 średnie cebule drobno posiekane
4 łyżki maki
doprawić sola i pieprzem (ca pol-3/4 płaskiej łyżki soli)
połączyć składniki, smażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek extra...
ciekawe strukturalnie-miękkie a zwarte, nie rozpadają się w trakcie pieczenia, trzymają formę do końca (wiadomego)
smakowo dobrze zbalansowane- głownie dzięki koperkowi
świetne z kefirem
komponują się, homeopatycznie?, nawet z upałem
PLACUSZKI Z CUKINII
1 cukinia starta na średniej grubości oczkach, odcisnąć sok!!
około 800dkg- 1kg ziemniaków
poł pęczka koperku
2 jajka
2 średnie cebule drobno posiekane
4 łyżki maki
doprawić sola i pieprzem (ca pol-3/4 płaskiej łyżki soli)
połączyć składniki, smażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek extra...
ciekawe strukturalnie-miękkie a zwarte, nie rozpadają się w trakcie pieczenia, trzymają formę do końca (wiadomego)
smakowo dobrze zbalansowane- głownie dzięki koperkowi
świetne z kefirem
komponują się, homeopatycznie?, nawet z upałem
-
- początkująca foremka
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 lip 2013, o 10:51
Re: Pyszności z cukini
Ok, dzięki Może w weekend spróbuję zrobić te pysznościsaudade8 pisze:wino raczej białe albo biały wermut;, lepiej zainwestować w wermut jak wspominałam, bo ma zakręcaną nakrętkę i może służyć długo do przyrządzania włoskich i nie tylko dań- wino natomiast trzeba szybko wypić, co niekoniecznie musi być wadą
napisz jak wrażenia smakowo-olfaktoryczne
PS: ja używam makaronu pełnoziarnistego
Re: Pyszności z cukini
Dziś robiłam racuchy, tylko z cukinią, zamiast ziemniaków, na ostro. Do tego sos pomidorowy, albo ketchup.
Re: Pyszności z cukini
Zapiekanka z cukinii, makaronu, sosu pomidorowego (ze świeżych pomidorów, nie koncentratu), żółtego sera, szynki (bądź kiełbasy), i ziół, cała moja rodzina była zachwycona
Re: Pyszności z cukini
Nie będę zbyt oryginalna(nie lubię gotować) odkryłam w Kebab King pyszne kebaby z Cukinią (cukinia zamiast mięsa) za 8 PLN, niezła wyżerka.
-
- początkująca foremka
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 01:00
Re: Pyszności z cukini
Kolezanka robila kiedys ciasto z cukinii, robi sie podobnie jak marchewkowe. Dobre bylo.
Re: Pyszności z cukini
Nawet stwierdziłabym, że smakuje tez podobnie do marchewkowego, bynajmniej mi takie wychodzi;)
Re: Pyszności z cukini
Świetne przepisy!
-
- początkująca foremka
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 sty 2014, o 17:36
Re: Pyszności z cukini
Kocham ten temat!
Kocham cukinie!
Ponieważ wiecznie eksperymentuję w kuchni, nie podam tu konkretnych przepisów.
Ale na 100% polecam cieniutko pokrojoną cukinię podsmażoną z czosnkiem lub cebulą, obie wersje komponują się z odrobiną sera z niebieską pleśnią.
Taką cukinię z czosnkiem dodałam kiedyś do razowej buły drożdżowej(takiej jak cinnamon rolls tylko niesłodkie), wyszło pyszne, polecam jako przekąski, bardzo praktyczne.
Lekko posolona cukinia z grilla to jest mistrzostwo.
Bardzo polecam też połączenie cukinia+czarnuszka.
To warzywo jest jednym z najfajniejszych na świecie, bo można jeść je w prawie każdej postaci i przyrządzać na miliard sposobów!
Kocham cukinie!
Ponieważ wiecznie eksperymentuję w kuchni, nie podam tu konkretnych przepisów.
Ale na 100% polecam cieniutko pokrojoną cukinię podsmażoną z czosnkiem lub cebulą, obie wersje komponują się z odrobiną sera z niebieską pleśnią.
Taką cukinię z czosnkiem dodałam kiedyś do razowej buły drożdżowej(takiej jak cinnamon rolls tylko niesłodkie), wyszło pyszne, polecam jako przekąski, bardzo praktyczne.
Lekko posolona cukinia z grilla to jest mistrzostwo.
Bardzo polecam też połączenie cukinia+czarnuszka.
To warzywo jest jednym z najfajniejszych na świecie, bo można jeść je w prawie każdej postaci i przyrządzać na miliard sposobów!
