slyszalam ze od tego rosna cycki czy to prawda?Ireth pisze:Mnie sie rukola stanowczo przejadla,.
Sałatki
- deb-ute
- super forma
- Posty: 1328
- Rejestracja: 30 lis 2004, o 00:00
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
- Arwen
- początkująca foremka
- Posty: 98
- Rejestracja: 10 lut 2005, o 00:00
- Lokalizacja: Dolny Slask/Wroclaw
Rany, gdyby to była prawda, to moja ciotka ciągałaby biust po chodnikudeb-ute pisze:slyszalam ze od tego rosna cycki czy to prawda?Ireth pisze:Mnie sie rukola stanowczo przejadla,.
Jadłam dzisiaj coś pysznego. Podaję przepis w "Sałatkach", bo danie jest bardzo proste do przygotowania.
Szparagi z łososiem dla dwóch osób
Składniki:
pęczek białych szpapargów
100 g filetu z łososia
dwie łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, łyżeczka cukru
Sposób przyrządzania:
Szparagi umyć, a następnie usunąć zdrewniałe końcówki. Obrać dość cienko, a następnie związać w pęczek bawełnianą nitką i gotować w wysokim garnku przez ok. 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odsączyć.
Łososia pokroić, i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Smażyć przez 2 minuty, dodając sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli, a pod sam koniec koperek. Szparagi układać na talerzach i polać przygotowanym sosem. Podawać natychmiast na gorąco.
Mniam.
"Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt."
[img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/lov_sr02.gif[/img] [img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/avatar-3649.gif[/img]
[img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/lov_sr02.gif[/img] [img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/avatar-3649.gif[/img]
- kocica31
- natchniona foremka
- Posty: 310
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 00:00
- Lokalizacja: warszawa
- dobranocka13
- super forma
- Posty: 3030
- Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00
Brzmi smakowicie, tylko kto te cholerne szparagi obierze tak zeby stwardniałych włókien nie było. Mi sie to jeszcze nie udało.Arwen pisze: Jadłam dzisiaj coś pysznego. Podaję przepis w "Sałatkach", bo danie jest bardzo proste do przygotowania.
Szparagi z łososiem dla dwóch osób
To sałatka z gatunku "wszystkie sklepy w okolicy zamknięte"Kocica31 pisze: cała puszka kukurydzy
pół kostki sera feta
przyprawy
majonez
nie solimy
- irka
- uzależniona foremka
- Posty: 561
- Rejestracja: 1 sie 2003, o 00:00
- Lokalizacja: Warszawa
to ja jeszcze cos wrzuce
paczka ryzu (gotujemy w wodzie osolonej albo z kostka rosolowa)
podwojna piers kurczaka (j.w. )) - po ugotowaniu kroimy na kawałeczki
i do michy razem z ryżem
do tejże michy:
dwa pomidory - w kosteczke
kukurydza z puszki
posiekane parynowane pieczarki (mniej wiecej słoiczek)
dwie posiekane cebulki
posiekany pęczek koperku
wszystko łączymy majonezem (ile kto lubi)
paczka ryzu (gotujemy w wodzie osolonej albo z kostka rosolowa)
podwojna piers kurczaka (j.w. )) - po ugotowaniu kroimy na kawałeczki
i do michy razem z ryżem
do tejże michy:
dwa pomidory - w kosteczke
kukurydza z puszki
posiekane parynowane pieczarki (mniej wiecej słoiczek)
dwie posiekane cebulki
posiekany pęczek koperku
wszystko łączymy majonezem (ile kto lubi)
lepiej pozno niz wcale
- kocica31
- natchniona foremka
- Posty: 310
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 00:00
- Lokalizacja: warszawa
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
- cello
- uzależniona foremka
- Posty: 617
- Rejestracja: 28 wrz 2005, o 00:00
- Lokalizacja: z big bangu
to zdecydowanie daleko od sałaki, ale może chłodnik??
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
tylko, wiesz, nie mam pojęcia czy buraki to to samo co boćwinka..
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
tylko, wiesz, nie mam pojęcia czy buraki to to samo co boćwinka..
