Czy łatwo dostać staż z urzędu pracy?

Cafe dla wszystkich
aniolekniewinny

Czy łatwo dostać staż z urzędu pracy?

Post autor: aniolekniewinny » 31 paź 2023, o 09:38

Pytam ponieważ mam 22 lata i bardzo ciężko jest mi znaleźć prace
Witch_38
początkująca foremka
początkująca foremka

Re: Czy łatwo dostać staż z urzędu pracy?

Post autor: Witch_38 » 1 lis 2023, o 18:57

Teraz to pewnie trudno chyba że w Urzędzie zostały na to środki. Najłatwiej to pewnie tak na początku roku ( luty, marzec) jak już nowa kasa wpadnie. Swoją drogą polecam samemu znaleźć pracodawcę i namówić go na staż a potem niech on złoży imienny wniosek ( kiedyś tak się dało). No i warto dowiedzieć się o warunkach ( czasem pracodawca potem musiał zatrudnić stażystę np na 3miesiace).

Ps. Nie wiem czy to dobry dział na ten post.
wakor

Post autor: wakor » 25 cze 2024, o 21:06

ja też słyszałam kiedyś od znajomej że rzeczywiście najlepiej się starać własnie na początku roku kiedy są przydziały. potem już niestety jest zdecydowanie trudniej albo wręcz nie chcą wysyłać mimo, że mamy nawet znalezione i dogadane pewne miejsca
Daslibe
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka

Post autor: Daslibe » 26 cze 2024, o 07:34

Wiem ,że teraz są dotacje na otwarcie działalności gospodarczej i to z dwoch źródeł. Jedno źródło to sam urząd pracy ,teraz w 2024 to 27 000 .A drugie to fundusze Unii Europejskiej. Jest coś takiego jak Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, w skrócie PARP.
https://www.parp.gov.pl/
Tam są różne programy wsparcia startujących firm czyli ,tak zwanych Start upów.
Czasem warto sczesciu dopomóc.
Jeśli nie masz środowiska do rozwoju, to takie sobie stwórz.
Doświadczenie zdobyte w swojej firmie to również doświadczenie.
Zastanów się w czym byś się sprawdziła ,co byś chciał robić, jakie masz mocne i słabe strony .I dzialaj .
Dotacje i pożyczki z tych dwóch miejsc powyżej są bezzwrotne ,więc nie musisz się martwić.
AphroDotka

Post autor: AphroDotka » 29 lip 2024, o 13:19

Dostać skierowanie na staż jest bardzo łatwo - w moim urzędzie wysyłali mnie nawet tam, gdzie ogłoszenia już wygasły i firma nie była zainteresowana stażyst(k)ami :D

Gorzej może być z przyjęciem, bo potrafią robić w firmach takie rekrutacje, jakby szukali co najmniej kogoś na poziom manager albo senior, a nie intern. Na zasadzie niech pracuje jak 100% spec., ale za 1/2 wynagrodzenia.
A jak okres obowiązkowego zatrudnienia się skończy, to dajemy kopa w (_!_) i zgłaszamy do UP kolejne zapotrzebowanie na staż.
ODPOWIEDZ