Pieczemy chleb i bulki

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Re: Chleb wlasnorecznie wypiekany

Post autor: Ireth » 26 maja 2011, o 22:26

Bulki ostatnio pieke, jedne z przepisu Pink, drugie z przepisu autorki bloga I can't believe it's vegan.

Bulki z rozmarynem

paczka suszonych drozdzy
lyzka cukru
1,5 szkl. cieplej wody
1,5 szkl. maki graham lub razowej
1,5 szklanki maki bialej
2 lyzeczki soli
troche oliwy
suszony rozmaryn, suszone pomidory (moga byc ze sloika, osaczone)

Drozdze rozpuscic w wodzie, dodac cukier, odstawic na 10 minut. Maki wymieszac w misce, dolac drozdze, wyrabiac podsypujac maka w razie potrzeby. Odstawic na godzine w cieple miejsce. Po godzinie ciasto wyjac, wgniesc w nie pomidory i rozmaryn oraz troche oliwy (kilka lyzek). Formowac bulki, ulozyc na blasze i dac im rosnac 30 minut. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Bulki oliwkowe

750 g maki
maly sloik posiekanych oliwek
1,5 lyzki soli
paczka suszonych drozdzy
450 ml cieplej wody
2 lyzki oliwy
lyzka suszonych ziol

Make, sol, drozdze i ziola wymieszac, dodac oliwe, wode i oliwki, wyrabiac podsypujac maka w razie potrzeby. Odstawic na godzine w cieple miejsce. Potem znow zagniesc i formowac bulki. Odstawic je na kwadrans. Piec 30 minut w 180 stopniach (beda blade, ale takie maja byc!).

Smacznego :)
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
maszmnie
super forma
super forma
Posty: 1032
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 00:00

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: maszmnie » 26 maja 2011, o 22:55

Łał, trza wypróbować.
Awatar użytkownika
babette
super forma
super forma
Posty: 7356
Rejestracja: 25 paź 2005, o 00:00
Lokalizacja: Spod Grunwaldu

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: babette » 18 maja 2012, o 06:04

Zrobiłam zaczyn i upieklam chleb żytni. Całkiem niezły. Jedyny problem, to jak zaczyn się kisi (rośnie), to w mieszkaniu jedzie jak w gorzelni.
Wpis pierwotny skonfiskowany.
Niezgodność z ACTA.
Awatar użytkownika
keara
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 191
Rejestracja: 30 sie 2010, o 19:53

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: keara » 18 maja 2012, o 12:45

Szkoda, że nie wpadłam na to, żeby tu na forum poszukać przepisu na bułki... Jak mnie wzięło w zeszłym roku, żeby upiec, to nie wyrosły w ogóle i jeszcze było czuć drożdżami. Może przepis był dobry, tylko drożdże stare...? Ale w Anglii wtedy siedziałam i tylko w jednym sklepie mieli drożdże, zresztą polskie. Moja co prawda wpierdzielała, aż jej się uszy trzęsły, ale ona to chyba zje wszystko, zwłaszcza jeśli ja przygotuję. Ale teraz zrobię te słodkie bułki według przepisu Ireth i zobaczymy, dam znać, jak wyszły :D
Jak znowu nie wyrosną, znaczy że nie powinnam się zabierać do ciast drożdżowych, a pozostać przy muffinkach. Ale to by smutne było.
Awatar użytkownika
Martla
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 10
Rejestracja: 9 sty 2012, o 11:36

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: Martla » 6 cze 2012, o 11:39

Dziewczyny, ale pieczecie te chleby normalnie w piekarniku, czy w takiej specjalnej maszynce do pieczenia chleba?
Awatar użytkownika
maszmnie
super forma
super forma
Posty: 1032
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 00:00

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: maszmnie » 6 cze 2012, o 19:45

Piekę w zwykłej blaszce podłużnej w piekarniku.
Awatar użytkownika
drsiwek
super forma
super forma
Posty: 6082
Rejestracja: 5 lut 2012, o 20:13
Lokalizacja: punkt W

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: drsiwek » 6 cze 2012, o 20:08

Te maszynki wymyślili dla picu, żeby z ludzi idiotów robić i kasę zarabiać. Piecz normalnie w piekarniku :wink:
:piwo:
Awatar użytkownika
blue bird
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 34
Rejestracja: 14 lut 2006, o 00:00
Lokalizacja: ziemia obiecana

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: blue bird » 26 lip 2012, o 16:30

Kiedyś piekłam chleb w piekarniku, to była masakra, żmudne wyrabianie ciężkiego ciasta z pełnoziarnistej mąki. Kupiłam tanią maszynę w Lidlu i piekę raz w tygodniu; sam się robi i jest super smaczny.
Awatar użytkownika
maszmnie
super forma
super forma
Posty: 1032
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 00:00

