Potrawy na Wielkanoc
Potrawy na Wielkanoc
Czy macie jakies ulubione potrawy wielkanocne, ktore gotujecie?
Przepisy mile widziane.
Mam zamiar jutro cos przygotowac ekstra na Swieta (wybieram sie do rodziny), wiec licze na Wasze pomysly.
Sama podrzuce moj przepis na zurek (nawet z wersja dla wegetarian).
Przepisy mile widziane.
Mam zamiar jutro cos przygotowac ekstra na Swieta (wybieram sie do rodziny), wiec licze na Wasze pomysly.
Sama podrzuce moj przepis na zurek (nawet z wersja dla wegetarian).
my co roku gotujemy szynkę... a potem na wywarze żur... naprawdę pychota...
szynka musi być surowa, wędzona, spory kawałek gotujemy w warzywach jak do rosołu tyle, ile waży [1kg=1godzina]... na śniadanie wielkanocne bomba...
jeszcze robimy jajka w majonezie, czyli sosie z majonezu, mnóstwa cebuli, groszku i śmietany... bardzo dobre....
szynka musi być surowa, wędzona, spory kawałek gotujemy w warzywach jak do rosołu tyle, ile waży [1kg=1godzina]... na śniadanie wielkanocne bomba...
jeszcze robimy jajka w majonezie, czyli sosie z majonezu, mnóstwa cebuli, groszku i śmietany... bardzo dobre....
Now you don't talk so loud
Now you don't seem so proud
Now you don't seem so proud
To ja napisze o moim zurku, co obiecalam.
Gotuje wywar na warzywach z listkiem laurowym, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gotuje na bialej kielbasie i wedzonym boczku. Jak warzywa sa juz miekkie to wszystko odcedzam i zostawiam sam wywar.
Nastepnie na patelni rozpuszczam troszke masla i zageszczam go maka, dodaje troszke wywaru i calosc wlewam do garnka. Nastepnie do garnka wlewam zacier zuru (do kupienia w sklepie w butelce). Calosc zagotowac. I dopiero wtedy dodaje sol i swiezo zmielony pieprz do smaku. Nastepnie kroje biala kielbase na kawalki i podsmazam wszystko na patelni (podobnie z boczkiem) i calosc wrzucam do garnka.
Pozniej biore ok 3 zabkow czosnku, ktory rozcieram z odrobina soli i tez wrzucam do garnka. Troszke podgotowywuje i ewentualnie dodaje odrobine skruszonego majeranku.
I gotowe. Podaje z jajkiem na twardo.
Najsmaczniejszy jest drugiego dnia.
W wersji wegetarianskiej moze byc bez kielbasy. Tez jest smaczny, bo juz kiedys probowalam.
Gotuje wywar na warzywach z listkiem laurowym, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gotuje na bialej kielbasie i wedzonym boczku. Jak warzywa sa juz miekkie to wszystko odcedzam i zostawiam sam wywar.
Nastepnie na patelni rozpuszczam troszke masla i zageszczam go maka, dodaje troszke wywaru i calosc wlewam do garnka. Nastepnie do garnka wlewam zacier zuru (do kupienia w sklepie w butelce). Calosc zagotowac. I dopiero wtedy dodaje sol i swiezo zmielony pieprz do smaku. Nastepnie kroje biala kielbase na kawalki i podsmazam wszystko na patelni (podobnie z boczkiem) i calosc wrzucam do garnka.
Pozniej biore ok 3 zabkow czosnku, ktory rozcieram z odrobina soli i tez wrzucam do garnka. Troszke podgotowywuje i ewentualnie dodaje odrobine skruszonego majeranku.
I gotowe. Podaje z jajkiem na twardo.
Najsmaczniejszy jest drugiego dnia.
W wersji wegetarianskiej moze byc bez kielbasy. Tez jest smaczny, bo juz kiedys probowalam.
Japonko, żurek to na kaca . Jaka ja jestem monotematyczna . A z potraw wielkanocnych proponuję jajca na twardo i obowiązkowe spóźnienie na śniadanie
Zupa chrzanowa. Pycha. Na wodzie po białej świątecznej
Zupa chrzanowa. Pycha. Na wodzie po białej świątecznej
''quem dii diligunt, adolescens moritur...''
