Cebula bo nie rosnie nad ziemia?rudra pisze:tatar z łososia nie jest wegetariański a tatar z avokado także odpada ze względu na jajka i cebulę
Kanapki
- koukla
- super forma
- Posty: 1199
- Rejestracja: 15 cze 2005, o 00:00
- rudra
- super forma
- Posty: 1570
- Rejestracja: 9 sty 2005, o 00:00
byłam rozkojarzona, jak mnie zapraszał.. to spojrzeniedobranocka13 pisze:
Rudra - Shrek robił tatara z żab a z ropuch była zupa .
a cebula nie 'bo jak poleży na słońcu, to robi się brązowa, rosną jej włoski i śmierdzi'
ps
golonki i befsztyki były w PRL-u? ja się na ulicy wychowałam.. a raczej na obśrumpanym podwórku chodziłam z mamą tylko do stołówki zakładowej, a nie do restauracji a u mnie w domu jakoś te dania nie bywały.. za to były ruskie pierogi mojej babci!! o!!
Działaj i realizuj świat drzemiący w tobie, co czynisz potężnie daj odczuć innym, a stworzysz wokół siebie jakby żar miłości. [RR]
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
To nie kanapki, ale chyba do kanapek im najblizej. Dzis robilam przekaske, co sie nazywa "pizze-slimaki" .
Składniki:
-- 2 dag drożdzy
-- 2 dl wody
-- łyzka oleju
-- łyzka soli
-- ok. 40 dag maki
-- ser zółty, papryka, pieczarki itp..
-- sos pomidorowy
Składniki połącz, wyrób ciasto, rozwałkuj w formie prostokąta, posmaruj sosem. Na sosie układasz składniki dowolne i troche startego sera. Nastepnie zwiń to w rulon i pokrój w paski, poukładaj na posmarowanej blasze lub na pergaminie i piecz w 200 stopniach ok 20 min.
Składniki:
-- 2 dag drożdzy
-- 2 dl wody
-- łyzka oleju
-- łyzka soli
-- ok. 40 dag maki
-- ser zółty, papryka, pieczarki itp..
-- sos pomidorowy
Składniki połącz, wyrób ciasto, rozwałkuj w formie prostokąta, posmaruj sosem. Na sosie układasz składniki dowolne i troche startego sera. Nastepnie zwiń to w rulon i pokrój w paski, poukładaj na posmarowanej blasze lub na pergaminie i piecz w 200 stopniach ok 20 min.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
-
- foremka dyskutantka
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 00:00
chlep jakikolwiek ale każdy wie że ciemny jest najzdrowszy
dużo białego serka twarogowego już takiego rozmamłanego ze śmietana czy wodą od kupienia na przykład almette (naturalny a nie z czosnkiem albo jakimis przyprawami) do tego swieży szczypiorek i wędzony łosoś - najlepsze na świecie.
i oczywiscie, znane przez wszystkich kanapki z masłem orzechowym i dżemem.
albo z żółtym serem i gestą kwaśną śmietana.
bułeczka świeża z masłem, białym serem (tłustym, nieprzetworzonym jeszcze) i ogórkiem kiszonym a do tego kakao
kanapki z tuńczykiem wymieszanym z majonezem i sokiem z cytryny
albo z camembertem i ananasem
albo...
mmm..
krakersy posmarowane serkiem śmietankowym, na to kawałki pomidora i bazylia
posmarować chlebek masłem, rozgnieśc na niego z pół ząbku czosnku i troche soli i do piekarnika
albo grzanki mojej Pani
serek smietankowy o smaku czosnkowym na spód, na to pomidor, na to oliwki, na to bazylia a na to starty zółty ser i do piekarnika
dużo białego serka twarogowego już takiego rozmamłanego ze śmietana czy wodą od kupienia na przykład almette (naturalny a nie z czosnkiem albo jakimis przyprawami) do tego swieży szczypiorek i wędzony łosoś - najlepsze na świecie.
i oczywiscie, znane przez wszystkich kanapki z masłem orzechowym i dżemem.
albo z żółtym serem i gestą kwaśną śmietana.
bułeczka świeża z masłem, białym serem (tłustym, nieprzetworzonym jeszcze) i ogórkiem kiszonym a do tego kakao
kanapki z tuńczykiem wymieszanym z majonezem i sokiem z cytryny
albo z camembertem i ananasem
albo...
mmm..
krakersy posmarowane serkiem śmietankowym, na to kawałki pomidora i bazylia
posmarować chlebek masłem, rozgnieśc na niego z pół ząbku czosnku i troche soli i do piekarnika
albo grzanki mojej Pani
serek smietankowy o smaku czosnkowym na spód, na to pomidor, na to oliwki, na to bazylia a na to starty zółty ser i do piekarnika
na wiosnę zawsze chcemy robić rewolucję
-
- początkująca foremka
- Posty: 57
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 00:00
- Lokalizacja: z ok.100km od morza...