"jestem logiczna i myślę, co niekoniecznie przystoi dziewczynkom, ale to zawsze lepsze niż całowanie"
B. Vanderbeke
B. Vanderbeke
- ulek76
- super forma
- Posty: 1643
- Rejestracja: 9 mar 2005, o 00:00
Hehehe! Popatrz na Składniki a znajdziesz odpowiedź.cello pisze:to zdecydowanie daleko od sałaki, ale może chłodnik??
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
tylko, wiesz, nie mam pojęcia czy buraki to to samo co boćwinka..
"Składniki:
- duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami"
Boćwina to młode listki buraków. Zrywa się je gdy burak jest jeszcze małym korzonkiem a nie wielką bulwą.
A chłodnik litewski....... Mniam.
Też z liści burakowych
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Wino kobiety i śpię!
- cello
- uzależniona foremka
- Posty: 617
- Rejestracja: 28 wrz 2005, o 00:00
- Lokalizacja: z big bangu
ulek76 pisze: Boćwina to młode listki buraków. Zrywa się je gdy burak jest jeszcze małym korzonkiem a nie wielką bulwą.
dzięki za pomoc, Ulek. szukałam dla Ireth przepisu bezmięsnego, więc czytałam każdy pobieżnie, co nie zmienia faktu, że pojęcia bladego nie miałam o różnicy pomiędzy botwinką, burakiem i/a boćwinką.
"jestem logiczna i myślę, co niekoniecznie przystoi dziewczynkom, ale to zawsze lepsze niż całowanie"
B. Vanderbeke
B. Vanderbeke
- enzymowka
- super forma
- Posty: 4960
- Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
- Lokalizacja: z latarni morskiej
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Drogie Panie:
-- Cello: doceniam, ale mi zalezy na sprawdzonym przepisie, bo buraki to specyficzne warzywo... A za chlodnikami nie przepadam.
-- Enzi: bocwina to ta roslina, jaka Ci opisala Ulek, zas botwinka to zupa z tejze (ale nie chlodnik).
To ma ktos jakis przepis???
-- Cello: doceniam, ale mi zalezy na sprawdzonym przepisie, bo buraki to specyficzne warzywo... A za chlodnikami nie przepadam.
-- Enzi: bocwina to ta roslina, jaka Ci opisala Ulek, zas botwinka to zupa z tejze (ale nie chlodnik).
To ma ktos jakis przepis???
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- CO2
- super forma
- Posty: 1485
- Rejestracja: 28 mar 2004, o 00:00
- Dryzek
- super forma
- Posty: 1104
- Rejestracja: 2 lut 2005, o 00:00
- Lokalizacja: z klatki
- idealna
- super forma
- Posty: 3896
- Rejestracja: 14 kwie 2006, o 00:00
- osiol
- Moderatorka
- Posty: 2193
- Rejestracja: 17 sty 2006, o 00:00
- Lokalizacja: znów gdzieś tam ;)
Sałatka gyros z kurczak.
Troche z nią zabawy ale pycha jest.
Najpier kupujemy ze dwa cycki z kurczaka posypujemy je obficie przyprawą gyros i odstawiamy na dłuugo do lodówki. Nie za długo rzecz jasna niech one nam się tam nie zepsują. Ale minimum 24 h.
Potem je wyjmujemy i smażymy. W całości.
Jak one się tam partolą na patelni to my kroimy średnią cebulę w drobną kostkę ze dwie trzy papryki w większą kostkę dodajemy do tego łyżkę ketchupu i trochę majonezu i czekamy aż sie cycki usmażą. jak sie już usmażą to też je kroimy w kostkę dodajemy do tamtych rzeczy można podlać olejem ze smażenia wszystko mieszamy i zajadamy
W tej wersji jest najlepsza ale można do tego dodać jeszcze kukurydzę groszek kapustę pekińską czy inne śmieci.
Troche z nią zabawy ale pycha jest.
Najpier kupujemy ze dwa cycki z kurczaka posypujemy je obficie przyprawą gyros i odstawiamy na dłuugo do lodówki. Nie za długo rzecz jasna niech one nam się tam nie zepsują. Ale minimum 24 h.
Potem je wyjmujemy i smażymy. W całości.
Jak one się tam partolą na patelni to my kroimy średnią cebulę w drobną kostkę ze dwie trzy papryki w większą kostkę dodajemy do tego łyżkę ketchupu i trochę majonezu i czekamy aż sie cycki usmażą. jak sie już usmażą to też je kroimy w kostkę dodajemy do tamtych rzeczy można podlać olejem ze smażenia wszystko mieszamy i zajadamy
W tej wersji jest najlepsza ale można do tego dodać jeszcze kukurydzę groszek kapustę pekińską czy inne śmieci.
