Kobiety do wojska ! Czy wszystkie?

Poważniej, czyli o polityce, sprawach społecznych, ustawodawstwie i naszych prawach.
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Re: Kobiety do wojska ! Czy wszystkie?

Post autor: make_it » 2 paź 2024, o 21:47

no i widzisz... jakby był taki przykładny to by na zagranicznych wojażach kryzysów egzystencjalnych nie szukał. a później, że to łona ojczyzny wina... nieładnie.
c'est d'la marde pis d'la bullshite
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 3 paź 2024, o 07:34

O tym nie pomyślałam. :shock: Czyli sami sobie winni, wiadomo.
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 3 paź 2024, o 07:58

FrejaDraco pisze:
30 wrz 2024, o 16:39
Clorocs pisze:
17 maja 2024, o 17:31
Nie zeby mnie to jakoś specjalnie interesowalo, ale może wyjaśni mi ktoś, jak to się dzieje, że przy tak ogromnym zagrożeniu na wschodniej granicy, są w Polsce mężczyźni w sile wieku, którzy nie odbyli żadnego szkolenia? Zastanawiająca kwestia. W przypadku wojny, rozumiem, że panowie z kobietami i dziecmi będą uciekać?
Może mi ktoś wyjaśni, skąd w wielu ludziach przekonanie, że w razie zagrożenia kobiety mają uciekać, a mężczyźni honorowo ginąć w ich obronie?
Dawno temu miałam dość utopijną wizję dotyczącą służb mundurowych lub/i głowę ,,nabitą,, patriotycznym ,,bełkotem,,. Dziś śmiem twierdzić, że żadna praca, idea nie jest warta najwyzszego poświęcenia (zdrowia, życia). O ile zawodowi żołnierze powracający z ,,misji,, wojen, cierpią na roznego rodzaju zaburzenia psychiczne, stres pourazowy i inne tego typu historie, co wplywa niewatpliwie na ich pozniejsze życie, o tyle kobiety na polu walki, są w dużo większym stopniu narażonena utratę zdrowi lub życia. Nie od dziś wiadomo, że podczas dzialan wojennych, żołnierze dopuszczają się nadużyc seksualnych względem kobiet. A Kobieta, zawodowo pracująca w wojsku, na misji, prócz pełnienia obowiazkow służbowych, które same w sobie są stresujące, musi również dodatkowo pilnować się, by nie zostać,, ofiarą,, własnego oddziału. O tym nie przeczytasz w prasie i nie usłyszysz w tv. Naduzycia seksualne na żołnierkach, w amerykańskiej armii się zdarzają. Niekoniecznie na misjach/wojnach. Przypuszczam, że temat nie dotyczy wyłącznie amerykańskiej armii. Siedzi 20 facetów na pustynii z jedną kobietą, resztę sobie dopisz.
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 3 paź 2024, o 20:27

ta, bo tylko w wojsku są nadużycia seksualne...

z jednym facetem na pustyni siedzi 20 kobiet, wszystko cacy, c'nie?
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 4 paź 2024, o 06:37

Rozmawiamy o konkretnej grupie zawodowej, nadmienię tylko. Nie mam nic przeciwko temu, aby kobiety wstępowały w szeregi armii. Niech każdy robi to, na co ma ochotę.
Śmieszy mnie jednakowoż, gdy słyszę zapewnienia ze strony rządu, że do wojny kraj przygotowany jest. W Polsce wszyscy do wszystkiego przygotowani, co widać po ostatnich wydarzeniach. Po 3 dniach deszczu, powodz tysiclecia Nam się zrobiła. Po 27 latach, powtórka z ,,rozrywki,,. Ciekawa jestem, czy tej tragedii można było uniknąć, bo jak znam życie i to co tu się wyprawia, to zapewne tak. Tylko wyszlo ,,jak zwykle,,. A teraz niech przeciętny Kowalski się ,,składa,,. Bo prócz dobrowolnych datków, za chwilę odbije się to na budżecie domowym każdej polskiej rodziny. A kwintesencją, wisienką na torcie jest remake ,,piosenki powodziowej,,. Ni to strasznie, ni śmiesznie. Tak po Polsku właśnie. Czy Kto widział ktoregokolwiek polityka-celebryte z workami piachu? Którykolwiek sprząta po powodzi lub pomaga powodzianom? Od tego jest przecież ,,przeciętny Kowalski,,.
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 4 paź 2024, o 06:39

Czy przez 27 lat zrobiono absolutnie wszystko, aby sytuacja się nie powtórzyła?
Clorocs
super forma
super forma

Post autor: Clorocs » 4 paź 2024, o 06:41

A teraz ,,nic Cie nie pomoże, jeśli Ty nie pomożesz.. ,, :sing: Przecież to jakaś farsa w złym guście jest.
Awatar użytkownika
make_it
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: make_it » 6 paź 2024, o 08:47

Clorocs pisze:
4 paź 2024, o 06:37
Śmieszy mnie jednakowoż, gdy słyszę zapewnienia ze strony rządu, że do wojny kraj przygotowany jest.
trzeba mówić to, co ludzie chcą usłyszeć.

"jest super
jest super
więc o co Ci chodzi...."
Awatar użytkownika
LTS
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: LTS » 8 paź 2024, o 16:50

jnnn pisze:
31 sie 2024, o 21:35
LTS pisze:
5 cze 2024, o 15:59
Obecnie obowiązek odbywania obowiązkowej służby wojskowej jest w Polsce zawieszony (od 2010 roku) i nie ma planów jego przywrócenia.
No i dobrze. To jest nie akceptowalne żeby komukolwiek tak życie marnować.
?
Muszynianka2007

Post autor: Muszynianka2007 » 4 sty 2025, o 23:08

jemZDROWO pisze:
12 lut 2014, o 16:59
Jako, że temat wojska jest mi bardzo bliski chciałam zapytać Was o kilka rzeczy. Jak wiadomo teraz wojsko jest zawodowe, mamy możliwość uczestnictwa w nim, każda z nas może po spełnieniu wymagań wstąpić do wojska. Jednak...

Czy powinna wrócić służba obowiązkowa, bez względu na płeć, mowa o 9 miesięcznej służbie wojskowej?
Czy w ramach równouprawnienia kobiety powinny mieć takie same kryteria jeśli chodzi o sprawność fizyczną?
Ile według Was powinna trwać taka służba?

Prosiłabym o to by była jasna odpowiedź na każde pytanie, jakaś krótka argumentacja.
jak najbardziej kobiety jak będzie zamówiony pobór powinny iść do wojska koniec i kropka wiadomo dobrze by było gdy miały mniejsze wymagania fizyczne bo to jest logiczne ale powinny być w wojsku i powinni wprowadzić komisje wojskowa dla wszystkich kobiet
ODPOWIEDZ