ulubione polskie danie/kuchnia
ulubione polskie danie/kuchnia
Mam nadzieje ze nie powtarzam tematu. Od paru godzin walcze z bigosem na moja impreze urodzinowa i tak sie zatanawiam:
- Jakie jest Wasze ulubione polskie danie
i
- Jaka jest Wasza ulubiona kuchnia.
Z polskiego jedzenia najbardziej lubie:
1. grzybowa ale tak prawdziwa jak na wigilie z suszonych grzybow
2. flaki
3. pierogi ruskie
Z kuchni obcych:
Indian (uwielbiam pikantne jedzenie)
Japonska (jestem uzalezniona od sushi i jak juz jestem w japonskiej restauracji to zawsze sprobuje cos po za tym)
- Jakie jest Wasze ulubione polskie danie
i
- Jaka jest Wasza ulubiona kuchnia.
Z polskiego jedzenia najbardziej lubie:
1. grzybowa ale tak prawdziwa jak na wigilie z suszonych grzybow
2. flaki
3. pierogi ruskie
Z kuchni obcych:
Indian (uwielbiam pikantne jedzenie)
Japonska (jestem uzalezniona od sushi i jak juz jestem w japonskiej restauracji to zawsze sprobuje cos po za tym)
Summer me now summer my life away
Summon me on to another day
Summon me on to another day
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Co do bigosu, to mój coroczny rytuał okołoświąteczny. Zaczynam go robić dzień przed wigilią. Wyrafinowana wersja a nie jakaś taka z odpadków po rosołach czy innych pieczeniach.4 godziny ustawicznego dokrawania, podlewania miodem, winem, duszenia kapust.Już się nie mogę doczekać
Ostatnio ze staropolskich mam straszną ochotę na jakąś dziczyznę i na czarną polewkę ( widziałam fajny przepis ale w mieście o krew ciężko ). I na pasztet, nie z królika ale taki jak robiła nieżyjąca babcia, tj. z zająca.
Barszcz Wigilijny na grzybach to jedyna czysta zupa jaką jadam. Dlatego z polskich( chyba bardziej kaszubskich ) przemówiła do mnie zupa na gęsinie z brukwią. Z tego samego regionu smażone śledzie są ok bo zwykle jadałam takie już zamarynowane w oleju lub occie .
Uwielbiam sery zatem góralskie bryndza, bundz i oscypek to coś na co mam od czasu do czasu wielką chęć.
Żurek.
I oczywiście kiszona kapusta oraz ogórki.To na co dzień.
Z innych regionów świata smakowała mi kuchnia gruzińska,bałkańskie potrawy, których podstawą są warzywa,gulaszowa i placek po węgiersku, rosyjska solianka, włoska pizza i sałaty, hiszpańskie owoce morza, chińska kaczka, makarony i zupy a indyjskie sposoby na przyprawianie mięsnych ( jakby gulasze ). Tyle mi teraz przychodzi do głowy.
Ostatnio ze staropolskich mam straszną ochotę na jakąś dziczyznę i na czarną polewkę ( widziałam fajny przepis ale w mieście o krew ciężko ). I na pasztet, nie z królika ale taki jak robiła nieżyjąca babcia, tj. z zająca.
Barszcz Wigilijny na grzybach to jedyna czysta zupa jaką jadam. Dlatego z polskich( chyba bardziej kaszubskich ) przemówiła do mnie zupa na gęsinie z brukwią. Z tego samego regionu smażone śledzie są ok bo zwykle jadałam takie już zamarynowane w oleju lub occie .
Uwielbiam sery zatem góralskie bryndza, bundz i oscypek to coś na co mam od czasu do czasu wielką chęć.
Żurek.
I oczywiście kiszona kapusta oraz ogórki.To na co dzień.
Z innych regionów świata smakowała mi kuchnia gruzińska,bałkańskie potrawy, których podstawą są warzywa,gulaszowa i placek po węgiersku, rosyjska solianka, włoska pizza i sałaty, hiszpańskie owoce morza, chińska kaczka, makarony i zupy a indyjskie sposoby na przyprawianie mięsnych ( jakby gulasze ). Tyle mi teraz przychodzi do głowy.
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Naleśniki pod każda postacią, barszczyk z uszkami ten wigilijny, żurek z jakiem, zupę ogórkowa i pomidorową, buraczki zasmażane, pierogi w każdej postaci, zupę jagodową z zacierkami taka jaka robiła babcia, nasz góralski oscypek, gołąbki. Wszelkiego rodzaju ciasta. Z kuchni świata lubię węgierską zupę gulaszową i placek po węgiersku, włoska pizze i makarony.