W lodówce pocięta w plastry puszcza do mnie oko krowa... codzienność
W lodówce pocięta w plastry puszcza do mnie oko krowa... codzienność
Dobra masz to jak w banku, ale może jutro, bo te ciasto mama zawsze piecze, zapomniałam dodać, że ono z orzechami jest, ale jego smak jest powalajacy, pychotkaJaponka pisze:A cos wiecej na ten temat?
Wielkanoc juz tuz tuz.
A w tym roku robie u siebie wiec wszystkie przepisy nowe stare sprawdzone gdzies zaslyszane chetnie widziane.
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Edward Stachura, Siekierezada
Japi, to bardzo jest proste. Ciasto pieczesz jak na kruche. Na ostudzone wlewasz kajmak, dekorujesz i odstawiasz do lodowki. A sam kajmak najlatwiej robic gotujac mleko skondensowane slodzone w puszce (puszke wkladamy do wrzacej wody w duzym garze, tak, zeby ja przykrylo) przez dwie godziny.Japonka pisze:A cos wiecej na ten temat?ama pisze:Mazurek kajmakowy pychotka mniam, mniam
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Mazurek orzechowy: ciasto 15 dag orzechów, 15 dag masła lub margaryny 15 dag (8) łyżek cukru 10 dag (1/2 szklanki mąki), 3 białka, tłuszcz i tarta bułka do formy polewa 3 żółtka, 15 dag cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, orzechy do dekoracji
Orzechy zemleć, masło utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier. Z białek ubić sztywna pianę, składniki ciasta delikatnie wymieszać, dodając do utartego masła, na przemian przesiana makę, pianę i zmielone orzechy. Casto włożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą.. Piec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku ok 30 minut. Przygotować polewę żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiać do masy żółtkowej mąkę ziemniaczana i wymieszać. Cisto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i natychmiast polać polewą, udekorować orzechami i ponownie wstawić do piekarnika na (3 lub 4 minuty) SMACZNEGO Ale czemu mi się wydawało, ze to z kajmakiem jest
Orzechy zemleć, masło utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier. Z białek ubić sztywna pianę, składniki ciasta delikatnie wymieszać, dodając do utartego masła, na przemian przesiana makę, pianę i zmielone orzechy. Casto włożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą.. Piec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku ok 30 minut. Przygotować polewę żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiać do masy żółtkowej mąkę ziemniaczana i wymieszać. Cisto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i natychmiast polać polewą, udekorować orzechami i ponownie wstawić do piekarnika na (3 lub 4 minuty) SMACZNEGO Ale czemu mi się wydawało, ze to z kajmakiem jest
Ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.
Edward Stachura, Siekierezada
Edward Stachura, Siekierezada
Re: Potrawy na Wielkanoc
A w tym roku jakieś nowości na Waszych stołach?
Ja zaraz siadam do przygotowania nieśmiertelnej sałatki jarzynowej.
Ja zaraz siadam do przygotowania nieśmiertelnej sałatki jarzynowej.
Pozdrawiam Piękne Panie
- jestemwloczega
- super forma
- Posty: 4605
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 07:46
Re: Potrawy na Wielkanoc
u mnie to leci pod nazwa - barszcz chrzanowy - nie ma takiego nie ma wielkanocy - ale chrzanu nie mozna załować !!! ten robi dobrze na brzuszki :DDDDDDD, no i smietany tez nieDryzek pisze:
Zupa chrzanowa. Pycha. Na wodzie po białej świątecznej [/b]
dla mnie jesteś smieciem, i nie podskakuj, stara .... bo cię załatwię ..... uważaj, zarazo ...... koralik
Re: Potrawy na Wielkanoc
My jutro Nowosci zadnych nie ma, u nas standardowo, dzis na przyklad barszcz bialy z torebki z ziemniakami, jajkiem, chrzanem ze sloika i kielbaskami sojowymi .Japonka pisze:Ja zaraz siadam do przygotowania nieśmiertelnej sałatki jarzynowej.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- jestemwloczega
- super forma
- Posty: 4605
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 07:46
Re: Potrawy na Wielkanoc
Żadnych nowinek No nic, trza pichcić tradycyjnie jak co roku
dla mnie jesteś smieciem, i nie podskakuj, stara .... bo cię załatwię ..... uważaj, zarazo ...... koralik
Re: Potrawy na Wielkanoc
Ja upieklam cos, co sie nazywa "Supermazurek", choc mazurka z mojego dziecinstwa nie przypomina w ogole. Ale smakuje bardzo dobrze i jest prosty.
