fondue
fondue
Stałam się szczęśliwa posiadaczka zestawu do fondue, a teraz poszukuję sprawdzonych przepisów na to cudo
Czy ktoś zna może takowe i zechciałby się podzielić (najlepiej jeszcze z informacja co robić, żeby ser się ładnie roztopił) mam takie przeczucie, że to nie jest takie proste na jakie wygląda
Czy ktoś zna może takowe i zechciałby się podzielić (najlepiej jeszcze z informacja co robić, żeby ser się ładnie roztopił) mam takie przeczucie, że to nie jest takie proste na jakie wygląda
Pewnie znajdziesz na stronie www.gotowanie.pl czy innych przepisach cala mase, ale ja slyszalam (bo sama nie robilam), ze trzeba miec kilka rodzajow sera pokrojonego w kostke (w tym koniecznie emmentaler), biale wino, swiezo starta galke muszkatolowa i mieszac w trakcie podgrzewania rysujac na serze lyzka osemki, by sie nie ciagnal zanadto . Smacznego!
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
w ceramicznym fondue do czekolady serowego nie zrobisz. musi byc osiagajace wyzsza temperature - z tym, ze taki zestaw musi miec mozliwosc regulacji temperatury - ser latwo sie przypala...
najlatwiej jednak zrobic fondue na oleju.
najlatwiej jednak zrobic fondue na oleju.
[img]http://img183.imageshack.us/img183/1600/1yesitisnoitisntmq2.gif[/img]
No właśnie i tutaj mam pewien problem.enzymowka pisze:można robić z białym winem albo z piwem, ale z winem lepsze . I do picia koniecznie to samo wino (bądź piwo) musi być .
W przepisach na jakie do tej pory natrafiłam, należy dodać wino wytrawne, a mi takowe jakoś nie smakuje!
Czego oprócz chleba stosujecie do maczania w fondue serowym?!
Przetestowałam i stwierdzam, że potrawa łatwa do zrobienia, a zabawa przy konsumpcji przednia
A oto i przepis (stworzony na podstawie całej serii innych przepisów)
Składniki:
- gouda ok. 250g
- ementaler ok. 150g
- niepełna szklanka białego wina
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kieliszek wiśniówki
- czosnek
rozciętym ząbkiem czosnku smarujemy garnek do fondue. Wlewamy wino, podgrzewamy odrobinę i dodajemy część sera. Gdy ser się roztopi dodajemy resztę sera(oczywiście cały czas mieszając). Mieszamy wiśniówkę z mąką i wlewamy do masy serowej. Mieszamy jeszcze chwilkę, a potem to już na podgrzewacz i zaczyna się zabawa:)
do maczania polecam bagietkę (lub inne pieczywo ) wcześniej podpieczoną nieco. Część bagietki można wcześnie potraktować masełkiem czosnkowym i dopiero potem wrzucić na patelnię.
To chyba taka podstawowa wersja fondue jest. Zapewne będę jeszcze w tej materii eksperymentować i nie omieszkam efektami tych eksperymentów się podzielić;)
Udanej zabawy życzę:)
p.s. najtrudniejsze w tym wszystkim jest dostanie odpowiedniego sera. W większości przepisów podany jest
ementaler i gruyera (chyba nie osiągalny w Krakowie)
A oto i przepis (stworzony na podstawie całej serii innych przepisów)
Składniki:
- gouda ok. 250g
- ementaler ok. 150g
- niepełna szklanka białego wina
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kieliszek wiśniówki
- czosnek
rozciętym ząbkiem czosnku smarujemy garnek do fondue. Wlewamy wino, podgrzewamy odrobinę i dodajemy część sera. Gdy ser się roztopi dodajemy resztę sera(oczywiście cały czas mieszając). Mieszamy wiśniówkę z mąką i wlewamy do masy serowej. Mieszamy jeszcze chwilkę, a potem to już na podgrzewacz i zaczyna się zabawa:)
do maczania polecam bagietkę (lub inne pieczywo ) wcześniej podpieczoną nieco. Część bagietki można wcześnie potraktować masełkiem czosnkowym i dopiero potem wrzucić na patelnię.
To chyba taka podstawowa wersja fondue jest. Zapewne będę jeszcze w tej materii eksperymentować i nie omieszkam efektami tych eksperymentów się podzielić;)
Udanej zabawy życzę:)
p.s. najtrudniejsze w tym wszystkim jest dostanie odpowiedniego sera. W większości przepisów podany jest
ementaler i gruyera (chyba nie osiągalny w Krakowie)
-
- początkująca foremka
- Posty: 20
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 01:00
Re: fondue
Faktycznie z serami jest spory problem, ale jak się dobrze poszuka, to jest się w stanie dostać. Ja w sumie jestem dopiero na etapie szukania dobrego zestawu do fondue, jak na razie to kosztowałam tego przysmaku tylko u znajomych i tak sobie pomyślałam, że warto byłoby zainwestować w coś takiego. Znalazłam taki fajny zestaw na myin.pl - dla 6 osób, wydaje się solidny, wykonany jest ze stali nierdzewnej, więc chyba posłuży dłuższy czas.
Re: fondue
Ale zrobiłyście mi smaka na taki serek z bagietką świeżą...pychota! Jak już się zabieramy do tego dania ,to lepiej zainwestować w trochę lepsze jakościowo przyrządy. Ja miałam takie z marketu i za każdym razem odnosiłam wrażenie, że razem z serem topił mi się też ten "garczek".
Re: fondue
Do fondue fajnie jest dodac grzyby, np my dodajemy ugotowane kurki. I tutaj jest tradycja, jak juz prawie nie ma sera, na dno sie wbija jajko, jajko sie scina i miesza ladnie z resztka sera i jest pychota.
Re: fondue
Bardzo lubię i cieszę się, że sprzęt do fondue już spokojnie można sobie u nas kupić. jakiś czas temu, to była jeszcze egzotyka, na która krzywo się patrzono, a teraz popularność fondue rośnie. JA lubię tradycyjne..mieszanka serów, winko..
- pure_morning
- super forma
- Posty: 4885
- Rejestracja: 15 paź 2006, o 00:00
Re:
grilowane warzywka!!quo_vadis pisze:Czego oprócz chleba stosujecie do maczania w fondue serowym?!
"Są rzeczy na niebie i ziemi..."
Re: fondue
koniecynie ser Gruyer i dodatkowo jakies 2 inne twarde sery, biale wino, galka muszkatolowa...uwielbiam fondue