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Edward Stachura, Siekierezada
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Z polskich dań to zdecydowanie gołąbki w sosie pomidorowym, pomidorowo-grzybowym lub grzybowym
Bitki wołowe, marchewka gotowana (bez groszku), buraczki zasmażane, kapuśniak, barszcz czerwony.
Z kuchni świata lubię kuchnię meksykańską, peruwiańską (ale te dania bez owoców morza ) i kuchnie azjatyckie: wietnamską, chińską, tajską.
Lubię też kuchnię indyjską - tyle że trochę pomieszaną - zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak południa Indii (ostre przyprawy, mleko kokosowe - ale że wegetarianką nie jestem to łączę to z mięsem jak na łagodniejszej (smakowo) północy Indii.
Bitki wołowe, marchewka gotowana (bez groszku), buraczki zasmażane, kapuśniak, barszcz czerwony.
Z kuchni świata lubię kuchnię meksykańską, peruwiańską (ale te dania bez owoców morza ) i kuchnie azjatyckie: wietnamską, chińską, tajską.
Lubię też kuchnię indyjską - tyle że trochę pomieszaną - zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak południa Indii (ostre przyprawy, mleko kokosowe - ale że wegetarianką nie jestem to łączę to z mięsem jak na łagodniejszej (smakowo) północy Indii.
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Mielone kocham od dziecka, do tego ziemniaki i buraczki zasmażane oraz kompot pychagandala pisze:z polskich. Mielone, moja miłość od najmłodszych lat. Chociaż ostatnio coraz bardziej moje zainteresowanie "kradnie" kuchnia azjatycka i jej bogactwo połączeń.
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Edward Stachura, Siekierezada
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Dokładnie tak! !!ama pisze:Mielone kocham od dziecka, do tego ziemniaki i buraczki zasmażane oraz kompot pychagandala pisze:z polskich. Mielone, moja miłość od najmłodszych lat. Chociaż ostatnio coraz bardziej moje zainteresowanie "kradnie" kuchnia azjatycka i jej bogactwo połączeń.
I karczek w sosie z kaszą jeczmienna.
"On saura que les enfants sont les gardiens de l’âme
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Polskie: flaczki, bigos, gołąbki z sosem.
- 1zagubiona
- początkująca foremka
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 lut 2014, o 18:21
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Moje ukochane kuchnie to włoska, tajska i indyjska
Co do kuchni polskiej, to lubię ale bardziej w nowoczesnym wydaniu Nie lubię ciężkich potraw ale wiele niestety takich jest :/
Co do kuchni polskiej, to lubię ale bardziej w nowoczesnym wydaniu Nie lubię ciężkich potraw ale wiele niestety takich jest :/
- 1zagubiona
- początkująca foremka
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 lut 2014, o 18:21
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Moje ukochane kuchnie to włoska, tajska i indyjska
Co do kuchni polskiej, to lubię ale bardziej w nowoczesnym wydaniu Nie lubię ciężkich potraw ale wiele niestety takich jest :/
Co do kuchni polskiej, to lubię ale bardziej w nowoczesnym wydaniu Nie lubię ciężkich potraw ale wiele niestety takich jest :/
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Kapuśniak, żeberka, buraczki pod każdą postacią, gołąbki w sosie pomidorowym w podwójnie zawijanej kapuście
..życie jest wierzchowcem, który nie znosi tchórzliwego jeźdźca
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Dobre rzeczy tu wymieniasz...dodałabym pierogi, szczawiową i w ogóle wszystkie inne zupy.Alpha pisze:Kapuśniak, żeberka, buraczki pod każdą postacią, gołąbki w sosie pomidorowym w podwójnie zawijanej kapuście
Niestety to są czasochłonne dania, dlatego rzadko goszczą na naszym stole.
