Pyszności z cukini

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
Awatar użytkownika
tygrysica3
super forma
super forma
Posty: 2036
Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30

Pyszności z cukini

Post autor: tygrysica3 » 29 lip 2013, o 11:41

Nadszedł czas na to sezonowe warzywo, więc proszę o ciekawe przepisy :)
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna ;)
Awatar użytkownika
patrzam
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 394
Rejestracja: 29 lis 2012, o 20:44

Re: Pyszności z cukini

Post autor: patrzam » 29 lip 2013, o 13:26

Hmmm...
Sposób klasyczny zapewne znasz - cukinia panierowana (szczególnie nadają sie młode, odmiana żólta)
Moje ulubione żarełko z cukiniosem to cos na wzór jajecznicy, w której ilościowo przeważa cukinia (przepis od sędziwej psióły rodziny). Do pełni szczęścia (liczby że dla dwóch twarzy) potrzeba:
- dwie średnie cukinie
- dwa jajca
- cebula
- masło
- natka pietruszki
Na maśle szklimy cebulę, dorzucamy cukinię pociętą w kostki. Kiedy cukinia sie opiecze i lekko zmieknie - wrzucamy dwa jajka. Pobełtamy i na sam koniec wrzucamy tyle pietruszki ile uznamy za właściwe. Niby banalne ale bardzo pyszne.

Kilka lat temu zaryzykowałam z "ananasem z cukinii"
http://kopalniasmakow.blogspot.com/2012 ... kinii.html
rzeczywiście trudno było smakującym kosteczki określić z czego są - odpowiedź ananas padała najczęściej. Dobry dodatek do lodów, ciast itp.
moncza
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 11
Rejestracja: 6 lip 2013, o 17:25
Lokalizacja: śląskie

Re: Pyszności z cukini

Post autor: moncza » 29 lip 2013, o 13:48

A ja polecam placki z cukinii i fety. Mogłabym jeść codziennie ;)

http://atinabc.blox.pl/2009/10/Placuszk ... -fety.html
saudade8
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 326
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:39

Re: Pyszności z cukini

Post autor: saudade8 » 29 lip 2013, o 22:54

bardzo smaczna pasta z cukinią, przepis od Nigelli -
odlewanie wody z makaronu to stara włoska technika
tak stara jak zalecenie, ze woda na makaron musi być tak słona jak Morze Śródziemne
właściwie metryka nieistotna,
ważne ze to działa :)


PASTA Z CUKINIA
- 2 porcje
makaron - 200g- ja użyłam świdrów/fussili- Nigella poleca casarecce (domowy), strozzapreti (dusiciele księży) albo banalne penne

wiec makaron ugotować jak w przepisie na opakowaniu, zachować kubeczek wody z

na patelnie oliwa czosnkowa 2 łyżki, podsmażyć na niej przez minutę 4 dymki, drobno posiekane, mieszając

dodać pokrojone w drobna kostkę 2 średnie cukinie i smażyć 5 minut

wlać białe wino albo wermut biały (60ml) odparować i dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić sola, pieprzem

dusić kolejne 5 minut aż do miękkości/całkowitej uległości cukinii

odcedzony makaron przełożyć do garnka i dodać 3 łyżki startego parmezanu i 4 łyżki zachowanej wcześniej wody z makaronu (element nie tylko magiczny)

wymieszać wszystko razem- dodać pieprzu, soli jeśli trzeba, wmieszać 2 łyżeczki niesolonego masła i dodać jeszcze trochę natki

przełożyć do ogrzanych miseczek - ale smakuje tez na zimno np jako lunch w pracy

PS praktyczniej używać w kuchni wermutu-butelka jest zakręcana i może służyć wielokrotnie, przechowywany bez problemów- inaczej niż białe wino
nietypowa-baba
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 12
Rejestracja: 9 lip 2013, o 10:51

