ImaSumak pisze: ↑18 lis 2018, o 21:35
Amando Hart mam do Ciebie ogromną prośbę: wejdź proszę w ten link:
https://www.google.co.uk/search?ie=UTF- ... eszły+wiek
Tam na pierwszym miejscu będziesz miała prezentację. Ściągnij ją sobie i przeczytaj. Potem wróć do tego wątku na forum i przeczytaj swoje posty i zastanów się czym są:
1. Oznaki starości,
2. Podeszły wiek.
Z chęcią przeczytam jeszcze raz Twoją opinię, tylko postaraj się nie iść już skrótami myślowymi przez cmentarze.
Proszę bardzo, przeczytałam i zastanowiłam się. Jeśli chodzi o punkt pierwszy, to piszą tam o cechach starości, ale w kwestii mentalności, a ja mówię o aspekcie czysto biologicznym. Jak pisałam wcześniej, starość w znaczeniu mentalności nie ma określonego wieku, ktoś może czuć się staro po 30stce (mam takie koleżanki), a ktoś może mieć 90 lat i czuć się młodo. Mówiłam o oznakach starzenia biologicznego, bo proszę mi nie wmawiać, że niezależnie od tego jak się czujemy, ciało z upływem czasu się zmienia. U niektórych szybciej, u niektórych wolniej. Moja mama w wieku 30 lat, kiedy mnie rodziła, była już całkowicie siwa. Jeśli 30latka jest siwa to już ona mnie pociąga, nie dlatego że uważam że jest stara, bo nie jest, ale dlatego że pojawiły się u niej typowe dla upływu czasu cechy. Jeśli chodzi o punkt 2., to wg. tej prezentacji wiek podeszły jest od 60 lat. I tak, dokładnie to miałam na myśli, podobają mi się również kobiety w tym wieku, a szczególnie podobają mi się ich dłonie (bo właśnie w tym kontekście użyłam wyrażenia "podeszły wiek"). Wszystkie aktorki za którymi szaleję przekroczyły już próg 60ciu lat i wcale nie wyglądają na mniej, podobają mi się właśnie takie. Pułap 40+ wybrałam, bo wiem, że większość kobiet w tym wieku już mnie pociąga. Nie podobają mi się za to wysportowane 40latki, bo brakuje im właśnie tych najważniejszych dla mnie cech. Różne osoby różnie się starzeją, i fizycznie, i mentalnie, nie uważam żeby dany przedział wiekowy można było jednoznacznie szufladkować jako stary czy młody. Większość 40latek, ba, większość 60latek jest jeszcze bardzo młodych mentalnie. Ale nie powiesz mi, że nie mają już pomarszczonej skóry, przynajmniej te drugie. Mam nadzieję, że teraz udzieliłam wyczerpującej odpowiedzi