Ciasto: 50 dag maki, 25 dag cukru pudru, 25 dag posiekanej margaryny, lyzeczka proszku do pieczenia, torebka cukru wanilinowego, 4 zoltka, 2 lyzki kakao.
Masa: 4 bialka, 20 dag cukru pudru, 15 dag posiekanych migdalow/orzechow, maly sloik marmolady wisniowej lub malinowej.
Zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy rowne czesci, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Jedna czesc biala i ciemna wstawiamy na kwadrans do zamrazalnika, druga biala czescia wylepiamy prostokatna natluszczona brytfanke. Bialka ubijamy na sztywno dodajac cukier pod sam koniec. Warstwe ciasta smarujemy marmolada, na to nakladamy polowe piany i posypujemy orzechami/migdalami. Na to scieramy na grubych oczkach tarki ciemne ciasto i wykladamy na nie reszte piany, na to scieramy ciasto jasne. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Mozna zrobic do tego polewe czekoladowa lub jesc z bita smietana, ale smakuje i bez niczego.
Wesolych Swiat!
Ciasto: 50 dag maki, 25 dag cukru pudru, 25 dag posiekanej margaryny, lyzeczka proszku do pieczenia, torebka cukru wanilinowego, 4 zoltka, 2 lyzki kakao.
Masa: 4 bialka, 20 dag cukru pudru, 15 dag posiekanych migdalow/orzechow, maly sloik marmolady wisniowej lub malinowej.
Zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy rowne czesci, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Jedna czesc biala i ciemna wstawiamy na kwadrans do zamrazalnika, druga biala czescia wylepiamy prostokatna natluszczona brytfanke. Bialka ubijamy na sztywno dodajac cukier pod sam koniec. Warstwe ciasta smarujemy marmolada, na to nakladamy polowe piany i posypujemy orzechami/migdalami. Na to scieramy na grubych oczkach tarki ciemne ciasto i wykladamy na nie reszte piany, na to scieramy ciasto jasne. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Mozna zrobic do tego polewe czekoladowa lub jesc z bita smietana, ale smakuje i bez niczego.
Wesolych Swiat!
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
- dobranocka13
- super forma
- Posty: 3030
- Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00
Re: Potrawy na Wielkanoc
Wcale nie trza. My robimy wariacje na temat czyli niby to samo a jednak inaczej.jestemwloczega pisze: No nic, trza pichcić tradycyjnie jak co roku
Choć nie ma to jak udanie się w gościnę .
- jestemwloczega
- super forma
- Posty: 4605
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 07:46
Re: Potrawy na Wielkanoc
No, masz racje - barszcz chrzanowy mi wyszedł jak jeszcze nigdydobranocka13 pisze: Wcale nie trza. My robimy wariacje na temat czyli niby to samo a jednak inaczej.
.
dla mnie jesteś smieciem, i nie podskakuj, stara .... bo cię załatwię ..... uważaj, zarazo ...... koralik
- dobranocka13
- super forma
- Posty: 3030
- Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00
Re: Potrawy na Wielkanoc
Nie, no ... zrobiłyśmy w tym roku białą kiełbasę z jabłkami, cebulą i przyprawami a dwa lata temu z żurawiną, dżemem z czarnej porzeczki i chyba chrzanem i czymś tam jeszcze. Właściwie powinnam napisać, że mój wkład w to danie ograniczył się do znalezienia przykładowych przepisów w necie, moja partnerka zajęła się częścią wykonawczą. Uzupełniamy się w pełni .
Barszcz chrzanowy ? Jadłam super rozgrzewającą pomidorową z imbirem ale barszczu chrzanowego jeszcze nie.
Barszcz chrzanowy ? Jadłam super rozgrzewającą pomidorową z imbirem ale barszczu chrzanowego jeszcze nie.
Re: Potrawy na Wielkanoc
Ja w tym roku zrobiłam jajka faszerowane. Narobiłam się jak głupia, a smakowało tak sobie. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale jak dla mnie były trochę za suche. Może macie jakieś pomysły na przyszłość, aby były bardziej soczyste, bo masło, które dodałam do pasty chyba mi się po prostu wytopiło, jak je podpiekałam na patelni z bułką tartą.
Pozdrawiam Piękne Panie