- Ano
- natchniona foremka
- Posty: 474
- Rejestracja: 29 lis 2005, o 00:00
- Lokalizacja: południe
też należę do grona"sałatkowiczek"...choc ostatnio jakoś brak mi czasu na robienie bardziej wykwintnych sałatek, stąd kończe na pomidorach z cebulą+kefir (lub jogurt naturalny), sól ,pieprz, troche octu (polecam jabłkowy)..i troche ziółek....
a swojego czasu moją ulubioną była "sałatka słoneczna", tzn:
seler (ze słoika)
20dkg szynki (kroimy w kosteczki)
20dkg sera żółtego (też krojony na kostki, nie starty!)
4 jajka
puszka ananasa
kukurydza
por
mozna dodać czerwona fasolkę, i tradycyjnie majonez...pycha
a swojego czasu moją ulubioną była "sałatka słoneczna", tzn:
seler (ze słoika)
20dkg szynki (kroimy w kosteczki)
20dkg sera żółtego (też krojony na kostki, nie starty!)
4 jajka
puszka ananasa
kukurydza
por
mozna dodać czerwona fasolkę, i tradycyjnie majonez...pycha
"nigdy nikomu,ani na żadanie,ani na prośby niczyje, nie podam trucizny!"
- ulek76
- super forma
- Posty: 1643
- Rejestracja: 9 mar 2005, o 00:00
- Ano
- natchniona foremka
- Posty: 474
- Rejestracja: 29 lis 2005, o 00:00
- Lokalizacja: południe
więc pozostaje chyba tylko tradycyjna jarzynowa... tam prawie wszystko jest gotowane....ale tez jest pyszna.....ulek76 pisze: Też uwielbiam sałatki, ale ze względu na to, że nie mogę jeść surowych warzyw i owoców, robimy takie z gotowanych lub parzonych.
Jestem sałatkożercą.
"nigdy nikomu,ani na żadanie,ani na prośby niczyje, nie podam trucizny!"
- ulek76
- super forma
- Posty: 1643
- Rejestracja: 9 mar 2005, o 00:00
- Japonka
- Moderatorka
- Posty: 3906
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Warszawa
To ja dorzuce jeszcze jedna salatke.
2 peczki sałaty rzymskiej
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
4 zabki czosnku
sol i piprz
Salate myjemy, glaby wykrajamy i rozdzielamy liscie. Nastepnie wrzucamy na rozgrzana oliwe, dorzucamy siekany czosnek i ocet winny, sol i piprz do smaku. Podduszamy troszeczke i potem.......rozkoszujemy sie smakiem.
2 peczki sałaty rzymskiej
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
4 zabki czosnku
sol i piprz
Salate myjemy, glaby wykrajamy i rozdzielamy liscie. Nastepnie wrzucamy na rozgrzana oliwe, dorzucamy siekany czosnek i ocet winny, sol i piprz do smaku. Podduszamy troszeczke i potem.......rozkoszujemy sie smakiem.
Pozdrawiam Piękne Panie
-
- początkująca foremka
- Posty: 79
- Rejestracja: 9 lip 2006, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- posh
- foremka dyskutantka
- Posty: 202
- Rejestracja: 3 wrz 2005, o 00:00
Japonka pisze:To ja dorzuce jeszcze jedna salatke.
2 peczki sałaty rzymskiej
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
4 zabki czosnku
sol i piprz
Salate myjemy, glaby wykrajamy i rozdzielamy liscie. Nastepnie wrzucamy na rozgrzana oliwe, dorzucamy siekany czosnek i ocet winny, sol i piprz do smaku. Podduszamy troszeczke i potem.......rozkoszujemy sie smakiem.
cuddowna.
yo se que estare bien
los gatos como yo
caen de pie
los gatos como yo
caen de pie
- Gezond_Tijd
- początkująca foremka
- Posty: 47
- Rejestracja: 21 cze 2008, o 02:00
- Lokalizacja: Wrocław
To ja się dopiszę z moją sałatką (Na początku jak dostałam przepis to nie byłam do niej przekonana, ale po zjedzeniu... pychotka)
Składniki zależnie od ilości osób. Przepis na 2-3 osoby?