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: maszmnie » 26 lip 2012, o 19:43

A ja nie narzekam na blaszkę, jest spoko.
Awatar użytkownika
mikimoto
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 343
Rejestracja: 10 sty 2011, o 10:47

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: mikimoto » 27 lip 2012, o 16:15

Ja ostatnio zaczęłam piec chleb, chyba z diety Dukana (na taki przynajmniej wygląda). Jest banalnie prosty i naprawdę rewelacyjny.
- 3 jajka
- ser biały (chudy), około 20 dkg
- drożdże (ok. 1/4 kostki)
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła prowansalskie / koperek suszony / czosnek / generalnie co kto lubi, można tu wymyślać różne rzeczy; osobiście polecam z ziołami
- szczypta soli
Wszystko zmiksować. Wyjdzie porcja na małą, podłużną foremkę. Piec ok. 45 minut w temp. 160-170 stopni.
"M Czy zdarza ci się słyszeć głosy?
B Tylko wtedy, gdy do mnie mówią."
Awatar użytkownika
tieudown
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 142
Rejestracja: 25 lut 2012, o 20:39

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: tieudown » 27 lip 2012, o 16:50

Mam takie głupie pytanie nowicjuszki, czy foremka do keksu ma być aluminiowa czy silikonowa, czy może to bez znaczenia? :) I czy wyłożyć ją papierem czy lepiej wysmarować masłem i wysypać bułką tartą?
Chciałabym wyrazić moją opinię... Ale nie chce mi się jej bronić przez następne trzy godziny.
Awatar użytkownika
maszmnie
super forma
super forma
Posty: 1032
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 00:00

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: maszmnie » 27 lip 2012, o 17:31

Ja tam biorę co jest pod ręką. Czasami wykładam papierem
a czasami wysypuję bułką tartą. Formy silikonowej nie mam
ale myślę, że spełnia podobną funkcję jak zwykła blacha.
Awatar użytkownika
tieudown
rozgadana foremka
rozgadana foremka
Posty: 142
Rejestracja: 25 lut 2012, o 20:39

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: tieudown » 27 lip 2012, o 17:52

Aha, bo myślałam, że jeśli jest bułka tarta, to skórka będzie bardziej chrupiąca. Więc przestaję się przejmować i biorę się za wypieki! Dziękuję bardzo :)
Chciałabym wyrazić moją opinię... Ale nie chce mi się jej bronić przez następne trzy godziny.
myszka225
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 15
Rejestracja: 3 lut 2009, o 01:00

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: myszka225 » 31 mar 2020, o 20:49

W obecnej sytuacji chciałabym zacząć piec sama chleb. Jaką mąkę polecacie? Ta z lubelli jest ok? Napisane ma chlebowa ;) Jak rośnie? Lepszy chleb na drożdżach czy zakwasie?
Awatar użytkownika
osiol
Moderatorka
Moderatorka
Posty: 2192
Rejestracja: 17 sty 2006, o 00:00
Lokalizacja: znów gdzieś tam ;)

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: osiol » 31 mar 2020, o 21:33

Chleb na zakwasie jest dłużej świeży i ma bardziej zbitą konsystencję. Jest też bardziej syty.
Chleb na drożdżach jest banalnie prosty do zrobienia. O ile dostanie się drożdże bo ostatnio jest ich deficyt. Ja i bułki i chleb robię na drożdżach suchych i wszystkim smakuje.
Mąka - zależy co lubisz - czy ma być chleb pełnoziarnisty, czy z dodatkiem mąki orkiszowej, czy ma być żytni, pszenny czy gryczany - co kto lubi, na każdą z mąk znajdziesz przepis.
Wenus_8005
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 687
Rejestracja: 18 wrz 2019, o 22:30

Re: Pieczemy chleb i bulki

Post autor: Wenus_8005 » 3 kwie 2020, o 01:39

mikimoto pisze:
27 lip 2012, o 16:15
Ja ostatnio zaczęłam piec chleb, chyba z diety Dukana (na taki przynajmniej wygląda). Jest banalnie prosty i naprawdę rewelacyjny.
- 3 jajka
- ser biały (chudy), około 20 dkg
- drożdże (ok. 1/4 kostki)
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła prowansalskie / koperek suszony / czosnek / generalnie co kto lubi, można tu wymyślać różne rzeczy; osobiście polecam z ziołami
- szczypta soli
Wszystko zmiksować. Wyjdzie porcja na małą, podłużną foremkę. Piec ok. 45 minut w temp. 160-170 stopni.
Tak myślę czy zamiast tych otrębów których nie mam można wykorzystać po prostu Mąkę npm gryczaną, orkiszową?
ODPOWIEDZ