Re: Pyszności z cukini

Post autor: nietypowa-baba » 5 sie 2013, o 09:42

saudade8 pisze:bardzo smaczna pasta z cukinią, przepis od Nigelli -
odlewanie wody z makaronu to stara włoska technika
tak stara jak zalecenie, ze woda na makaron musi być tak słona jak Morze Śródziemne
właściwie metryka nieistotna,
ważne ze to działa :)
Pyszności :) Koniecznie muszę spróbować to zrobić :) Dzięki za przepisik. A powiedz czy wino może być czerwone, czy tylko białe sie nadaje?
saudade8
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 326
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:39

Re: Pyszności z cukini

Post autor: saudade8 » 5 sie 2013, o 16:52

wino raczej białe albo biały wermut;, lepiej zainwestować w wermut jak wspominałam, bo ma zakręcaną nakrętkę i może służyć długo do przyrządzania włoskich i nie tylko dań- wino natomiast trzeba szybko wypić, co niekoniecznie musi być wadą
napisz jak wrażenia smakowo-olfaktoryczne ;)
PS: ja używam makaronu pełnoziarnistego
saudade8
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 326
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:39

Re: Pyszności z cukini

Post autor: saudade8 » 5 sie 2013, o 18:05

no to idąc za ciosem
PLACUSZKI Z CUKINII

1 cukinia starta na średniej grubości oczkach, odcisnąć sok!!
około 800dkg- 1kg ziemniaków
poł pęczka koperku
2 jajka
2 średnie cebule drobno posiekane
4 łyżki maki
doprawić sola i pieprzem (ca pol-3/4 płaskiej łyżki soli)

połączyć składniki, smażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek extra...
ciekawe strukturalnie-miękkie a zwarte, nie rozpadają się w trakcie pieczenia, trzymają formę do końca (wiadomego)
smakowo dobrze zbalansowane- głownie dzięki koperkowi

świetne z kefirem
komponują się, homeopatycznie?, nawet z upałem
nietypowa-baba
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 12
Rejestracja: 9 lip 2013, o 10:51

Re: Pyszności z cukini

Post autor: nietypowa-baba » 7 sie 2013, o 07:42

saudade8 pisze:wino raczej białe albo biały wermut;, lepiej zainwestować w wermut jak wspominałam, bo ma zakręcaną nakrętkę i może służyć długo do przyrządzania włoskich i nie tylko dań- wino natomiast trzeba szybko wypić, co niekoniecznie musi być wadą
napisz jak wrażenia smakowo-olfaktoryczne ;)
PS: ja używam makaronu pełnoziarnistego
Ok, dzięki :) Może w weekend spróbuję zrobić te pyszności :)
naomi65
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 14
Rejestracja: 22 sty 2013, o 20:28

Re: Pyszności z cukini

Post autor: naomi65 » 24 sie 2013, o 21:44

Dziś robiłam racuchy, tylko z cukinią, zamiast ziemniaków, na ostro. Do tego sos pomidorowy, albo ketchup.
kika1985
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 35
Rejestracja: 28 wrz 2013, o 18:17

Re: Pyszności z cukini

Post autor: kika1985 » 15 lis 2013, o 13:17

Zapiekanka z cukinii, makaronu, sosu pomidorowego (ze świeżych pomidorów, nie koncentratu), żółtego sera, szynki (bądź kiełbasy), i ziół, cała moja rodzina była zachwycona
ruda2
Posty: 2
Rejestracja: 20 lis 2013, o 12:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pyszności z cukini

Post autor: ruda2 » 20 lis 2013, o 12:42

Nie będę zbyt oryginalna(nie lubię gotować) odkryłam w Kebab King pyszne kebaby z Cukinią (cukinia zamiast mięsa) za 8 PLN, niezła wyżerka.
varsavianka
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 26
Rejestracja: 11 gru 2009, o 01:00

Re: Pyszności z cukini

Post autor: varsavianka » 20 lis 2013, o 16:18

Kolezanka robila kiedys ciasto z cukinii, robi sie podobnie jak marchewkowe. Dobre bylo.
moksi
Posty: 8
Rejestracja: 29 cze 2013, o 11:39

Re: Pyszności z cukini

Post autor: moksi » 23 lis 2013, o 16:44

Nawet stwierdziłabym, że smakuje tez podobnie do marchewkowego, bynajmniej mi takie wychodzi;)
justynkka
Posty: 4
Rejestracja: 20 sty 2014, o 08:09

Re: Pyszności z cukini

Post autor: justynkka » 20 sty 2014, o 08:12

Świetne przepisy! :D
bardzo_smieszne
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 18
Rejestracja: 5 sty 2014, o 17:36

Re: Pyszności z cukini

Post autor: bardzo_smieszne » 21 sty 2014, o 03:26

Kocham ten temat!
Kocham cukinie!