2 nóżki wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
pół świeżej czerwonej papryki
(pół lub cała) puszka ananasa
jeden serek pleśniowy (polecam Turek-naturalny. Sprawdzony!)
curry, majonez, keczup (polecam pudliszki), sól i pieprz
Oczywiście mięsko z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze lub większe kawałki. Paprykę kroimy w małe paseczki. Jeżeli chodzi o serek pleśniowy technika 'siekania' jest dowolna Kiedy składniki znajdą się już w misce dorzucamy 'puszkowe' specjały. Sól, pieprz i curry (ja ze względu na to, że uwielbiam curry to nie żałuję, sałatka nabiera wtedy ładnego kolorku) wedle uznania. Majonezu i keczupu pół na pół, tak aby skleić wszystko w całość Sałatka może wydawać się trochę nietypowa, ale doznania smakowe dla mnie były niesamowite Polecam i życzę smacznego!
Składniki zależnie od ilości osób. Przepis na 2-3 osoby?
2 nóżki wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
pół świeżej czerwonej papryki
(pół lub cała) puszka ananasa
jeden serek pleśniowy (polecam Turek-naturalny. Sprawdzony!)
curry, majonez, keczup (polecam pudliszki), sól i pieprz
Oczywiście mięsko z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze lub większe kawałki. Paprykę kroimy w małe paseczki. Jeżeli chodzi o serek pleśniowy technika 'siekania' jest dowolna Kiedy składniki znajdą się już w misce dorzucamy 'puszkowe' specjały. Sól, pieprz i curry (ja ze względu na to, że uwielbiam curry to nie żałuję, sałatka nabiera wtedy ładnego kolorku) wedle uznania. Majonezu i keczupu pół na pół, tak aby skleić wszystko w całość Sałatka może wydawać się trochę nietypowa, ale doznania smakowe dla mnie były niesamowite Polecam i życzę smacznego!
- robackowa
- foremka dyskutantka
- Posty: 291
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 02:00
- Lokalizacja: Warszawa
świetne połączeniekasienkaa pisze:Ostatnio jadlam pyszna salatke z brokulow z serem feta, i sosem czosnkowym - palce lizac
ja osobiście polecam: zielona sałata, pomidory (ćwiartki), ogórek (ósemki) kukurydza a do tego domowy dressing 1000 wysp (jajko roztarte z pietruszką, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami)
tak mniej więcej
[i]"A niebo zostawmy im - Aniołom oraz wróblom."[/i]
-
- foremka dyskutantka
- Posty: 189
- Rejestracja: 27 kwie 2007, o 00:00
Jakie przyprawy do tego sosu 1000 wysp?robackowa pisze: ja osobiście polecam: zielona sałata, pomidory (ćwiartki), ogórek (ósemki) kukurydza a do tego domowy dressing 1000 wysp (jajko roztarte z pietruszką, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami)
tak mniej więcej
Ilekroć wyrzekasz się czegoś, wiążesz się z tym na zawsze.
- reni33
- początkująca foremka
- Posty: 16
- Rejestracja: 26 maja 2006, o 00:00
Dawno tu nie zaglądałam , wrócilam i od razu częstuję sałatką
Sałatka z kurczakiem
1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 nieduża cebula
1 jabłko
1 mała kapusta pekińska
10 dkg sera żółtego
3-4 ugotowane jajka
kawalek papryki (może być ze słoika)
sok z cytryny
sól, pieprz.
średni słoik majonezu
Pierś z kurczaka pokroić na paski i usmażyć na rumiano
posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, odstawić do wystudzenia
Kapustę pokroić w kostkę, nie szatkować.. cebulę drobno, jabłko w kosteczkę,
paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser zółty w paseczki..
wlożyć wszystkie rozdrobnione skladniki do naczynia, dodać drobno pokrojone mięso
skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem...
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, o 19:59 przez reni33, łącznie zmieniany 1 raz.
luna19 [b]forum kulinarne - www.garkulinar.jun.pl[/b]
- dolce vita
- uzależniona foremka
- Posty: 811
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 00:00
- osiol
- Moderatorka
- Posty: 2193
- Rejestracja: 17 sty 2006, o 00:00
- Lokalizacja: znów gdzieś tam ;)