Z czym kojarzy Wam się Dolny Śląsk?
-
- rozgadana foremka
Z czym kojarzy Wam się Dolny Śląsk?
No właśnie...Jestem ciekawa jakie są Wasze skojarzenia związane z tym pięknym i nadal nie odkrytym regionem Polski.Z czym/kim kojarzycie Dolny Śląsk?
Re: Z czym kojarzy Wam się Dolny Śląsk?
Lubię ten region, choć mieszkam na południu, to jednak w tą drugą, daleką stronę. Gdy byłam sobie bardzo młoda, to jeździłam palcem po mapie, szczególnie w to miejsce zahaczając. Później już tam parę razy przybyłam. Wstępnie to kojarzy mi się z pewną dziewczyną, którą tam nawiedzałam. Teoretycznie była leską, ostatecznie chyba wyszło na to, że bardziej bi – skończyła jako żona mężczyzny i ma kilkoro dzieci. Ale nadal utrzymuję z nią kontakt, czasem sobie porozmawiamy przez telefon, czy wyślemy sms. Na Dolnym Śląsku byłam pierwszy raz w czasach podstawówki (Śnieżka, Książ, Chojnik itp.). W ostatnich latach zahaczyłam o to miejsce w towarzystwie mojej dobrej znajomej. Np. wyjechałyśmy na kilka dni z bazą w Polanicy Zdrój – tak w ciemno, i w temacie noclegu, ale fajnie się trafiło. Przeszłyśmy trasę od Wambierzyc, szlakiem Skalnych Grzybów do Szczelinca Wielkiego. Kawał drogi, ale było świetnie. Byłyśmy w Kłodzku, w Międzygórzu – Wodospad Wilczki, miałyśmy uderzyć na Śnieżnik, ale brakło czasu.
Później zaczęłam jeździć do Bolkowa na festiwal Castle Party (plus zamek w Świnach). Pewnie będę jeszcze próbowała tam powrócić. Nie ma tam morza i plaż, nie ma tam gór takich jak w Bieszczadach, czy Tatrach, ale jest cała reszta – i chyba Dolny Śląsk jest najbardziej atrakcyjnym miejscem w Polsce. Różnorodność – owe góry, doliny, ciekawe trasy kolejowe, tunele, wiadukty, sztuczne jeziora i zapory, mnóstwo ciekawych miasteczek, choć zaniedbanych. Twierdze, zamki i pałace. Ogólnie całkiem niezły spadek po pewnym państwie. To tak krótko.
Później zaczęłam jeździć do Bolkowa na festiwal Castle Party (plus zamek w Świnach). Pewnie będę jeszcze próbowała tam powrócić. Nie ma tam morza i plaż, nie ma tam gór takich jak w Bieszczadach, czy Tatrach, ale jest cała reszta – i chyba Dolny Śląsk jest najbardziej atrakcyjnym miejscem w Polsce. Różnorodność – owe góry, doliny, ciekawe trasy kolejowe, tunele, wiadukty, sztuczne jeziora i zapory, mnóstwo ciekawych miasteczek, choć zaniedbanych. Twierdze, zamki i pałace. Ogólnie całkiem niezły spadek po pewnym państwie. To tak krótko.

-
- rozgadana foremka
Uściślę-po dwóch państwach-w średniowieczu po Czechach a później po Królestwie Pruskim. Region piękny,myślałam że nie ma przede mną tajemnic(jestem rodowitą dolnoślązaczką)a jednak... 

Mi się kojarzy z przepięknym klimatycznym Wrocławiem!
A mi z zamkiem Książ. Majestatycznym i tajemniczym.
Z moją byłą, z pewnym złym człowiekiem, ze Szklarską Porębą, Jelenią Górą, Mościskiem, Dzierżoniowem... Pięknymi Karkonoszami, ametystami, które zbierałam w rzece i grajkiem, który obudził mnie pewnego poranka o wschodzie słońca cudowną melodią, którą wygrywał na fujarce. Z zamkiem Chojnik i pięknym rynkiem we Wrocławiu.
Ale głównie, z moją byłą -.-
Ale głównie, z moją byłą -.-
zlepek słów ze mnie, zlepek nut, niekoniecznie sensownych
Podkarpacie? Ludzi z gór wschodnich ciągnie na zachodnie. Też tak mam.odbicie pisze:Lubię ten region, choć mieszkam na południu, to jednak w tą drugą, daleką stronę.
zlepek słów ze mnie, zlepek nut, niekoniecznie sensownych
Z ogromem pięknych zamków i pałaców.
Z zabytkami, przemysłem, kopalniami i pięknym Wrocławiem 

Piękny Wrocław to wizytówka Dolnego Śląska.

Jeśli któraś z Was interesuje się historią to wie że znajduję się tam wiele zamków oraz pozostałości po II wojnie a w szczególności imponujące budowle wzniesione przez nazistów
Może mam dziwne zainteresowania ale zawsze historia mnie pociągała 

Z moją patologiczną byłą, slumsami w Katowicach, brudem, zboczeńcami na dworcu, homofobią, alkoholizmem.
Z drugiej strony - pięknym parkiem krajobrazowym i zamkami między Krakowem i Częstochową, szczególnie piękny Mirów, Bobolice, Ogrodzieniec. Albo Ojców. Słowem - natura i historia cudowne, współczesność - straszna.
Z drugiej strony - pięknym parkiem krajobrazowym i zamkami między Krakowem i Częstochową, szczególnie piękny Mirów, Bobolice, Ogrodzieniec. Albo Ojców. Słowem - natura i historia cudowne, współczesność - straszna.
The wind is my voice
The moon is my heart
Come find me
I'm on every hills and fields
I'm here
-
- super forma
Pytanie jest o Dolny nie Górny ŚląskAltena_Q pisze:Z moją patologiczną byłą, slumsami w Katowicach, brudem, zboczeńcami na dworcu, homofobią, alkoholizmem.

