Zdrowe przekąski
Zdrowe przekąski
Zaczynam nowy temat, bo nie wszystko pasuje do obiadu albo ciasta, a na pewno macie jakieś dobrze przepisy na sałatki, przekąski, domowe batoniki, i inne takie.
Ja ostatnio odkryłam rewelacyjną alternatywę dla chipsów na film, do tego na ciepło: bierze się kalafior, myje i dzieli na różyczki. Grzeje piekarnik (w mikrofali tez wychodzi), smaruje się blachę olejem i posypuje curry i odrobiną soli. Kładziemy na blachę kalafiorki najpierw "smarując" te kwiatki tym olejem z curry i pieczemy aż będą miękkie. Potem tylko przesypujemy na talerz/miskę, osobno wylewamy duużą kroplę sosu chili i maczamy sobie w czasie oglądania.
Jak pomyślę, ile czasu straciłam nie lubiąc kalafiora tylko dlatego, że nie wpadłam na coś tak prostego...
Ja ostatnio odkryłam rewelacyjną alternatywę dla chipsów na film, do tego na ciepło: bierze się kalafior, myje i dzieli na różyczki. Grzeje piekarnik (w mikrofali tez wychodzi), smaruje się blachę olejem i posypuje curry i odrobiną soli. Kładziemy na blachę kalafiorki najpierw "smarując" te kwiatki tym olejem z curry i pieczemy aż będą miękkie. Potem tylko przesypujemy na talerz/miskę, osobno wylewamy duużą kroplę sosu chili i maczamy sobie w czasie oglądania.
Jak pomyślę, ile czasu straciłam nie lubiąc kalafiora tylko dlatego, że nie wpadłam na coś tak prostego...
Re: Zdrowe przekąski
Prostego...? Wiem, że mam dwie lewe ręce do gotowania, ale ten smakowicie brzmiący kalafior to chyba nie jest prosty i szybkiPinkberry pisze:Jak pomyślę, ile czasu straciłam nie lubiąc kalafiora tylko dlatego, że nie wpadłam na coś tak prostego...
No cóż, ja się zadowalam paluszkami z marchewki :]
Re: Zdrowe przekąski
jedyną trudnością jaką w tym przepisie widzę, jest kupno kalafiora i znalezienie w domu piekarnikaRilla pisze:Prostego...? Wiem, że mam dwie lewe ręce do gotowania, ale ten smakowicie brzmiący kalafior to chyba nie jest prosty i szybkiPinkberry pisze:Jak pomyślę, ile czasu straciłam nie lubiąc kalafiora tylko dlatego, że nie wpadłam na coś tak prostego...
No cóż, ja się zadowalam paluszkami z marchewki :]
A paluszki z marchewki jak?
Re: Zdrowe przekąski
Dla mnie piekarnik stanowi spore wyzwanie Podejrzewam, że kalarior po wyjściu z niego przypominał by skwarki...Pinkberry pisze:jedyną trudnością jaką w tym przepisie widzę, jest kupno kalafiora i znalezienie w domu piekarnika
A paluszki z marchewki jak?
A "paluszki" to zwyczajne marchewki pocięte w słupki, włożone do kubeczka i postawione na wyciągnięcie ręki wraz z miseczką 'sosu' majonezowo-musztardowego.
Dipow nie znam; co zas do przekasek z piekarnika, juz o tym kiedys pisalam, jak ktos lubi pietruszke -- obrac, pokroic w grube plastry, polac oliwa i zapiec do zbrazowienia, jesc posolone.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Moje ulubione dipy :
1) 1 łyzeczka miodu , 1 - 2 łyzki octu balsamicznego , 1 łyżeczka musztardy , 6- 7 łyżek oleju , pieprz cayenne albo czosnek - dodawać i mieszać w tej kolejności
2) 3 łyżki majonezu , 2 łyzki ketchupu , 5- 6 ząbków czosnku , 1 mała cebula drobno pokrojona, szczypya pieprzu , słodka papryka, chiński sos chili
3) 2 łyzki drobno posiekanej salaty , 3 łyżki octu winnego /soku z cytryny , 10 łyżek oliwy , 4 ząbki czosnku , pół łyżeczki miodu , 1 łyżeczka musztardy, 1 łyzka posiekanego koperku, 3- 4 łyzki majonezu, 5 oliwek bez pestek , sól, pieprz całośc zmiksowac
Smacznego
1) 1 łyzeczka miodu , 1 - 2 łyzki octu balsamicznego , 1 łyżeczka musztardy , 6- 7 łyżek oleju , pieprz cayenne albo czosnek - dodawać i mieszać w tej kolejności
2) 3 łyżki majonezu , 2 łyzki ketchupu , 5- 6 ząbków czosnku , 1 mała cebula drobno pokrojona, szczypya pieprzu , słodka papryka, chiński sos chili
3) 2 łyzki drobno posiekanej salaty , 3 łyżki octu winnego /soku z cytryny , 10 łyżek oliwy , 4 ząbki czosnku , pół łyżeczki miodu , 1 łyżeczka musztardy, 1 łyzka posiekanego koperku, 3- 4 łyzki majonezu, 5 oliwek bez pestek , sól, pieprz całośc zmiksowac
Smacznego
Ilekroć wyrzekasz się czegoś, wiążesz się z tym na zawsze.
W Krakowie wszystko macie lepszeseven pisze:Rozpuść serek topiony Hohland z odrobiną mleka, żeby rozrzedzić i - po wystudzeniu - dopraw odrobiną kremu z gorczycy na miodzie (u nas w Krakowie mamy taki specyfik).
Jak ten krem wygląda i smakuje? Ucierane ziarna gorczycy z miodem? Może sama zrobię?
Nasze umysły są jak spadochrony - pracują tylko wtedy, kiedy są otwarte
może sos harissa? http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2769.html Pyszne i szybkie.idealna pisze:Nie chce gotowca
Ostatecznie, może jakiś mix z tych kupnych? Plus dodatki
Ja jednak jestem za sosem chili
Kalafiora Ciri muszę spróbować.
ta, zwłaszcza usmażonewampirek pisze:Może nie takie niskokaloryczne, ale migdały są zdrowe. O.
zgadzam się, zresztą migdały w cukrze to jedna z najstarszych konfitur (suchych. To, co w tej chwili nazywamy tym słowem, to kiedyś były konfitury mokre).
A ja zrobiłam sobie serek migdałowy i jutro będę robić naleśniki ale to raczej nie szybka i nie przekąska.
- dobranocka13
- super forma
- Posty: 3030
- Rejestracja: 19 lut 2006, o 00:00