Potrawy na Wielkanoc

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Potrawy na Wielkanoc

Post autor: Japonka » 12 kwie 2006, o 15:22

Czy macie jakies ulubione potrawy wielkanocne, ktore gotujecie?
Przepisy mile widziane.
Mam zamiar jutro cos przygotowac ekstra na Swieta (wybieram sie do rodziny), wiec licze na Wasze pomysly.
Sama podrzuce moj przepis na zurek (nawet z wersja dla wegetarian).
Awatar użytkownika
Heid
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 225
Rejestracja: 17 mar 2006, o 00:00
Lokalizacja: KRAKOW

Post autor: Heid » 13 kwie 2006, o 06:38

wczoraj siedzac w pracy znalazlam przepis na faszerowane cebule z nadzieniem pieczarkowym :D jednak nie zalicza sie do potraw na jajkowe sweita :?
Miau do you do ???
Awatar użytkownika
Pcheła
super forma
super forma
Posty: 1599
Rejestracja: 25 sie 2003, o 00:00
Lokalizacja: Galway

Post autor: Pcheła » 13 kwie 2006, o 17:03

ale przepis chyba mozesz dac? :twisted:
[img]http://img183.imageshack.us/img183/1600/1yesitisnoitisntmq2.gif[/img]
Awatar użytkownika
Heid
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 225
Rejestracja: 17 mar 2006, o 00:00
Lokalizacja: KRAKOW

Post autor: Heid » 14 kwie 2006, o 08:11

pewnie tylko wygrzebie go z notesu :D jest gdziec wcisniety 8)
Miau do you do ???
gretchen
super forma
super forma
Posty: 5801
Rejestracja: 13 lis 2005, o 00:00
Lokalizacja: no direction home

Post autor: gretchen » 14 kwie 2006, o 17:39

my co roku gotujemy szynkę... a potem na wywarze żur... naprawdę pychota...

szynka musi być surowa, wędzona, spory kawałek gotujemy w warzywach jak do rosołu tyle, ile waży [1kg=1godzina]... na śniadanie wielkanocne bomba...

jeszcze robimy jajka w majonezie, czyli sosie z majonezu, mnóstwa cebuli, groszku i śmietany... bardzo dobre....
Now you don't talk so loud
Now you don't seem so proud
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Japonka » 14 kwie 2006, o 18:21

To ja napisze o moim zurku, co obiecalam.

Gotuje wywar na warzywach z listkiem laurowym, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gotuje na bialej kielbasie i wedzonym boczku. Jak warzywa sa juz miekkie to wszystko odcedzam i zostawiam sam wywar.
Nastepnie na patelni rozpuszczam troszke masla i zageszczam go maka, dodaje troszke wywaru i calosc wlewam do garnka. Nastepnie do garnka wlewam zacier zuru (do kupienia w sklepie w butelce). Calosc zagotowac. I dopiero wtedy dodaje sol i swiezo zmielony pieprz do smaku. Nastepnie kroje biala kielbase na kawalki i podsmazam wszystko na patelni (podobnie z boczkiem) i calosc wrzucam do garnka.
Pozniej biore ok 3 zabkow czosnku, ktory rozcieram z odrobina soli i tez wrzucam do garnka. Troszke podgotowywuje i ewentualnie dodaje odrobine skruszonego majeranku.

I gotowe. Podaje z jajkiem na twardo.
Najsmaczniejszy jest drugiego dnia.

W wersji wegetarianskiej moze byc bez kielbasy. Tez jest smaczny, bo juz kiedys probowalam.
pi
super forma
super forma
Posty: 2097
Rejestracja: 25 sie 2004, o 00:00

Post autor: pi » 14 kwie 2006, o 21:29

Dorzucie cos do tych zurkow (inne przepisy) bo jakos serce mi sie kroi jak to czytam.
One is for liberty, two is for evil, three is an orgy, four is forever.
---------
[color=darkred]powazny post[/color]
[color=green] ironiczny post[/color]
bliżej nieokreślony
Katze
super forma
super forma
Posty: 1066
Rejestracja: 5 paź 2004, o 00:00

Post autor: Katze » 14 kwie 2006, o 21:58

lepiej mi powiedzcie w jakiej temperaturze piecze sie pasztet??

Bo wszystkie takie kuchary a jak pytam na gadulcu to takie cos widzę:

:shock:
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Japonka » 14 kwie 2006, o 22:03

180
Katze
super forma
super forma
Posty: 1066
Rejestracja: 5 paź 2004, o 00:00

Post autor: Katze » 14 kwie 2006, o 22:05

dzięki,

juz pasztet jedzie do gazu. :)
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 19 kwie 2006, o 18:40

Moja mama zrobiła pyszny pasztet z fasoli z jajkiem w środku, niesamowity na ciepło. I dała mi połowę do mnie. Tyle że ja nie mam ani mikrofalówki, ani piekarnika, więc jak to podgrzać?
Na zimno się nie nadaje, jak dla mnie :(
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Post autor: enzymowka » 20 kwie 2006, o 11:47