Ponieważ wiecznie eksperymentuję w kuchni, nie podam tu konkretnych przepisów.

Ale na 100% polecam cieniutko pokrojoną cukinię podsmażoną z czosnkiem lub cebulą, obie wersje komponują się z odrobiną sera z niebieską pleśnią.

Taką cukinię z czosnkiem dodałam kiedyś do razowej buły drożdżowej(takiej jak cinnamon rolls tylko niesłodkie), wyszło pyszne, polecam jako przekąski, bardzo praktyczne.

Lekko posolona cukinia z grilla to jest mistrzostwo.

Bardzo polecam też połączenie cukinia+czarnuszka.

To warzywo jest jednym z najfajniejszych na świecie, bo można jeść je w prawie każdej postaci i przyrządzać na miliard sposobów!
Awatar użytkownika
tygrysica3
super forma
super forma
Posty: 2036
Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30

Re: Pyszności z cukini

Post autor: tygrysica3 » 22 sty 2014, o 13:24

...grillowaną cukinia z camembert - jeżeli lubi się taką "mieszankę" smakowo - warzywną :wink:

...100 g młodej cukinii
1 pomidor rzymski
6 cm ogórka
2 duże rzodkiewki
1/4 czerwonej cebuli
1/8 papryki czerwonej
2 gałązki natki
2 gałązki koperku
30 g sera camembert
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sól,pieprz

...patelnię grillową rozgrzać... umytą i suchą cukinie pokroić w plastry o grubości około 2-3 mm... łyżkę oleju rozsmarować po patelni i ułożyć cukinię...grillować, aż nabierze ładnych brązowych pasków...zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy...następnie na patelni położyć grube plastry pomidora i także go z grillować...ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę...sprawione rzodkiewki pokroić na ćwiartki a potem na plasterki...cebulkę drobno posiekać...paprykę pokroić w małą kostkę...natkę i koperek drobno posiekać...plastry cukinii pokroić w słupki,
przełożyć do miski z resztą warzyw...dodać pomidora...ser pokroić w plastry a plastry na "paski"...dodać do miski...
w osobnej miseczce wymieszać sól z pieprzem, olejem, miodem i octem balsamicznym, aż sól się rozpuści...dressing wylać na sałatkę i delikatnie wymieszać... odstawić na kwadrans
do lodówki... :wink:
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna ;)
klaudia7890
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 27 mar 2014, o 13:10

Re: Pyszności z cukini

Post autor: klaudia7890 » 27 mar 2014, o 13:21

Ja lubię placki ziemniaczane z cukinią
breloczek
Posty: 6
Rejestracja: 30 mar 2014, o 19:37

Re: Pyszności z cukini

Post autor: breloczek » 30 mar 2014, o 19:45

Tak, placuszki są pyszne, ja preferuję jednak bez dodatki ziemniaka.
Awatar użytkownika
bonnie00
Posty: 1
Rejestracja: 10 lis 2013, o 16:59

Re: Pyszności z cukini

Post autor: bonnie00 » 31 mar 2014, o 00:40

nieprzyzwoicie dobry makaron z cukinia i z sosem serowym :)
można dołożyć kurczaka, ale i bez niego jest super.
osobiście uwielbiam za szybkość przygotowania no i smak!