- tygrysica3
- super forma
- Posty: 2036
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30
Re: Pyszności z cukini
...grillowaną cukinia z camembert - jeżeli lubi się taką "mieszankę" smakowo - warzywną
...100 g młodej cukinii
1 pomidor rzymski
6 cm ogórka
2 duże rzodkiewki
1/4 czerwonej cebuli
1/8 papryki czerwonej
2 gałązki natki
2 gałązki koperku
30 g sera camembert
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sól,pieprz
...patelnię grillową rozgrzać... umytą i suchą cukinie pokroić w plastry o grubości około 2-3 mm... łyżkę oleju rozsmarować po patelni i ułożyć cukinię...grillować, aż nabierze ładnych brązowych pasków...zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy...następnie na patelni położyć grube plastry pomidora i także go z grillować...ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę...sprawione rzodkiewki pokroić na ćwiartki a potem na plasterki...cebulkę drobno posiekać...paprykę pokroić w małą kostkę...natkę i koperek drobno posiekać...plastry cukinii pokroić w słupki,
przełożyć do miski z resztą warzyw...dodać pomidora...ser pokroić w plastry a plastry na "paski"...dodać do miski...
w osobnej miseczce wymieszać sól z pieprzem, olejem, miodem i octem balsamicznym, aż sól się rozpuści...dressing wylać na sałatkę i delikatnie wymieszać... odstawić na kwadrans
do lodówki...
...100 g młodej cukinii
1 pomidor rzymski
6 cm ogórka
2 duże rzodkiewki
1/4 czerwonej cebuli
1/8 papryki czerwonej
2 gałązki natki
2 gałązki koperku
30 g sera camembert
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sól,pieprz
...patelnię grillową rozgrzać... umytą i suchą cukinie pokroić w plastry o grubości około 2-3 mm... łyżkę oleju rozsmarować po patelni i ułożyć cukinię...grillować, aż nabierze ładnych brązowych pasków...zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy...następnie na patelni położyć grube plastry pomidora i także go z grillować...ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę...sprawione rzodkiewki pokroić na ćwiartki a potem na plasterki...cebulkę drobno posiekać...paprykę pokroić w małą kostkę...natkę i koperek drobno posiekać...plastry cukinii pokroić w słupki,
przełożyć do miski z resztą warzyw...dodać pomidora...ser pokroić w plastry a plastry na "paski"...dodać do miski...
w osobnej miseczce wymieszać sól z pieprzem, olejem, miodem i octem balsamicznym, aż sól się rozpuści...dressing wylać na sałatkę i delikatnie wymieszać... odstawić na kwadrans
do lodówki...
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna
-
- początkująca foremka
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 mar 2014, o 13:10
Re: Pyszności z cukini
Ja lubię placki ziemniaczane z cukinią
Re: Pyszności z cukini
Tak, placuszki są pyszne, ja preferuję jednak bez dodatki ziemniaka.
Re: Pyszności z cukini
nieprzyzwoicie dobry makaron z cukinia i z sosem serowym
można dołożyć kurczaka, ale i bez niego jest super.
osobiście uwielbiam za szybkość przygotowania no i smak!
makaron jaki kto lubi
na jedną porcje trzeba taką średnia cuknie
dwa ząbki czosnku
oliwa
a na sos
ser typu granda padano ważne zeby był drobno tarty, w almie łatwo kupić taki
łyżka mąki
3/4 kubka mleka
trzeba zacząć od cukini, pokroić ją w cieńkie pół księżyce ważne żeby zachować jednakową grubość
na patelkę rzucić wyciśniety czosnek zalać oliwą i grzać dopóki czosnek nie puści pierwszych zapachów a póżniej dorzucić cukinie, posolić troche, przykryć i dusić albo smażyć, jak kto woli, ważne żeby przeszła w stan niesurowy
sos:
w kubku z mlekiem rozbełtać troche mąki na taka zawiesine,
na patelce czosnek podsmazyc na oliwie (tylko moment po zjarany czosnek do niczego sie nie nadaje)
patelke z czosnkiem zalać tym mlekiem i zasypać startym serem w takiej ilości żeby zgęstniało,
sos trzeba zrobić natychmiast przed podaniem!
smacznego!
można dołożyć kurczaka, ale i bez niego jest super.
osobiście uwielbiam za szybkość przygotowania no i smak!