Pinkberry pisze:Tyle że ja nie mam ani mikrofalówki, ani piekarnika, więc jak to podgrzać?
Iść do sąsiadów ;).
Awatar użytkownika
ama
super forma
super forma
Posty: 2783
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 00:00
Lokalizacja: z daleka

Post autor: ama » 1 mar 2007, o 19:53

Mazurek kajmakowy pychotka mniam, mniam :D :D
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Japonka » 1 mar 2007, o 23:27

ama pisze:Mazurek kajmakowy pychotka mniam, mniam :D :D
A cos wiecej na ten temat?
Wielkanoc juz tuz tuz.
A w tym roku robie u siebie ;-) wiec wszystkie przepisy nowe stare sprawdzone gdzies zaslyszane chetnie widziane.
Pozdrawiam Piękne Panie
Awatar użytkownika
Dryzek
super forma
super forma
Posty: 1104
Rejestracja: 2 lut 2005, o 00:00
Lokalizacja: z klatki

Post autor: Dryzek » 2 mar 2007, o 01:45

Japonko, żurek to na kaca ;). Jaka ja jestem monotematyczna ;). A z potraw wielkanocnych proponuję jajca na twardo ;) i obowiązkowe spóźnienie na śniadanie ;)



Zupa chrzanowa. Pycha. Na wodzie po białej świątecznej :D
''quem dii diligunt, adolescens moritur...''

W lodówce pocięta w plastry puszcza do mnie oko krowa... codzienność
Awatar użytkownika
ama
super forma
super forma
Posty: 2783
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 00:00
Lokalizacja: z daleka

Post autor: ama » 2 mar 2007, o 02:12

Japonka pisze:A cos wiecej na ten temat?
Wielkanoc juz tuz tuz.
A w tym roku robie u siebie ;-) wiec wszystkie przepisy nowe stare sprawdzone gdzies zaslyszane chetnie widziane.
Dobra masz to jak w banku, ale może jutro, bo te ciasto mama zawsze piecze, zapomniałam dodać, że ono z orzechami jest, ale jego smak jest powalajacy, pychotka :D
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Japonka » 2 mar 2007, o 08:29

Dryzek pisze:Zupa chrzanowa. Pycha. Na wodzie po białej świątecznej :D [/b]
Nie badz wisnia. Podaj przepis na te zupe.
Pozdrawiam Piękne Panie
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 2 mar 2007, o 11:18

To ja się dowiem, jak ten pasztet zrobić, bo pyszna rzecz. Szynka niech sczeźnie :P
Awatar użytkownika
hertora
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 896
Rejestracja: 15 wrz 2006, o 00:00
Lokalizacja: Miasto Noł Hał

Post autor: hertora » 2 mar 2007, o 14:22

wielkanoc kojarzy mi sie z super sałatką warzywną mojej babci..mhmmm pychota.. do tego chleb z masłem i szynką (od znajomych z malutkiej masarenki :) ) oprocz tego jeszcze pyszna babka gotowana z białą polewą :)
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 2 mar 2007, o 19:28

Japonka pisze:
ama pisze:Mazurek kajmakowy pychotka mniam, mniam :D :D
A cos wiecej na ten temat?
Japi, to bardzo jest proste. Ciasto pieczesz jak na kruche. Na ostudzone wlewasz kajmak, dekorujesz i odstawiasz do lodowki. A sam kajmak najlatwiej robic gotujac mleko skondensowane slodzone w puszce (puszke wkladamy do wrzacej wody w duzym garze, tak, zeby ja przykrylo) przez dwie godziny.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
ama
super forma
super forma
Posty: 2783
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 00:00
Lokalizacja: z daleka

Post autor: ama » 2 mar 2007, o 21:32

Mazurek orzechowy: ciasto 15 dag orzechów, 15 dag masła lub margaryny 15 dag (8) łyżek cukru 10 dag (1/2 szklanki mąki), 3 białka, tłuszcz i tarta bułka do formy polewa 3 żółtka, 15 dag cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, orzechy do dekoracji

Orzechy zemleć, masło utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier. Z białek ubić sztywna pianę, składniki ciasta delikatnie wymieszać, dodając do utartego masła, na przemian przesiana makę, pianę i zmielone orzechy. Casto włożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą.. Piec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku ok 30 minut. Przygotować polewę żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiać do masy żółtkowej mąkę ziemniaczana i wymieszać. Cisto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i natychmiast polać polewą, udekorować orzechami i ponownie wstawić do piekarnika na (3 lub 4 minuty) SMACZNEGO :D :D Ale czemu mi się wydawało, ze to z kajmakiem jest :wink: :?:
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: Japonka » 23 kwie 2011, o 09:27

A w tym roku jakieś nowości na Waszych stołach?
Ja zaraz siadam do przygotowania nieśmiertelnej sałatki jarzynowej.
Pozdrawiam Piękne Panie
Awatar użytkownika
jestemwloczega
super forma
super forma
Posty: 4605
Rejestracja: 22 maja 2010, o 07:46

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: jestemwloczega » 23 kwie 2011, o 10:14

Dryzek pisze:


Zupa chrzanowa. Pycha. Na wodzie po białej świątecznej :D [/b]
u mnie to leci pod nazwa - barszcz chrzanowy - nie ma takiego nie ma wielkanocy - ale chrzanu nie mozna załować !!! ten robi dobrze na brzuszki :DDDDDDD, no i smietany tez nie :cool:
dla mnie jesteś smieciem, i nie podskakuj, stara .... bo cię załatwię ..... uważaj, zarazo ...... koralik
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: Ireth » 23 kwie 2011, o 13:45

Japonka pisze:Ja zaraz siadam do przygotowania nieśmiertelnej sałatki jarzynowej.
My jutro ;) Nowosci zadnych nie ma, u nas standardowo, dzis na przyklad barszcz bialy z torebki z ziemniakami, jajkiem, chrzanem ze sloika i kielbaskami sojowymi :cool:.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
jestemwloczega
super forma
super forma
Posty: 4605
Rejestracja: 22 maja 2010, o 07:46

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: jestemwloczega » 6 kwie 2012, o 11:36

Żadnych nowinek :( No nic, trza pichcić tradycyjnie jak co roku
dla mnie jesteś smieciem, i nie podskakuj, stara .... bo cię załatwię ..... uważaj, zarazo ...... koralik
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: Ireth » 6 kwie 2012, o 17:54

Ja upieklam cos, co sie nazywa "Supermazurek", choc mazurka z mojego dziecinstwa nie przypomina w ogole. Ale smakuje bardzo dobrze i jest prosty.

Ciasto: 50 dag maki, 25 dag cukru pudru, 25 dag posiekanej margaryny, lyzeczka proszku do pieczenia, torebka cukru wanilinowego, 4 zoltka, 2 lyzki kakao.

Masa: 4 bialka, 20 dag cukru pudru, 15 dag posiekanych migdalow/orzechow, maly sloik marmolady wisniowej lub malinowej.

Zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy rowne czesci, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Jedna czesc biala i ciemna wstawiamy na kwadrans do zamrazalnika, druga biala czescia wylepiamy prostokatna natluszczona brytfanke. Bialka ubijamy na sztywno dodajac cukier pod sam koniec. Warstwe ciasta smarujemy marmolada, na to nakladamy polowe piany i posypujemy orzechami/migdalami. Na to scieramy na grubych oczkach tarki ciemne ciasto i wykladamy na nie reszte piany, na to scieramy ciasto jasne. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Mozna zrobic do tego polewe czekoladowa lub jesc z bita smietana, ale smakuje i bez niczego.

Wesolych Swiat!
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
dobranocka13
super forma
super forma
Posty: 3030
Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: dobranocka13 » 9 kwie 2012, o 16:09

jestemwloczega pisze: No nic, trza pichcić tradycyjnie jak co roku
Wcale nie trza. My robimy wariacje na temat ;) czyli niby to samo a jednak inaczej.
Choć nie ma to jak udanie się w gościnę :D .
Awatar użytkownika
jestemwloczega
super forma
super forma
Posty: 4605
Rejestracja: 22 maja 2010, o 07:46

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: jestemwloczega » 10 kwie 2012, o 11:27

dobranocka13 pisze: Wcale nie trza. My robimy wariacje na temat ;) czyli niby to samo a jednak inaczej.
.
No, masz racje - barszcz chrzanowy mi wyszedł jak jeszcze nigdy :D
dla mnie jesteś smieciem, i nie podskakuj, stara .... bo cię załatwię ..... uważaj, zarazo ...... koralik
Awatar użytkownika
dobranocka13
super forma
super forma
Posty: 3030
Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: dobranocka13 » 10 kwie 2012, o 19:49

Nie, no ... zrobiłyśmy w tym roku białą kiełbasę z jabłkami, cebulą i przyprawami a dwa lata temu z żurawiną, dżemem z czarnej porzeczki i chyba chrzanem i czymś tam jeszcze. Właściwie powinnam napisać, że mój wkład w to danie ograniczył się do znalezienia przykładowych przepisów w necie, moja partnerka zajęła się częścią wykonawczą. Uzupełniamy się w pełni :lol: .
Barszcz chrzanowy ? Jadłam super rozgrzewającą pomidorową z imbirem ale barszczu chrzanowego jeszcze nie.
Awatar użytkownika
Japonka
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 3906
Rejestracja: 3 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: Potrawy na Wielkanoc

Post autor: Japonka » 10 kwie 2012, o 20:08

Ja w tym roku zrobiłam jajka faszerowane. Narobiłam się jak głupia, a smakowało tak sobie. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale jak dla mnie były trochę za suche. Może macie jakieś pomysły na przyszłość, aby były bardziej soczyste, bo masło, które dodałam do pasty chyba mi się po prostu wytopiło, jak je podpiekałam na patelni z bułką tartą.
Pozdrawiam Piękne Panie
ODPOWIEDZ