- Alfa_Omega
- super forma
- Posty: 1835
- Rejestracja: 9 cze 2012, o 21:54
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
ZALEWAJKA!!!!! to w pierwszej kolejności poza kolejnością, a potem:
ogórkowa, kapuśniak (obie kwasior), żeberka w kiszonej kapuście, mielone (+ ziemniaczki i ćwikła), bigos (taki prawdziwy, z prawdziwym mięsem a nie jakimiś odpadkami, z grzybami, winem i gotowany ze 3-4 dni, przemrożony)
śledź wędzony (czekolada wśród wędzonych ryb)
faworki
cholera, zgłodniałam... chyba zrobię sobie frytki
ogórkowa, kapuśniak (obie kwasior), żeberka w kiszonej kapuście, mielone (+ ziemniaczki i ćwikła), bigos (taki prawdziwy, z prawdziwym mięsem a nie jakimiś odpadkami, z grzybami, winem i gotowany ze 3-4 dni, przemrożony)
śledź wędzony (czekolada wśród wędzonych ryb)
faworki
cholera, zgłodniałam... chyba zrobię sobie frytki
Miód jest dla mięczaków, prawdziwi twardziele żują pszczoły
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 lip 2015, o 10:42
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Dobry wątek na pierwszy post
ulubione polskie danie - hm... chyba schabowy z ziemniakami! Ale muszę przyznać, że wolę kotlet z filetu kurczaka, niż ze schabu.
kuchnia zagraniczna - waham się między włoską a francuską, ale... Myślę, że włoska.
ulubione polskie danie - hm... chyba schabowy z ziemniakami! Ale muszę przyznać, że wolę kotlet z filetu kurczaka, niż ze schabu.
kuchnia zagraniczna - waham się między włoską a francuską, ale... Myślę, że włoska.
- illonne
- początkująca foremka
- Posty: 15
- Rejestracja: 5 lip 2015, o 08:45
- Lokalizacja: pomiędzy Warszawą a Wrocławiem
Smaki dzieciństwa - Placuszki na sodzie
Te placki to taki mój comeback do czasów dzieciństwa. Może to i niezdrowe, ale jakie było pyszne.
SKŁADNIKI
0,5 kg mąki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
3/4 szklanki zsiadłego mleka
WYKONANIE
Do mąki wsypujemy sól i cukier. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do mąki. Sodę wsypujemy do mleka i mieszamy. Dodajemy stopniowo do mąki. Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie dosypujemy z umiarem mąki. Ciasto powinno przypominać konsystencją drożdżowe, ale jednocześnie powinno być na tyle zwarte, żeby nie było problemów z rozwałkowaniem go. Oczywiście przy rozwałkowywaniu podsypujemy placek mąką. Z rozwałkowanego ciasta (na grubość ok. 1 cm) wycinamy kółka. Można też poprzecinać placek w trójkąty, albo pasy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny wyraźnie urosnąć.
Ich neutralny smak, pozwala na podawanie ich z różnymi dodatkami. Ja lubię je na słodko.
SKŁADNIKI
0,5 kg mąki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
3/4 szklanki zsiadłego mleka
WYKONANIE
Do mąki wsypujemy sól i cukier. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do mąki. Sodę wsypujemy do mleka i mieszamy. Dodajemy stopniowo do mąki. Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie dosypujemy z umiarem mąki. Ciasto powinno przypominać konsystencją drożdżowe, ale jednocześnie powinno być na tyle zwarte, żeby nie było problemów z rozwałkowaniem go. Oczywiście przy rozwałkowywaniu podsypujemy placek mąką. Z rozwałkowanego ciasta (na grubość ok. 1 cm) wycinamy kółka. Można też poprzecinać placek w trójkąty, albo pasy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny wyraźnie urosnąć.
Ich neutralny smak, pozwala na podawanie ich z różnymi dodatkami. Ja lubię je na słodko.
Nigdy nie jest za późno, zacząć tak jak chce się żyć
-
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 lis 2015, o 18:46
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Placki ziemniaczane, same - bez żadnego sosu - koniecznie z solą.
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Bez niczego, ale jedno lub dwudniowe, prosto z lodówki. Takie najbardziej lubię.panda-mala pisze:Placki ziemniaczane, same - bez żadnego sosu - koniecznie z solą.
Lubię kiedy kobieta...
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Wolę ciepłePlacki ziemniaczane, same - bez żadnego sosu - koniecznie z solą.
Bez niczego, ale jedno lub dwudniowe, prosto z lodówki. Takie najbardziej lubię.
Ja mam słabość do schabowych (może jeszcze z dzieciństwa zostało, że kiedyś to się je jadło raz na kilka miesięcy, po staniu w kolejce po mięso od 4 rano)- pomimo wielokrotnych prób, nie udało mi się przejść na wegetarianizm, i bigos, schabowe i rozmaite pieczone w wykonaniu mojej mamy biją wszystko na głowę. A także wigilijne "uszka" w barszczu. Nie mogę się tylko przekonać do grzybowej, kocham grzyby w każdej innej postaci, ale ta zupa ma jakiś nieprzyjemny dla mnie zapach.
The wind is my voice
The moon is my heart
Come find me
I'm on every hills and fields
I'm here
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Pewien antropolog przemierzając kiedyś Afrykę spotkał dwóch Masajów jedzących rozkładającego się nosorożca. Smród był ponoć niesłychany. Nie mogąc się nadziwić, zapytał napotkanych: jak mogą jeść coś co tak bardzo cuchnie? Na co tamci, ze zdziwieniem mu odpowiedzieli że: nie jedzą smrodu, tylko mięso.Altena_Q pisze:Nie mogę się tylko przekonać do grzybowej, kocham grzyby w każdej innej postaci, ale ta zupa ma jakiś nieprzyjemny dla mnie zapach.
Lubię kiedy kobieta...
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Pomidorowa i mielony
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Pełna zgoda - ale pomidorowa tylko z makaronem, i bez śmietany^^adama pisze:Pomidorowa i mielony
The wind is my voice
The moon is my heart
Come find me
I'm on every hills and fields
I'm here
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
A czy któraś z Pań z okolic Poznania, może mi podrzucić przepis na zupę "ślepe ryby"?
- tygrysica3
- super forma
- Posty: 2036
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
...to tak jak ja - a próbowałaś może cappuccino grzybowe?Altena_Q pisze: kocham grzyby w każdej innej postaci,
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Aż boję się zapytać co to takiego (wyobraźnia podsuwa mi obraz, przy którym nosorożec Imy wygląda apetycznie... Więc mam nadzieję, że się myli? (wyobraźnia. Nie Ima, i nie nosorożec)tygrysica3 pisze:...to tak jak ja - a próbowałaś może cappuccino grzybowe?Altena_Q pisze: kocham grzyby w każdej innej postaci,
The wind is my voice
The moon is my heart
Come find me
I'm on every hills and fields
I'm here
- tygrysica3
- super forma
- Posty: 2036
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
... - zamień strach przed nieznanym na ciekawość smaku - https://lepszysmak.wordpress.com/2011/1 ... -grzybowe/Altena_Q pisze: Aż boję się zapytać co to takiego
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
to ja poproszę już o tego nosorożcatygrysica3 pisze:... - zamień strach przed nieznanym na ciekawość smaku - https://lepszysmak.wordpress.com/2011/1 ... -grzybowe/Altena_Q pisze: Aż boję się zapytać co to takiego
(OMG! czego to ludzie nie wymyśląXD)
The wind is my voice
The moon is my heart
Come find me
I'm on every hills and fields
I'm here
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
No i słusznie. Dobry nosorożec nie jest zły.Altena_Q pisze:to ja poproszę już o tego nosorożcatygrysica3 pisze:... - zamień strach przed nieznanym na ciekawość smaku - https://lepszysmak.wordpress.com/2011/1 ... -grzybowe/Altena_Q pisze: Aż boję się zapytać co to takiego
(OMG! czego to ludzie nie wymyśląXD)
Lubię kiedy kobieta...
- tygrysica3
- super forma
- Posty: 2036
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 17:30
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
...zakładając, że nie ma grzybicyImaSumak pisze:No i słusznie. Dobry nosorożec nie jest zły.Altena_Q pisze:
to ja poproszę już o tego nosorożca
(OMG! czego to ludzie nie wymyśląXD)
Jak tygrysica bądź co pręży się, wygina gdy czuje świeży łup, gdy na niej jest zwierzyna
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Zdecydowanie pierogi ruskie i kluseczki śląskie
Re: ulubione polskie danie/kuchnia
Mnie jakos nie razi to cappuccino choc to nie moj styl ani podania ani tez nie przepadam za mlekiem. Ale zupa jak zupa, nabial jak nabial. Forma podania inna. Przerost formy nad trescia ale nic obrzydliwego.
Co do polskich dan to buraki pod różnymi postsciami. Szczegolnie barszcz na zakwasie z uszkami grzybowymi.
Jestem wegetarianka wiec zakres dan ograniczony. Spora cześć kuchni polskiej to jednak mieso.
Z kuchni swiata to nie mam ulubionej. Smakuje mi wiele potraw z przeroznych zakatkow swiata.
Co do polskich dan to buraki pod różnymi postsciami. Szczegolnie barszcz na zakwasie z uszkami grzybowymi.
Jestem wegetarianka wiec zakres dan ograniczony. Spora cześć kuchni polskiej to jednak mieso.
Z kuchni swiata to nie mam ulubionej. Smakuje mi wiele potraw z przeroznych zakatkow swiata.