Zdrowe przekąski
Re: Zdrowe przekąski
Ja znam takie przekaski w sumie bardziej dla dzieci ale mi i kolezance bardzo smakowaly :d owocowe szaszłyki - na długą wykałączkę nadziewamy sezonowe owoce możemy polac np syropem malinowym i jeszcze posypać jakimis posypkami ) na słodko ale z pomysłem
Re: Zdrowe przekąski
Ja bardzo lubie suszone owoce, w szczególności banany, figii i śliwki.
Re: Zdrowe przekąski
suszone owocki pierwsza liga, popieram, choć non stop na nich nie mogę jechać, po pewnym czasie już po prostu muszę zmienić coś. Mam taki swój zestawik ratunkowy jak potrzebuję na szybko odejść od owocków to solone beerfingersy, to są podwójne paluszki, akurat moje ulubione. I tak na zmianę, dzięki temu odżywiam się zdrowo, co jakiś czas mogę zjeść co lubię i wszystko jest na swoim miejscu
Re: Zdrowe przekąski
Sezon jest, to powiem, że nic nie robi mi tak dobrze, jak chrupanie świeżej kalarepki!
(To u mnie nawet funkcjonuje jako jedno z wcześniejszych wspomnień z dzieciństwa )
(To u mnie nawet funkcjonuje jako jedno z wcześniejszych wspomnień z dzieciństwa )
- filifionka
- foremka dyskutantka
- Posty: 184
- Rejestracja: 21 gru 2010, o 15:50
- Lokalizacja: Nibylandia
Re: Zdrowe przekąski
Bruschetta z pomidorami- bardzo prosta, bardzo smaczna i w miarę zdrowa przekąska.
Potrzebne składniki to pomidory, bazylia, pieczywo, czosnek, oliwa, sól i pieprz.
Pomidory najlepiej sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Bazylię i czosnek posiekać, wrzucić do pomidorów. Pieczywo np.bagietkę pokroić, posmarować oliwą (i ewent. czosnkiem), wstawić do piekarnika (lub wrzucić na grill) na kilka minut, aż zrobi się chrupiące. Na każdą kromką nałożyć porcję pomidorów i gotowe.
Wygląda to tak:
Potrzebne składniki to pomidory, bazylia, pieczywo, czosnek, oliwa, sól i pieprz.
Pomidory najlepiej sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Bazylię i czosnek posiekać, wrzucić do pomidorów. Pieczywo np.bagietkę pokroić, posmarować oliwą (i ewent. czosnkiem), wstawić do piekarnika (lub wrzucić na grill) na kilka minut, aż zrobi się chrupiące. Na każdą kromką nałożyć porcję pomidorów i gotowe.
Wygląda to tak:
- ny batteri
- początkująca foremka
- Posty: 96
- Rejestracja: 25 maja 2007, o 00:00
Re: Zdrowe przekąski
2 dni temu sięgnęłam do Nigella Express i udało mi się zrobić zdrową i smaczną, jak sądzę, przekąskę, mianowicie
breakfast bars
zachęcam do zabawy w batoniki, bo trudność wykonania jest żadna,a czas to jakieś 5-7min na przygotowanie (+czas na pieczenie)
składniki przepisu Nigelli
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
125 g niesolonych fistaszków
nieco zmodyfikowałam przepis;myślę, że można wymyślać dodatki wedle własnego podniebienia
mleko dałam niesłodzone, bo bałam się, że batoniki będą za słodkie, wiórków i orzeszków nie dodałam, bo sierota zapomniałam kupić ,zamiast nich pojawiła się obok żurawiny i nasion suszona morela;
jeśli chodzi o proporcje zachowałam ok 250g płatków owsianych, pozostałe dawałam "na oko"
-Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę .
-Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC.(wsadziłam na termoobieg)
-Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na dowolną ilość batoników (Nigella radzi na 16 ).
wklejam zdjęcie z sieci, ale zapewniam, że i moje wyglądają tak:
breakfast bars
zachęcam do zabawy w batoniki, bo trudność wykonania jest żadna,a czas to jakieś 5-7min na przygotowanie (+czas na pieczenie)
składniki przepisu Nigelli
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
125 g niesolonych fistaszków
nieco zmodyfikowałam przepis;myślę, że można wymyślać dodatki wedle własnego podniebienia
mleko dałam niesłodzone, bo bałam się, że batoniki będą za słodkie, wiórków i orzeszków nie dodałam, bo sierota zapomniałam kupić ,zamiast nich pojawiła się obok żurawiny i nasion suszona morela;
jeśli chodzi o proporcje zachowałam ok 250g płatków owsianych, pozostałe dawałam "na oko"
-Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę .
-Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC.(wsadziłam na termoobieg)
-Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na dowolną ilość batoników (Nigella radzi na 16 ).
wklejam zdjęcie z sieci, ale zapewniam, że i moje wyglądają tak:
Anything pure comes from a place with a lot of heart or feeling, this is where I find myself most nested musically
- filifionka
- foremka dyskutantka
- Posty: 184
- Rejestracja: 21 gru 2010, o 15:50
- Lokalizacja: Nibylandia
Re: Zdrowe przekąski
Słodkie ziemniaki z pikantnym guacamole.
Guacamole: 1 awokado, 1 nieduży pomidor, 1 szalotka (lub ząbek czosnku), 1 mała papryczka chilli, sól, cytryna/limonka (parę kropli); awokado zmiksować lub rozgnieść widelcem, resztę bardzo drobno posiekać.
Bataty upiec lub ugotować (w całości, bez obierania), a jak zrobią się miękkie, przekroić na połówki i smarować dipem.
Rewelacja.
Guacamole: 1 awokado, 1 nieduży pomidor, 1 szalotka (lub ząbek czosnku), 1 mała papryczka chilli, sól, cytryna/limonka (parę kropli); awokado zmiksować lub rozgnieść widelcem, resztę bardzo drobno posiekać.
Bataty upiec lub ugotować (w całości, bez obierania), a jak zrobią się miękkie, przekroić na połówki i smarować dipem.
Rewelacja.
- piesn_smierci
- super forma
- Posty: 4148
- Rejestracja: 11 wrz 2006, o 00:00
- Lokalizacja: poznań
Re: Zdrowe przekąski
Buraki w plasterki skropione oliwą z oliwek, bazylia, oregano, trochę pieprzu, soli do piekarnika i niebo w gębie.
czytając przymruż oko;-)
- filifionka
- foremka dyskutantka
- Posty: 184
- Rejestracja: 21 gru 2010, o 15:50
- Lokalizacja: Nibylandia
Re: Zdrowe przekąski
W ten sposób można też zrobić "chipsy" marchewkowe. Wystarczy posypać cynamonem.
- piesn_smierci
- super forma
- Posty: 4148
- Rejestracja: 11 wrz 2006, o 00:00
- Lokalizacja: poznań
Re: Zdrowe przekąski
Mniamfilifionka pisze:W ten sposób można też zrobić "chipsy" marchewkowe. Wystarczy posypać cynamonem.
czytając przymruż oko;-)
- bez-emocji
- foremka dyskutantka
- Posty: 231
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 21:54
Re: Zdrowe przekąski
moja ulubiona i banalna przekąska (idealna na problemy typu "nie mam ochoty na obiad, z kolei na coś słodkiego też nie" ^^)
myję surowego ziemniaka, kroję w ćwiartki, lekko polewam oliwą, posypuję bazylią, majerankiem, rozmarynem, oregano i curry indyjskim i wrzucam do piekarnika na max temperaturę na jakieś 10 minut. a w międzyczasie przygotowuję sos czosnkowy
myję surowego ziemniaka, kroję w ćwiartki, lekko polewam oliwą, posypuję bazylią, majerankiem, rozmarynem, oregano i curry indyjskim i wrzucam do piekarnika na max temperaturę na jakieś 10 minut. a w międzyczasie przygotowuję sos czosnkowy
keep real, there'll never be another you!
Re: Zdrowe przekąski
Też tak robię, tylko że ja wrzucam kilo ziemniaków i potem wołam kogoś, żeby tego sama nie zjeść. Szkoda prądu na jednego;)bez-emocji pisze:moja ulubiona i banalna przekąska (idealna na problemy typu "nie mam ochoty na obiad, z kolei na coś słodkiego też nie" ^^)
myję surowego ziemniaka, kroję w ćwiartki, lekko polewam oliwą, posypuję bazylią, majerankiem, rozmarynem, oregano i curry indyjskim i wrzucam do piekarnika na max temperaturę na jakieś 10 minut. a w międzyczasie przygotowuję sos czosnkowy
Re: Zdrowe przekąski
Ostatnio znalazłam ciekawy przepis... albo raczej pomysł na podanie bananów. Banany pokroić na podłużne kawałki, niezbyt grube, namoczyć w cieście naleśnikowym i wrzucić na patelnię. To tzw. "frytki bananowe". W sumie to praktycznie to samo co dotychczas robiłam, bo też maczałam połówki bananów w cieśnie na naleśniki, ale po usmażeniu kombinowałam trochę z polewą karmelową - trzeba zagotować wodę z dużą ilością cukru i usmażone w ten sposób banany w nim zamoczyć, a później szybko pod wodę, żeby zastygło. Niestety nie wyszło, ale może któraś z Was to przetestuje.
