fondue

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
quo_vadis
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 138
Rejestracja: 10 mar 2007, o 00:00
Lokalizacja: Kraków

fondue

Post autor: quo_vadis » 1 sie 2007, o 22:11

Stałam się szczęśliwa posiadaczka zestawu do fondue, a teraz poszukuję sprawdzonych przepisów na to cudo :D
Czy ktoś zna może takowe i zechciałby się podzielić (najlepiej jeszcze z informacja co robić, żeby ser się ładnie roztopił) mam takie przeczucie, że to nie jest takie proste na jakie wygląda :wink:
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 1 sie 2007, o 22:16

Pewnie znajdziesz na stronie www.gotowanie.pl czy innych przepisach cala mase, ale ja slyszalam (bo sama nie robilam), ze trzeba miec kilka rodzajow sera pokrojonego w kostke (w tym koniecznie emmentaler), biale wino, swiezo starta galke muszkatolowa i mieszac w trakcie podgrzewania rysujac na serze lyzka osemki, by sie nie ciagnal zanadto :). Smacznego!
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 2 sie 2007, o 09:15

Ja umiem zrobić tylko czekoladowe - z tego co wiem, ser się w moim zestawie nie rozpuści... :(
Ktoś wie, w jakiej temperaturze ser się topi?
Awatar użytkownika
Pcheła
super forma
super forma
Posty: 1599
Rejestracja: 25 sie 2003, o 00:00
Lokalizacja: Galway

Post autor: Pcheła » 2 sie 2007, o 10:41

w ceramicznym fondue do czekolady serowego nie zrobisz. musi byc osiagajace wyzsza temperature - z tym, ze taki zestaw musi miec mozliwosc regulacji temperatury - ser latwo sie przypala...
najlatwiej jednak zrobic fondue na oleju.
[img]http://img183.imageshack.us/img183/1600/1yesitisnoitisntmq2.gif[/img]
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Post autor: enzymowka » 2 sie 2007, o 13:17

Mój zestaw do fondue jest taki byle jaki z hipermarketu ;), nigdy mi się nic nie przypaliło, co prawda dawno nie korzystałam ale pod wpływem tego tematu pewnie niedługo coś zrobię :twisted:, można robić z białym winem albo z piwem, ale z winem lepsze :D. I do picia koniecznie to samo wino (bądź piwo) musi być ;).
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 2 sie 2007, o 18:39

Pcheła pisze:w ceramicznym fondue do czekolady serowego nie zrobisz. musi byc osiagajace wyzsza temperature - z tym, ze taki zestaw musi miec mozliwosc regulacji temperatury - ser latwo sie przypala...
Tak czułam. Zrobię na lampie naftowej:)
Awatar użytkownika
quo_vadis
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 138
Rejestracja: 10 mar 2007, o 00:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: quo_vadis » 2 sie 2007, o 21:58

enzymowka pisze:można robić z białym winem albo z piwem, ale z winem lepsze :D. I do picia koniecznie to samo wino (bądź piwo) musi być ;).
No właśnie i tutaj mam pewien problem.
W przepisach na jakie do tej pory natrafiłam, należy dodać wino wytrawne, a mi takowe jakoś nie smakuje! :roll:

Czego oprócz chleba stosujecie do maczania w fondue serowym?!
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Post autor: enzymowka » 2 sie 2007, o 22:41

Ja też nie lubię wytrawnego, robiłam albo z półwytrawnym albo półsłodkim :).
Awatar użytkownika
Bzdziagwa
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 178
Rejestracja: 23 maja 2007, o 00:00

Post autor: Bzdziagwa » 3 sie 2007, o 16:25

quo_vadis pisze: Czego oprócz chleba stosujecie do maczania w fondue serowym?!
Hmmm, bagietkę? :lol:
Awatar użytkownika
quo_vadis
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 138
Rejestracja: 10 mar 2007, o 00:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: quo_vadis » 3 sie 2007, o 21:46

Bzdziagwa pisze:
quo_vadis pisze: Czego oprócz chleba stosujecie do maczania w fondue serowym?!
Hmmm, bagietkę? :lol:
no cóż...głodnemu chleb na myśli :D :wink:

a o pieczywo mi chodziło :wink:
Awatar użytkownika
Bzdziagwa
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 178
Rejestracja: 23 maja 2007, o 00:00