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- idealna
- super forma
- Posty: 3896
- Rejestracja: 14 kwie 2006, o 00:00
-
- początkująca foremka
- Posty: 57
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 00:00
- Lokalizacja: z ok.100km od morza...
- rock_me
- uzależniona foremka
- Posty: 950
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 00:00
-
- foremka dyskutantka
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 00:00
- szaryzm
- początkująca foremka
- Posty: 85
- Rejestracja: 31 lip 2005, o 00:00
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- szaryzm
- początkująca foremka
- Posty: 85
- Rejestracja: 31 lip 2005, o 00:00
-
- foremka dyskutantka
- Posty: 273
- Rejestracja: 15 mar 2006, o 00:00
- Kaze
- rozgadana foremka
- Posty: 152
- Rejestracja: 15 gru 2007, o 00:00
- Lokalizacja: Cieszyn
- RaulDuke
- początkująca foremka
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 cze 2008, o 02:00
ja przed chwilą, jak wróciłam z kibicowania Polakom zjadłam tosty z zółtym serem, szynką, pietruszką i ketchupem, potem popiłam mlekiem i mi się zrobiło z leksza niedobrze:p
Ale jeśli miałbym wam poradzić w kwestii kanapek to nigdy nie jedźcie nieupieczonego chleba tostowego+masła orzechowego+dżemu!!!!! BLEEE A broń Boże nie uprawiajcie po tym sportu!! Wiem z własnego doświadczenia...
Ale jeśli miałbym wam poradzić w kwestii kanapek to nigdy nie jedźcie nieupieczonego chleba tostowego+masła orzechowego+dżemu!!!!! BLEEE A broń Boże nie uprawiajcie po tym sportu!! Wiem z własnego doświadczenia...
- vanityy
- początkująca foremka
- Posty: 29
- Rejestracja: 20 mar 2008, o 01:00
- porcelain
- rozgadana foremka
- Posty: 157
- Rejestracja: 17 kwie 2008, o 02:00
- Lokalizacja: Warszawa
ja uwielbiam tosty z camembertem i oliwkami, a do tego sos majonezowo- keczupowo- oreganowy- dużo!!!
masła nie jem wcale, majonez staram sie ograniczać. sos tatarski albo czosnkowy to juz w ogóle poezja więc nie kupuje Ale najdziwniejsze kanapki jakie jem to z jasnym, świeżym chlebkiem, polędwicą i winogornami, tymi jasnymi
A w jakimś wywiadzie przeczytałam i uważam, że to świetne połączenie: chlebek, majonez, tuńczyk, listek sałaty- standard, ale popijane sokiem bananowym- pycha
masła nie jem wcale, majonez staram sie ograniczać. sos tatarski albo czosnkowy to juz w ogóle poezja więc nie kupuje Ale najdziwniejsze kanapki jakie jem to z jasnym, świeżym chlebkiem, polędwicą i winogornami, tymi jasnymi
A w jakimś wywiadzie przeczytałam i uważam, że to świetne połączenie: chlebek, majonez, tuńczyk, listek sałaty- standard, ale popijane sokiem bananowym- pycha
"Wchodzę w nieznane
w rozkoszo-cierpienie,
w mozaikę trwania."
w rozkoszo-cierpienie,
w mozaikę trwania."
- Pinkberry
- super forma
- Posty: 7088
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
- vanityy
- początkująca foremka
- Posty: 29
- Rejestracja: 20 mar 2008, o 01:00
Bo musztarda jest z kosmosu i uzależniaPinkberry pisze:Zgodzisz się ze mną, że musztarda musi mieć w sobie jakieś tajne, zdrowe składniki? Nie umiem inaczej wytłumaczyć sobie zwiększonego na nią apetytuvanityy pisze:Niech was ten cholesterol zje!
tylko wganskie kanapki są godne mojej uwagi,
i zeby musztarda była, duuuzoooo musztardy
Lubisz tempeh?
tempeu nigdy nie jadlam, ale tashini i tofu wedzone to istna poezja !
- robackowa
- foremka dyskutantka
- Posty: 291
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 02:00
- Lokalizacja: Warszawa
- Gezond_Tijd
- początkująca foremka
- Posty: 47
- Rejestracja: 21 cze 2008, o 02:00
- Lokalizacja: Wrocław
- UJaali
- foremka dyskutantka
- Posty: 291
- Rejestracja: 13 wrz 2006, o 00:00
- Lokalizacja: Poznań
A ja właśnie dzisiaj na śniadanie zjadłam sobie trzy malutkie kanapeczki z chleba farmerskiego fawora. Dwie z żółtym serem sałatą i pomidorem a jedna z salami. Pychota.