Re: Zdrowe przekąski
Zdrowe to to na pewno nie jestkawi pisze:Ostatnio znalazłam ciekawy przepis... albo raczej pomysł na podanie bananów. Banany pokroić na podłużne kawałki, niezbyt grube, namoczyć w cieście naleśnikowym i wrzucić na patelnię. To tzw. "frytki bananowe". W sumie to praktycznie to samo co dotychczas robiłam, bo też maczałam połówki bananów w cieśnie na naleśniki, ale po usmażeniu kombinowałam trochę z polewą karmelową - trzeba zagotować wodę z dużą ilością cukru i usmażone w ten sposób banany w nim zamoczyć, a później szybko pod wodę, żeby zastygło. Niestety nie wyszło, ale może któraś z Was to przetestuje.
Re: Zdrowe przekąski
a ja ostatnio słyszałam o przepisie na chipsy z mikrofali.. Są pewnie zdrowsze niż te kupne
... ale to tylko moje zdanie.
Re: Zdrowe przekąski
blender time! cukinia, jabłko, cytryna, cynamon
w moim przypadku pół cukinii, trzy małe jabłka, plasterek cytryny i pół łyżeczki cynamonu
później już tylko omnomnom
w moim przypadku pół cukinii, trzy małe jabłka, plasterek cytryny i pół łyżeczki cynamonu
później już tylko omnomnom
Re: Zdrowe przekąski
przekąską może być marchewka do chrupania, suszone jabłuszka, orzechy i owoce
Pozdrowionka
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 sie 2013, o 11:52
Re: Zdrowe przekąski
ja jako zdrową przekąskę bardzo lubię pastę z jajka i tuńczyka, do tego bagietka, albo ciemne pieczywo mniam:)
Re: Zdrowe przekąski
Suszone owoce, szczególnie jabłka! Są pyszne i bardzo zdrowe, orzechy, rodzynki
Re: Zdrowe przekąski
Ja na zdrową przekąskę biorę po prostu owoce, kroje na kawałeczki dorzucam marchewkę pokrojoną na większe kawałki i chrupię. Zdrowo i zawsze coś tam można podjeść na filmie
-
- początkująca foremka
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 19:45
Re: Zdrowe przekąski
Wegański "jogurt"
- tofu
- miękkie owoce, np. maliny
- imbir tarty lub w proszku
- cynamon
Wszystko ładnie zblendować i gotowe
- tofu
- miękkie owoce, np. maliny
- imbir tarty lub w proszku
- cynamon
Wszystko ładnie zblendować i gotowe
Re: Zdrowe przekąski
te pieczone ziemniaczki są genialne ! akurat by zjadła takiego
Re: Zdrowe przekąski
ja uwielbiam przygryzać migdały albo marchewkę
-
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lut 2014, o 16:30
- Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Re: Zdrowe przekąski
Pistacje jak mam chandrę to mogę zjeść tego z kilogram!
-
- początkująca foremka
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 mar 2014, o 07:43
Re: Zdrowe przekąski
Też robię tak, ale nie dodaję mleka, tylko słodzę miodem i dodaję jajek, żeby masa była 'mokra' i zwartany batteri pisze:wklejam zdjęcie z sieci, ale zapewniam, że i moje wyglądają tak:
-
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 wrz 2018, o 11:38
Re: Zdrowe przekąski
Przepis Pinkberry zdecydowanie przypadł mi do gustu, muszę tego spróbować!
Ja również znalazłam ciekawą i smaczną przekąskę "do filmu" --> chipsy z jarmużu. Jak dla mnie,to póki co jedna z najsmaczniejszych zdrowych przekąsek.
Ja również znalazłam ciekawą i smaczną przekąskę "do filmu" --> chipsy z jarmużu. Jak dla mnie,to póki co jedna z najsmaczniejszych zdrowych przekąsek.
Re: Zdrowe przekąski
Ja niestety mam alergię na marchewki surowe, ale bardzo je lubię :< Muszę spróbować ciasteczek owsianych, bo nigdy ich nie robiłam a brakuje mi czegoś do przegryzienia w pracy