makaron jaki kto lubi
na jedną porcje trzeba taką średnia cuknie
dwa ząbki czosnku
oliwa

a na sos
ser typu granda padano ważne zeby był drobno tarty, w almie łatwo kupić taki :)
łyżka mąki
3/4 kubka mleka

trzeba zacząć od cukini, pokroić ją w cieńkie pół księżyce ważne żeby zachować jednakową grubość
na patelkę rzucić wyciśniety czosnek zalać oliwą i grzać dopóki czosnek nie puści pierwszych zapachów a póżniej dorzucić cukinie, posolić troche, przykryć i dusić albo smażyć, jak kto woli, ważne żeby przeszła w stan niesurowy

sos:
w kubku z mlekiem rozbełtać troche mąki na taka zawiesine,
na patelce czosnek podsmazyc na oliwie (tylko moment po zjarany czosnek do niczego sie nie nadaje)
patelke z czosnkiem zalać tym mlekiem i zasypać startym serem w takiej ilości żeby zgęstniało,
sos trzeba zrobić natychmiast przed podaniem!

smacznego!
smogq
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2014, o 22:44

Re: Pyszności z cukini

Post autor: smogq » 9 kwie 2014, o 22:46

Nie wiedziałam, że z cukinii można zrobić tyle pyszności.:-) Na pewno skorzystam z Waszych przepisów.:-)
Awatar użytkownika
ama
super forma
super forma
Posty: 2783
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 00:00
Lokalizacja: z daleka

Re: Pyszności z cukini

Post autor: ama » 20 wrz 2015, o 01:52

placek zielony australijski przepyszota :D Wiele razy robiłam, choć za cukinią nie przepadam, ale ten placek jest obłędny :D
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Awatar użytkownika
pannaeliza
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 969
Rejestracja: 25 cze 2015, o 17:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pyszności z cukini

Post autor: pannaeliza » 20 wrz 2015, o 18:15

Zapiekanka z cukinią i dynią w sosie serowym (cheddar i parmezan), do tego listki szałwii :-P
Albo klasycznie, duszona w pomidorach, prawie całe lato gotowałam kasze kus kus, dusilam cukiernie z czosnkiem w pomidorach, wkladalam tam ugotowany bób i surową fasolkę szparagową, najlepiej zieloną, czekałam aż zmieknie posypywalam świeża pietruszką i wcinalam w pracy.
Krem z cukinii, makaron z cukinią, pieczona i grillowania to klasyka :)
Kochane warzywo :)
a czy ty wiesz, że czasem bywa tak i tak się zdarza, że kury, koguty zadziobują swe własne jajka i je jedzą?
Marcusia
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 86
Rejestracja: 9 sty 2015, o 14:45

Re: Pyszności z cukini

Post autor: Marcusia » 22 wrz 2015, o 13:04

breloczek pisze:Tak, placuszki są pyszne, ja preferuję jednak bez dodatki ziemniaka.
Ale to co robisz? Więcej jajek albo mąki? Jak robiłam z samej cukinii, to nawet jak byłby malutkie, to przyklejały się na potęgę. Z ziemiakami nie ma takiego problemu.
Awatar użytkownika
dalidaa
super forma
super forma
Posty: 1757
Rejestracja: 20 lis 2014, o 12:36

Re: Pyszności z cukini

Post autor: dalidaa » 22 wrz 2015, o 13:28

Leczo z cukinii:

2 cebule
5 ząbków czosnku
2 średnie cukinie, patisony, kabaczki czy cokolwiek cukiniowatego :D
3-4 papryki
3-4 pomidory
200 g kiełbasy (dla mojej G robię bez).
Przyprawy: pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, wegetę (jeśli ktoś lubi i używa), 1 łyżeczka papryki słodkiej, ciut chili lub papryki ostrej.

w sporym garnku:
Cebulę i/lub kiełbasę zeszklić wraz z czosnkiem, potem dorzucić papryczkę, cukinię i pomidory.
Gotować ok 30 minut aż wszystko będzie miękkie :)
"On saura que les enfants sont les gardiens de l’âme
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"
Awatar użytkownika
1zagubiona
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 61
Rejestracja: 19 lut 2014, o 18:21

Re: Pyszności z cukini

Post autor: 1zagubiona » 25 wrz 2015, o 23:07

A może placuszki z dyni i cukinii ?