Post autor: Bzdziagwa » 4 sie 2007, o 21:05

A bagietka to nie pieczywo? ;>
Awatar użytkownika
quo_vadis
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 138
Rejestracja: 10 mar 2007, o 00:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: quo_vadis » 9 wrz 2007, o 00:43

Przetestowałam i stwierdzam, że potrawa łatwa do zrobienia, a zabawa przy konsumpcji przednia ;)

A oto i przepis (stworzony na podstawie całej serii innych przepisów)

Składniki:
- gouda ok. 250g
- ementaler ok. 150g
- niepełna szklanka białego wina
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kieliszek wiśniówki
- czosnek

rozciętym ząbkiem czosnku smarujemy garnek do fondue. Wlewamy wino, podgrzewamy odrobinę i dodajemy część sera. Gdy ser się roztopi dodajemy resztę sera(oczywiście cały czas mieszając). Mieszamy wiśniówkę z mąką i wlewamy do masy serowej. Mieszamy jeszcze chwilkę, a potem to już na podgrzewacz i zaczyna się zabawa:)
do maczania polecam bagietkę (lub inne pieczywo :twisted: ) wcześniej podpieczoną nieco. Część bagietki można wcześnie potraktować masełkiem czosnkowym i dopiero potem wrzucić na patelnię.

To chyba taka podstawowa wersja fondue jest. Zapewne będę jeszcze w tej materii eksperymentować i nie omieszkam efektami tych eksperymentów się podzielić;)

Udanej zabawy życzę:)

p.s. najtrudniejsze w tym wszystkim jest dostanie odpowiedniego sera. W większości przepisów podany jest
ementaler i gruyera (chyba nie osiągalny w Krakowie)
kasztaneczek
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2009, o 01:00

Re: fondue

Post autor: kasztaneczek » 13 cze 2010, o 13:57

Faktycznie z serami jest spory problem, ale jak się dobrze poszuka, to jest się w stanie dostać. Ja w sumie jestem dopiero na etapie szukania dobrego zestawu do fondue, jak na razie to kosztowałam tego przysmaku tylko u znajomych i tak sobie pomyślałam, że warto byłoby zainwestować w coś takiego. Znalazłam taki fajny zestaw na myin.pl - dla 6 osób, wydaje się solidny, wykonany jest ze stali nierdzewnej, więc chyba posłuży dłuższy czas.
sajgonka
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2010, o 14:49

Re: fondue

Post autor: sajgonka » 14 cze 2010, o 11:43

Ale zrobiłyście mi smaka na taki serek z bagietką świeżą...pychota! Jak już się zabieramy do tego dania ,to lepiej zainwestować w trochę lepsze jakościowo przyrządy. Ja miałam takie z marketu i za każdym razem odnosiłam wrażenie, że razem z serem topił mi się też ten "garczek". ;)
elea
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 218
Rejestracja: 19 lut 2010, o 09:54

Re: fondue

Post autor: elea » 16 cze 2010, o 10:20

Do fondue fajnie jest dodac grzyby, np my dodajemy ugotowane kurki. I tutaj jest tradycja, jak juz prawie nie ma sera, na dno sie wbija jajko, jajko sie scina i miesza ladnie z resztka sera i jest pychota.
sajgonka
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2010, o 14:49

Re: fondue

Post autor: sajgonka » 30 cze 2010, o 14:42

Bardzo lubię i cieszę się, że sprzęt do fondue już spokojnie można sobie u nas kupić. jakiś czas temu, to była jeszcze egzotyka, na która krzywo się patrzono, a teraz popularność fondue rośnie. JA lubię tradycyjne..mieszanka serów, winko..:)
Awatar użytkownika
pure_morning
super forma
super forma
Posty: 4885
Rejestracja: 15 paź 2006, o 00:00

Re:

Post autor: pure_morning » 6 lip 2010, o 11:49

quo_vadis pisze:Czego oprócz chleba stosujecie do maczania w fondue serowym?!
grilowane warzywka!! :mrgreen:
"Są rzeczy na niebie i ziemi..."
FraniaGa
Posty: 6
Rejestracja: 22 lis 2015, o 10:10

Re: fondue

Post autor: FraniaGa » 11 sty 2016, o 14:01

koniecynie ser Gruyer i dodatkowo jakies 2 inne twarde sery, biale wino, galka muszkatolowa...uwielbiam fondue :D
ODPOWIEDZ