Fenomenem jest że smaczniejsze są małe kanapki od dużych.
Fenomenem jest że smaczniejsze są małe kanapki od dużych.
Pozdrawiam,
Dorota
zamknęłam akwa...
[url]https://picasaweb.google.com/dw.allegro/LikwidacjaAkwarium?authuser=0&feat=directlink[/url]
Dorota
zamknęłam akwa...
[url]https://picasaweb.google.com/dw.allegro/LikwidacjaAkwarium?authuser=0&feat=directlink[/url]
- 36degrees
- początkująca foremka
- Posty: 91
- Rejestracja: 16 cze 2008, o 02:00
- Lokalizacja: Bydgoszcz/Toruń
odnośnie kanapek z avocado, to oglądałam nigella express, w którym podała taki prościutki przepis: grzanka cieplutka, a na nią nałożyć taką papkę z avocado uwcześniej polanym sokiem z limonki:) jeszcze nie próbowałam, ale jutro ruszę po avocado na bazarek:)
a generalnie kanapki z ciemnego pieczywa, z sałatą, serem, pomidorem i ogórkiem są najlepsze:)
ostatnio też zasmakował mi pasztet sojowy ze śliwkami:)
a generalnie kanapki z ciemnego pieczywa, z sałatą, serem, pomidorem i ogórkiem są najlepsze:)
ostatnio też zasmakował mi pasztet sojowy ze śliwkami:)
- dobranocka13
- super forma
- Posty: 3030
- Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00
Papke na kanapce koniecznie posyp solą36degrees pisze:odnośnie kanapek z avocado, to oglądałam nigella express, w którym podała taki prościutki przepis: grzanka cieplutka, a na nią nałożyć taką papkę z avocado uwcześniej polanym sokiem z limonki:) jeszcze nie próbowałam, ale jutro ruszę po avocado na bazarek:)
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Dzieci tu zajadaja sie kanapkami z ciemnego chleba z takimi pastami:
-- paczka rodzynek, gotowanych ok. pol godziny i zmiksowanych na gladka mase z dodatkiem wiorkow kokosowych
-- paczka suszonych moreli, namoczonych na noc, zmiksowana na gladka mase z dodatkiem migdalow lub orzechow (nerkowca lub laskowych)
Dla mnie ohyda, ale one wcinaja .
-- paczka rodzynek, gotowanych ok. pol godziny i zmiksowanych na gladka mase z dodatkiem wiorkow kokosowych
-- paczka suszonych moreli, namoczonych na noc, zmiksowana na gladka mase z dodatkiem migdalow lub orzechow (nerkowca lub laskowych)
Dla mnie ohyda, ale one wcinaja .
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
-
- początkująca foremka
- Posty: 25
- Rejestracja: 2 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Kielce
- Ireth
- super forma
- Posty: 9197
- Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
- Lokalizacja: Ørestad City
Bede to robic wkrotce
Na dwie osoby potrzebne sa:
-- dwie bagietki sredniej wielkosci lub jedna duza
-- dwie czerwone papryki (obrane ze skorki badz nie; jesli maja byc obrane, nalezy je najpierw upiec w piekarniku, potem obrac)
-- sloik ulubionego pesto
-- dwa sery (camembert i miekki kozi ser)
-- pare lyzek oliwy z wcisnietym don czosnkiem (3-4 zabki)
Bagietke kroimy w ukosne kromeczki, papryke w paski, sery w cienkie trojkaty. Smarujemy kromki oliwa z czosnkiem, podpiekamy. Wyjmujemy i druga strone smarujemy oliwa oraz pesto, na ktore kladziemy paseczki papryki i trojkaciki sera. Zapiekamy do rozpuszczenia i lekkiego zbrazowienia sera.
Na dwie osoby potrzebne sa:
-- dwie bagietki sredniej wielkosci lub jedna duza
-- dwie czerwone papryki (obrane ze skorki badz nie; jesli maja byc obrane, nalezy je najpierw upiec w piekarniku, potem obrac)
-- sloik ulubionego pesto
-- dwa sery (camembert i miekki kozi ser)
-- pare lyzek oliwy z wcisnietym don czosnkiem (3-4 zabki)
Bagietke kroimy w ukosne kromeczki, papryke w paski, sery w cienkie trojkaty. Smarujemy kromki oliwa z czosnkiem, podpiekamy. Wyjmujemy i druga strone smarujemy oliwa oraz pesto, na ktore kladziemy paseczki papryki i trojkaciki sera. Zapiekamy do rozpuszczenia i lekkiego zbrazowienia sera.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc