slyszalam ze od tego rosna cycki czy to prawda?Ireth pisze:Mnie sie rukola stanowczo przejadla,.
Sałatki
- Arwen
- początkująca foremka
- Posty: 98
- Rejestracja: 10 lut 2005, o 00:00
- Lokalizacja: Dolny Slask/Wroclaw
Rany, gdyby to była prawda, to moja ciotka ciągałaby biust po chodnikudeb-ute pisze:slyszalam ze od tego rosna cycki czy to prawda?Ireth pisze:Mnie sie rukola stanowczo przejadla,.
Jadłam dzisiaj coś pysznego. Podaję przepis w "Sałatkach", bo danie jest bardzo proste do przygotowania.
Szparagi z łososiem dla dwóch osób
Składniki:
pęczek białych szpapargów
100 g filetu z łososia
dwie łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, łyżeczka cukru
Sposób przyrządzania:
Szparagi umyć, a następnie usunąć zdrewniałe końcówki. Obrać dość cienko, a następnie związać w pęczek bawełnianą nitką i gotować w wysokim garnku przez ok. 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odsączyć.
Łososia pokroić, i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Smażyć przez 2 minuty, dodając sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli, a pod sam koniec koperek. Szparagi układać na talerzach i polać przygotowanym sosem. Podawać natychmiast na gorąco.
Mniam.
"Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt."
[img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/lov_sr02.gif[/img] [img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/avatar-3649.gif[/img]
[img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/lov_sr02.gif[/img] [img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/avatar-3649.gif[/img]
- dobranocka13
- super forma
- Posty: 3030
- Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00
Brzmi smakowicie, tylko kto te cholerne szparagi obierze tak zeby stwardniałych włókien nie było. Mi sie to jeszcze nie udało.Arwen pisze: Jadłam dzisiaj coś pysznego. Podaję przepis w "Sałatkach", bo danie jest bardzo proste do przygotowania.
Szparagi z łososiem dla dwóch osób
To sałatka z gatunku "wszystkie sklepy w okolicy zamknięte"Kocica31 pisze: cała puszka kukurydzy
pół kostki sera feta
przyprawy
majonez
nie solimy
to ja jeszcze cos wrzuce
paczka ryzu (gotujemy w wodzie osolonej albo z kostka rosolowa)
podwojna piers kurczaka (j.w. )) - po ugotowaniu kroimy na kawałeczki
i do michy razem z ryżem
do tejże michy:
dwa pomidory - w kosteczke
kukurydza z puszki
posiekane parynowane pieczarki (mniej wiecej słoiczek)
dwie posiekane cebulki
posiekany pęczek koperku
wszystko łączymy majonezem (ile kto lubi)
paczka ryzu (gotujemy w wodzie osolonej albo z kostka rosolowa)
podwojna piers kurczaka (j.w. )) - po ugotowaniu kroimy na kawałeczki
i do michy razem z ryżem
do tejże michy:
dwa pomidory - w kosteczke
kukurydza z puszki
posiekane parynowane pieczarki (mniej wiecej słoiczek)
dwie posiekane cebulki
posiekany pęczek koperku
wszystko łączymy majonezem (ile kto lubi)
lepiej pozno niz wcale
to zdecydowanie daleko od sałaki, ale może chłodnik??
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
tylko, wiesz, nie mam pojęcia czy buraki to to samo co boćwinka..
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
tylko, wiesz, nie mam pojęcia czy buraki to to samo co boćwinka..
"jestem logiczna i myślę, co niekoniecznie przystoi dziewczynkom, ale to zawsze lepsze niż całowanie"
B. Vanderbeke
B. Vanderbeke
Hehehe! Popatrz na Składniki a znajdziesz odpowiedź.cello pisze:to zdecydowanie daleko od sałaki, ale może chłodnik??
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
tylko, wiesz, nie mam pojęcia czy buraki to to samo co boćwinka..
"Składniki:
- duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami"
Boćwina to młode listki buraków. Zrywa się je gdy burak jest jeszcze małym korzonkiem a nie wielką bulwą.
A chłodnik litewski....... Mniam.
Też z liści burakowych
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Wino kobiety i śpię!
ulek76 pisze: Boćwina to młode listki buraków. Zrywa się je gdy burak jest jeszcze małym korzonkiem a nie wielką bulwą.
dzięki za pomoc, Ulek. szukałam dla Ireth przepisu bezmięsnego, więc czytałam każdy pobieżnie, co nie zmienia faktu, że pojęcia bladego nie miałam o różnicy pomiędzy botwinką, burakiem i/a boćwinką.
"jestem logiczna i myślę, co niekoniecznie przystoi dziewczynkom, ale to zawsze lepsze niż całowanie"
B. Vanderbeke
B. Vanderbeke
Drogie Panie:
-- Cello: doceniam, ale mi zalezy na sprawdzonym przepisie, bo buraki to specyficzne warzywo... A za chlodnikami nie przepadam.
-- Enzi: bocwina to ta roslina, jaka Ci opisala Ulek, zas botwinka to zupa z tejze (ale nie chlodnik).
To ma ktos jakis przepis???
-- Cello: doceniam, ale mi zalezy na sprawdzonym przepisie, bo buraki to specyficzne warzywo... A za chlodnikami nie przepadam.
-- Enzi: bocwina to ta roslina, jaka Ci opisala Ulek, zas botwinka to zupa z tejze (ale nie chlodnik).
To ma ktos jakis przepis???
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Sałatka gyros z kurczak.
Troche z nią zabawy ale pycha jest.
Najpier kupujemy ze dwa cycki z kurczaka posypujemy je obficie przyprawą gyros i odstawiamy na dłuugo do lodówki. Nie za długo rzecz jasna niech one nam się tam nie zepsują. Ale minimum 24 h.
Potem je wyjmujemy i smażymy. W całości.
Jak one się tam partolą na patelni to my kroimy średnią cebulę w drobną kostkę ze dwie trzy papryki w większą kostkę dodajemy do tego łyżkę ketchupu i trochę majonezu i czekamy aż sie cycki usmażą. jak sie już usmażą to też je kroimy w kostkę dodajemy do tamtych rzeczy można podlać olejem ze smażenia wszystko mieszamy i zajadamy
W tej wersji jest najlepsza ale można do tego dodać jeszcze kukurydzę groszek kapustę pekińską czy inne śmieci.
Troche z nią zabawy ale pycha jest.
Najpier kupujemy ze dwa cycki z kurczaka posypujemy je obficie przyprawą gyros i odstawiamy na dłuugo do lodówki. Nie za długo rzecz jasna niech one nam się tam nie zepsują. Ale minimum 24 h.
Potem je wyjmujemy i smażymy. W całości.
Jak one się tam partolą na patelni to my kroimy średnią cebulę w drobną kostkę ze dwie trzy papryki w większą kostkę dodajemy do tego łyżkę ketchupu i trochę majonezu i czekamy aż sie cycki usmażą. jak sie już usmażą to też je kroimy w kostkę dodajemy do tamtych rzeczy można podlać olejem ze smażenia wszystko mieszamy i zajadamy
W tej wersji jest najlepsza ale można do tego dodać jeszcze kukurydzę groszek kapustę pekińską czy inne śmieci.
też należę do grona"sałatkowiczek"...choc ostatnio jakoś brak mi czasu na robienie bardziej wykwintnych sałatek, stąd kończe na pomidorach z cebulą+kefir (lub jogurt naturalny), sól ,pieprz, troche octu (polecam jabłkowy)..i troche ziółek....
a swojego czasu moją ulubioną była "sałatka słoneczna", tzn:
seler (ze słoika)
20dkg szynki (kroimy w kosteczki)
20dkg sera żółtego (też krojony na kostki, nie starty!)
4 jajka
puszka ananasa
kukurydza
por
mozna dodać czerwona fasolkę, i tradycyjnie majonez...pycha
a swojego czasu moją ulubioną była "sałatka słoneczna", tzn:
seler (ze słoika)
20dkg szynki (kroimy w kosteczki)
20dkg sera żółtego (też krojony na kostki, nie starty!)
4 jajka
puszka ananasa
kukurydza
por
mozna dodać czerwona fasolkę, i tradycyjnie majonez...pycha
"nigdy nikomu,ani na żadanie,ani na prośby niczyje, nie podam trucizny!"
więc pozostaje chyba tylko tradycyjna jarzynowa... tam prawie wszystko jest gotowane....ale tez jest pyszna.....ulek76 pisze: Też uwielbiam sałatki, ale ze względu na to, że nie mogę jeść surowych warzyw i owoców, robimy takie z gotowanych lub parzonych.
Jestem sałatkożercą.
"nigdy nikomu,ani na żadanie,ani na prośby niczyje, nie podam trucizny!"
To ja dorzuce jeszcze jedna salatke.
2 peczki sałaty rzymskiej
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
4 zabki czosnku
sol i piprz
Salate myjemy, glaby wykrajamy i rozdzielamy liscie. Nastepnie wrzucamy na rozgrzana oliwe, dorzucamy siekany czosnek i ocet winny, sol i piprz do smaku. Podduszamy troszeczke i potem.......rozkoszujemy sie smakiem.
2 peczki sałaty rzymskiej
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
4 zabki czosnku
sol i piprz
Salate myjemy, glaby wykrajamy i rozdzielamy liscie. Nastepnie wrzucamy na rozgrzana oliwe, dorzucamy siekany czosnek i ocet winny, sol i piprz do smaku. Podduszamy troszeczke i potem.......rozkoszujemy sie smakiem.
Pozdrawiam Piękne Panie
Japonka pisze:To ja dorzuce jeszcze jedna salatke.
2 peczki sałaty rzymskiej
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
4 zabki czosnku
sol i piprz
Salate myjemy, glaby wykrajamy i rozdzielamy liscie. Nastepnie wrzucamy na rozgrzana oliwe, dorzucamy siekany czosnek i ocet winny, sol i piprz do smaku. Podduszamy troszeczke i potem.......rozkoszujemy sie smakiem.
cuddowna.
yo se que estare bien
los gatos como yo
caen de pie
los gatos como yo
caen de pie
- Gezond_Tijd
- początkująca foremka
- Posty: 47
- Rejestracja: 21 cze 2008, o 02:00
- Lokalizacja: Wrocław
To ja się dopiszę z moją sałatką (Na początku jak dostałam przepis to nie byłam do niej przekonana, ale po zjedzeniu... pychotka)
Składniki zależnie od ilości osób. Przepis na 2-3 osoby?
2 nóżki wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
pół świeżej czerwonej papryki
(pół lub cała) puszka ananasa
jeden serek pleśniowy (polecam Turek-naturalny. Sprawdzony!)
curry, majonez, keczup (polecam pudliszki), sól i pieprz
Oczywiście mięsko z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze lub większe kawałki. Paprykę kroimy w małe paseczki. Jeżeli chodzi o serek pleśniowy technika 'siekania' jest dowolna Kiedy składniki znajdą się już w misce dorzucamy 'puszkowe' specjały. Sól, pieprz i curry (ja ze względu na to, że uwielbiam curry to nie żałuję, sałatka nabiera wtedy ładnego kolorku) wedle uznania. Majonezu i keczupu pół na pół, tak aby skleić wszystko w całość Sałatka może wydawać się trochę nietypowa, ale doznania smakowe dla mnie były niesamowite Polecam i życzę smacznego!
Składniki zależnie od ilości osób. Przepis na 2-3 osoby?
2 nóżki wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
pół świeżej czerwonej papryki
(pół lub cała) puszka ananasa
jeden serek pleśniowy (polecam Turek-naturalny. Sprawdzony!)
curry, majonez, keczup (polecam pudliszki), sól i pieprz
Oczywiście mięsko z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze lub większe kawałki. Paprykę kroimy w małe paseczki. Jeżeli chodzi o serek pleśniowy technika 'siekania' jest dowolna Kiedy składniki znajdą się już w misce dorzucamy 'puszkowe' specjały. Sól, pieprz i curry (ja ze względu na to, że uwielbiam curry to nie żałuję, sałatka nabiera wtedy ładnego kolorku) wedle uznania. Majonezu i keczupu pół na pół, tak aby skleić wszystko w całość Sałatka może wydawać się trochę nietypowa, ale doznania smakowe dla mnie były niesamowite Polecam i życzę smacznego!
świetne połączeniekasienkaa pisze:Ostatnio jadlam pyszna salatke z brokulow z serem feta, i sosem czosnkowym - palce lizac
ja osobiście polecam: zielona sałata, pomidory (ćwiartki), ogórek (ósemki) kukurydza a do tego domowy dressing 1000 wysp (jajko roztarte z pietruszką, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami)
tak mniej więcej
[i]"A niebo zostawmy im - Aniołom oraz wróblom."[/i]
Jakie przyprawy do tego sosu 1000 wysp?robackowa pisze: ja osobiście polecam: zielona sałata, pomidory (ćwiartki), ogórek (ósemki) kukurydza a do tego domowy dressing 1000 wysp (jajko roztarte z pietruszką, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami)
tak mniej więcej
Ilekroć wyrzekasz się czegoś, wiążesz się z tym na zawsze.
Dawno tu nie zaglądałam , wrócilam i od razu częstuję sałatką
Sałatka z kurczakiem
1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 nieduża cebula
1 jabłko
1 mała kapusta pekińska
10 dkg sera żółtego
3-4 ugotowane jajka
kawalek papryki (może być ze słoika)
sok z cytryny
sól, pieprz.
średni słoik majonezu
Pierś z kurczaka pokroić na paski i usmażyć na rumiano
posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, odstawić do wystudzenia
Kapustę pokroić w kostkę, nie szatkować.. cebulę drobno, jabłko w kosteczkę,
paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser zółty w paseczki..
wlożyć wszystkie rozdrobnione skladniki do naczynia, dodać drobno pokrojone mięso
skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem...
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, o 19:59 przez reni33, łącznie zmieniany 1 raz.
luna19 [b]forum kulinarne - www.garkulinar.jun.pl[/b]
- dolce vita
- uzależniona foremka
- Posty: 811
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 00:00