makaron jaki kto lubi
na jedną porcje trzeba taką średnia cuknie
dwa ząbki czosnku
oliwa
a na sos
ser typu granda padano ważne zeby był drobno tarty, w almie łatwo kupić taki
łyżka mąki
3/4 kubka mleka
trzeba zacząć od cukini, pokroić ją w cieńkie pół księżyce ważne żeby zachować jednakową grubość
na patelkę rzucić wyciśniety czosnek zalać oliwą i grzać dopóki czosnek nie puści pierwszych zapachów a póżniej dorzucić cukinie, posolić troche, przykryć i dusić albo smażyć, jak kto woli, ważne żeby przeszła w stan niesurowy
sos:
w kubku z mlekiem rozbełtać troche mąki na taka zawiesine,
na patelce czosnek podsmazyc na oliwie (tylko moment po zjarany czosnek do niczego sie nie nadaje)
patelke z czosnkiem zalać tym mlekiem i zasypać startym serem w takiej ilości żeby zgęstniało,
sos trzeba zrobić natychmiast przed podaniem!
smacznego!
Re: Pyszności z cukini
Nie wiedziałam, że z cukinii można zrobić tyle pyszności. Na pewno skorzystam z Waszych przepisów.
Re: Pyszności z cukini
placek zielony australijski przepyszota Wiele razy robiłam, choć za cukinią nie przepadam, ale ten placek jest obłędny
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Edward Stachura, Siekierezada
- pannaeliza
- uzależniona foremka
- Posty: 969
- Rejestracja: 25 cze 2015, o 17:54
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Pyszności z cukini
Zapiekanka z cukinią i dynią w sosie serowym (cheddar i parmezan), do tego listki szałwii
Albo klasycznie, duszona w pomidorach, prawie całe lato gotowałam kasze kus kus, dusilam cukiernie z czosnkiem w pomidorach, wkladalam tam ugotowany bób i surową fasolkę szparagową, najlepiej zieloną, czekałam aż zmieknie posypywalam świeża pietruszką i wcinalam w pracy.
Krem z cukinii, makaron z cukinią, pieczona i grillowania to klasyka
Kochane warzywo
Albo klasycznie, duszona w pomidorach, prawie całe lato gotowałam kasze kus kus, dusilam cukiernie z czosnkiem w pomidorach, wkladalam tam ugotowany bób i surową fasolkę szparagową, najlepiej zieloną, czekałam aż zmieknie posypywalam świeża pietruszką i wcinalam w pracy.
Krem z cukinii, makaron z cukinią, pieczona i grillowania to klasyka
Kochane warzywo
a czy ty wiesz, że czasem bywa tak i tak się zdarza, że kury, koguty zadziobują swe własne jajka i je jedzą?
Re: Pyszności z cukini
Ale to co robisz? Więcej jajek albo mąki? Jak robiłam z samej cukinii, to nawet jak byłby malutkie, to przyklejały się na potęgę. Z ziemiakami nie ma takiego problemu.breloczek pisze:Tak, placuszki są pyszne, ja preferuję jednak bez dodatki ziemniaka.
Re: Pyszności z cukini
Leczo z cukinii:
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 średnie cukinie, patisony, kabaczki czy cokolwiek cukiniowatego
3-4 papryki
3-4 pomidory
200 g kiełbasy (dla mojej G robię bez).
Przyprawy: pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, wegetę (jeśli ktoś lubi i używa), 1 łyżeczka papryki słodkiej, ciut chili lub papryki ostrej.
w sporym garnku:
Cebulę i/lub kiełbasę zeszklić wraz z czosnkiem, potem dorzucić papryczkę, cukinię i pomidory.
Gotować ok 30 minut aż wszystko będzie miękkie
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 średnie cukinie, patisony, kabaczki czy cokolwiek cukiniowatego
3-4 papryki
3-4 pomidory
200 g kiełbasy (dla mojej G robię bez).
Przyprawy: pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, wegetę (jeśli ktoś lubi i używa), 1 łyżeczka papryki słodkiej, ciut chili lub papryki ostrej.
w sporym garnku:
Cebulę i/lub kiełbasę zeszklić wraz z czosnkiem, potem dorzucić papryczkę, cukinię i pomidory.
Gotować ok 30 minut aż wszystko będzie miękkie
"On saura que les enfants sont les gardiens de l’âme
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"
- 1zagubiona
- początkująca foremka
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 lut 2014, o 18:21
Re: Pyszności z cukini
A może placuszki z dyni i cukinii ?
Składniki:
350 g dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
250 g cukinii (jedna średnia sztuka)
1 mała cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
olej do smażenia (ja używam z pestek winogron)
Wykonanie:
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dynię, cukinię i cebulę. Dodaj jajko, mąkę, pieprz i słodka paprykę – bez soli !