Altena – ale Ty odnosisz się do miejsc, które nie leżą na Dolnym Śląsku. 
(hehe ubiegłaś mnie dobranocka o seksundy...
)

(hehe ubiegłaś mnie dobranocka o seksundy...

No sorry, dla mnie Śląsk to Śląsk 

The wind is my voice
The moon is my heart
Come find me
I'm on every hills and fields
I'm here
Dla mnie Dolny Slask to zamki w Ksiazu, Czocha i Kliczkowie, to Zloty Stok ze swoja kopalnia, Kletno z kopalnia uranu itd...To piekny region , ktorego nie zniszczyla wojna, a dokonali tego" wyzwoliciele ze Wschodu " i nasi rodacy.
Rozumienie wyklucza nienawisc.
Jednakże owa wojna, przyczyniła się właśnie w dużym stopniu do zniszczeń. Beznadziejna sytuacja strategiczna przegrywających Niemiec wymuszała określone rejony – a szczególnie większe miasta przekształcać w tzw. miasta twierdze. Kończyło się to uporczywą obroną, i tym samym bardzo poważnymi zniszczeniami, a najbardziej jaskrawe przypadki na Dolnym Śląsku to: Wrocław, czy Głogów. Tyle tylko że duże miasta odbudowywano (choć nie Stare Miasto w Głogowie), stąd owe zniszczenia nie rzucały się w oczy przez dziesiątki lat jak było to i nadal jest w przypadku zamków czy pałaców w małych miejscowościach. A to w oparciu o stan różnych obiektów w tych małych miejscowościach kreuje się pogląd o szczególnych zniszczeniu Dolnego Śląska po wojnie – przez grabież ze strony sowietów i przybywających w te rejony Polaków.selma1 pisze:To piekny region , ktorego nie zniszczyla wojna, a dokonali tego" wyzwoliciele ze Wschodu " i nasi rodacy.
Paradoksalnie – o „zniszczeniu” można pisać w kontekście współczesnych działań rodaków – gdyż w odniesieniu do „odbudowy” przykładowo starówki Głogowa, używa się przez świadomych wartości takiej zabudowy, określenia (retrowersja) „gargamele” („makiety” udające dawną architekturę, coś w rodzaju bloków z elewacją pseudokamienicy) – w sensie prostota, styropian, pstrokacizna, beton i szkło. Tak jak na Pomorzu podobnym przykładem jest jakość odbudowy starówki w Elblągu.
„Jakość”: (nie wiem czy to jeszcze istnieje, zdaje się że właśnie w Głogowie – można więc niszczyć na różny sposób, w tym „odbudowując” po wielu latach od wojny).
http://glogow.miaston.pl/zdjecia/duze/1 ... flaz-d.jpg

-
- super forma
Z fajnymi ludźmi 

-
Z krasnalami wrocławskimi, z Halą Ludową obecnie (Halą Stulecia), z Zamkiem Czocha, wiecznie wietrznym Zgorzelcem, z mroźnym Karpaczem uginającym się od suwenirów kupowanych głównie przez Niemców, z Niemcami odwiedzającymi swoją "niegdysiejszą" Heimat, z pysznym piwem ze Lwówka Śląskiego, z Pałacem w Brunowie, z zamkiem Chojnik, z gondolą w Świeradowie (...) 

Zgorzelec to już nie jest Dolny Śląsk, tylko Łużyce. Śląsk od zachodu kończy się na rzece Kwisie.niebo_mam_tu pisze: ↑2 maja 2014, o 12:31Z krasnalami wrocławskimi, z Halą Ludową obecnie (Halą Stulecia), z Zamkiem Czocha, wiecznie wietrznym Zgorzelcem, z mroźnym Karpaczem uginającym się od suwenirów kupowanych głównie przez Niemców, z Niemcami odwiedzającymi swoją "niegdysiejszą" Heimat, z pysznym piwem ze Lwówka Śląskiego, z Pałacem w Brunowie, z zamkiem Chojnik, z gondolą w Świeradowie (...)![]()
Obecne granice administracyjne nie pokrywają się z historycznymi. Tak samo częścią Dolnego Śląska nie jest ziemia kłodzka. Z kolei wiele części Dolnego Śląska leży poza województwem dolnośląskim, np. część południowego lubuskiego (Zielona Góra, Żagań, Świebodzin), zachodnie opolskie (Namysłów, Brzeg) i niewielki fragment wielkopolskiego (tzw. kraik rychtalski).
-
- początkująca foremka
Cześć,
..A ja z dolnego Śląska kocham Bardo Śląskie nad Nysa Kłodzka, samo Kłodzko i piękna Twierdza. Ząbkowice również są urokliwe. I nie zapomnę jak jadąc do Bardo z przyjaciółmi śmialiśmy się , gdy przed nami jechał samochód dostawczy taka chłodnia z reklama producenta wędlin z miejscowości Stolec ..I to hasło reklamowe "Najlepsze wędliny prosto ze Stolca"
Pozdrawiam
Magdalena
..A ja z dolnego Śląska kocham Bardo Śląskie nad Nysa Kłodzka, samo Kłodzko i piękna Twierdza. Ząbkowice również są urokliwe. I nie zapomnę jak jadąc do Bardo z przyjaciółmi śmialiśmy się , gdy przed nami jechał samochód dostawczy taka chłodnia z reklama producenta wędlin z miejscowości Stolec ..I to hasło reklamowe "Najlepsze wędliny prosto ze Stolca"

Pozdrawiam
Magdalena