Składniki:
350 g dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
250 g cukinii (jedna średnia sztuka)
1 mała cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
olej do smażenia (ja używam z pestek winogron)

Wykonanie:
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dynię, cukinię i cebulę. Dodaj jajko, mąkę, pieprz i słodka paprykę – bez soli !
Na dobrze rozgrzanej patelni układaj po łyżce warzyw, rozpłaszcz je łyżką, smaż na złoty kolor. Posól, przewróć na drugą stronę, zrumień.
Smacznego :) !
Awatar użytkownika
1zagubiona
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 61
Rejestracja: 19 lut 2014, o 18:21

Re: Pyszności z cukini

Post autor: 1zagubiona » 25 wrz 2015, o 23:09

Makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w sosie pomidorowym

Składniki (4 małe porcje):
350 – 300 g makaronu penne
1 mała cukinia
150 – 200 g startej mozzarelli
1 mała czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
1 mała żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
duża garść liści bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście bazylii. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki.
Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę sosu, 1/2 mozzarelli i cukinię. Całość wymieszaj. Dodaj resztę mozzarelli. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego ! :cool:
Awatar użytkownika
pannaeliza
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 969
Rejestracja: 25 cze 2015, o 17:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pyszności z cukini

Post autor: pannaeliza » 27 wrz 2015, o 00:39

Sprawdził się dzisiaj razowy makaron z cukinią, tuńczykiem i pomidorami. Do tego mój ukochany cheddar, pyszne i szybkie. Cukinia w roli głównej ;)
a czy ty wiesz, że czasem bywa tak i tak się zdarza, że kury, koguty zadziobują swe własne jajka i je jedzą?
Awatar użytkownika
pannaeliza
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 969
Rejestracja: 25 cze 2015, o 17:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pyszności z cukini

Post autor: pannaeliza » 27 wrz 2015, o 00:44

Przepraszam. Zamoczyc pokrojoną w kostkę cukinię w oliwie z czosnkiem i przyprawami, 30min w lodówce, potem patelnia, do podsmazonej dodać tuńczyka, na koniec pomidory w kostkę. Potrzymac aż puszcza sok. Ser trzemy, makaron gotujemy, potem mieszamy go z sosem z patelni. Na 4duze porcje 2puszki ryby, dwie średnie cukinie lub jedna wielka. Pomidory dałam cztery, makaronu pół paczki.
a czy ty wiesz, że czasem bywa tak i tak się zdarza, że kury, koguty zadziobują swe własne jajka i je jedzą?
Awatar użytkownika
itomka
Posty: 4
Rejestracja: 29 wrz 2015, o 10:44

Re: Pyszności z cukini

Post autor: itomka » 29 wrz 2015, o 11:13

Ja z cukinii robiłam leczo, ale chyba najbardziej lubię placki tylko w wersji z ryżem w środku i suszonymi pomidorami.
Podaję przepis :)

1 cukinia, 150 g białego, ugotowanego ryżu, 3-4 łyżki mąki pszennej, 3-4 łyżki suszonych pomidorów - posiekanych, 1 jajko
sos: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu greckiego i przyprawy: oregano, sól, pieprz + olej słonecznikowy do smażenia

Cukinię zetrzeć na tarce, dodać ugotowany ryż i mąkę. Następnie suszone pomidory, jajko i przyprawy. Na końcu 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Całość wymieszać, doprawić i odstawić na 3-4 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy okrągłe placuszki do zarumienienia, z każdej strony.
Awatar użytkownika
dalidaa
super forma
super forma
Posty: 1757
Rejestracja: 20 lis 2014, o 12:36

Re: Pyszności z cukini

Post autor: dalidaa » 2 paź 2015, o 10:51

Mam 3 cukinie i ze 2 patisony z ogródka. Znudziła mi się zupa i leczo, placków smażyć nie zamierzam, wiec pora wykorzystać Wasze przepisy. Zobaczymy co wyjdzie :-)
"On saura que les enfants sont les gardiens de l’âme
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"
ODPOWIEDZ