Na dobrze rozgrzanej patelni układaj po łyżce warzyw, rozpłaszcz je łyżką, smaż na złoty kolor. Posól, przewróć na drugą stronę, zrumień.
Smacznego !
Składniki:
350 g dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
250 g cukinii (jedna średnia sztuka)
1 mała cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
olej do smażenia (ja używam z pestek winogron)
Wykonanie:
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dynię, cukinię i cebulę. Dodaj jajko, mąkę, pieprz i słodka paprykę – bez soli !
Na dobrze rozgrzanej patelni układaj po łyżce warzyw, rozpłaszcz je łyżką, smaż na złoty kolor. Posól, przewróć na drugą stronę, zrumień.
Smacznego !
- 1zagubiona
- początkująca foremka
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 lut 2014, o 18:21
Re: Pyszności z cukini
Makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w sosie pomidorowym
Składniki (4 małe porcje):
350 – 300 g makaronu penne
1 mała cukinia
150 – 200 g startej mozzarelli
1 mała czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
1 mała żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
duża garść liści bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście bazylii. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki.
Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę sosu, 1/2 mozzarelli i cukinię. Całość wymieszaj. Dodaj resztę mozzarelli. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego !
Składniki (4 małe porcje):
350 – 300 g makaronu penne
1 mała cukinia
150 – 200 g startej mozzarelli
1 mała czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
1 mała żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
duża garść liści bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście bazylii. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki.
Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę sosu, 1/2 mozzarelli i cukinię. Całość wymieszaj. Dodaj resztę mozzarelli. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego !
- pannaeliza
- uzależniona foremka
- Posty: 969
- Rejestracja: 25 cze 2015, o 17:54
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Pyszności z cukini
Sprawdził się dzisiaj razowy makaron z cukinią, tuńczykiem i pomidorami. Do tego mój ukochany cheddar, pyszne i szybkie. Cukinia w roli głównej
a czy ty wiesz, że czasem bywa tak i tak się zdarza, że kury, koguty zadziobują swe własne jajka i je jedzą?
- pannaeliza
- uzależniona foremka
- Posty: 969
- Rejestracja: 25 cze 2015, o 17:54
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Pyszności z cukini
Przepraszam. Zamoczyc pokrojoną w kostkę cukinię w oliwie z czosnkiem i przyprawami, 30min w lodówce, potem patelnia, do podsmazonej dodać tuńczyka, na koniec pomidory w kostkę. Potrzymac aż puszcza sok. Ser trzemy, makaron gotujemy, potem mieszamy go z sosem z patelni. Na 4duze porcje 2puszki ryby, dwie średnie cukinie lub jedna wielka. Pomidory dałam cztery, makaronu pół paczki.
a czy ty wiesz, że czasem bywa tak i tak się zdarza, że kury, koguty zadziobują swe własne jajka i je jedzą?
Re: Pyszności z cukini
Ja z cukinii robiłam leczo, ale chyba najbardziej lubię placki tylko w wersji z ryżem w środku i suszonymi pomidorami.
Podaję przepis
1 cukinia, 150 g białego, ugotowanego ryżu, 3-4 łyżki mąki pszennej, 3-4 łyżki suszonych pomidorów - posiekanych, 1 jajko
sos: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu greckiego i przyprawy: oregano, sól, pieprz + olej słonecznikowy do smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce, dodać ugotowany ryż i mąkę. Następnie suszone pomidory, jajko i przyprawy. Na końcu 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Całość wymieszać, doprawić i odstawić na 3-4 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy okrągłe placuszki do zarumienienia, z każdej strony.
Podaję przepis
1 cukinia, 150 g białego, ugotowanego ryżu, 3-4 łyżki mąki pszennej, 3-4 łyżki suszonych pomidorów - posiekanych, 1 jajko
sos: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu greckiego i przyprawy: oregano, sól, pieprz + olej słonecznikowy do smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce, dodać ugotowany ryż i mąkę. Następnie suszone pomidory, jajko i przyprawy. Na końcu 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Całość wymieszać, doprawić i odstawić na 3-4 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy okrągłe placuszki do zarumienienia, z każdej strony.
Re: Pyszności z cukini
Mam 3 cukinie i ze 2 patisony z ogródka. Znudziła mi się zupa i leczo, placków smażyć nie zamierzam, wiec pora wykorzystać Wasze przepisy. Zobaczymy co wyjdzie
"On saura que les enfants sont les gardiens de l’âme
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"