Sałatki

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.
Awatar użytkownika
ViolaRebel
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 424
Rejestracja: 4 sie 2005, o 00:00
Lokalizacja: Swiat

Rozmowy przy sałatce

Post autor: ViolaRebel » 7 lis 2005, o 18:33

Własnie zasiadłam przed komputerem z michą pysznościowej sałatki: pierś kurczaka z wody z curry,kukurydza,ser żółty,fasola plus majonez + duża ilośc curry znów.Pycha.Oczywiście pierś pokrojona i ser też pozostałe składniki z puszek wsypywałam....Mam manie sałatek może któras foremka zna jakąś pyszną niekoniecznie małokalorczną....aha do tej mojej mozna jeszcze ananasa dać.

P.S mam nadzieje że nie popełniłam dużej gafy z tymi sałatkami
Awatar użytkownika
ignis
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 822
Rejestracja: 2 paź 2005, o 00:00
Lokalizacja: z innego świata

Post autor: ignis » 7 lis 2005, o 19:21

Przepraszam, ale aż mi ślinka pociekła. Oprócz fasoli, to wszystkie składniki tej sałatki baaardzo lubię :P

Moją ulubioną formą sałatki jest tzw. śledź po japońsku (nazwa jak i potrawa znana chyba tylko w mojej rodzinie, nikt ze znajomych o czymś takim nie słyszał). Sałatkę robi się z groszku i cebuli (dla mnie to przykra konieczność, bo cebuli nie lubię, ale jakoś pasuje do całości) wymieszanych z majonezem, i przykrywa się tym śledziki z oleju. Wszystko musi się przekąsić z dobę w lodówce, nabiera wtedy specyficznego smaku. Jest to dla mnie chyba jedyny plus świąt, bo to potrawa świąteczna.

Ale raz urzekła mnie sałatka w stołówce szpitalnej: kukurydza to główny składnik, poza tym ananas z puszki (dobrze odcedzony), rodzynki, starty żółty ser oraz wkładka mięsna w postaci drobniutko pokrojonej szynki (w wersji szpitalnej) albo gotowanego kurczaka (w mojej wersji), no i oczywiście majonez. Aż chciało mi się wracać do tego szpitala...

Nie no, teraz to dopiero mam ślinotok...
Ten krzew już nie zakwitnie więcej i będzie tak stał, cichy i ciągle zielony - tym krzewem jestem ja.
Awatar użytkownika
Amelka
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 231
Rejestracja: 11 paź 2005, o 00:00
Lokalizacja: Z ogrodu

Post autor: Amelka » 8 lis 2005, o 00:07

Proponuje kaczke z wisniami. Lagodna slodycz...
Pychota!
Do tego zapiekane ziemniaki w mundurkach.
Palce lizac! (Dla tych co wola chrupiace, bez mundurkow)
No i salatka z lekko octowych owocow (weki robione latem
z jablek, gruszek i agrestu)
kasienkaa
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 63
Rejestracja: 11 paź 2005, o 00:00

Post autor: kasienkaa » 8 lis 2005, o 14:04

Ostatnio jadlam pyszna salatke z brokulow z serem feta, i sosem czosnkowym - palce lizac
Awatar użytkownika
ViolaRebel
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 424
Rejestracja: 4 sie 2005, o 00:00
Lokalizacja: Swiat

Post autor: ViolaRebel » 8 lis 2005, o 14:44

Ale mi smaka narobiłas ta fetą ,brokułami...mniam
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 8 lis 2005, o 15:15

Ja mam przepis na bardzo proste jedzonko, które na dodatek da się chrupać, więc można go uzywać zamiast chipsów przed telewizorem:)
Potrzebna jest kapusta pekińska, cytryna, czosnek i bazylia. kapustę myjemy i drzemy liście na kawałki wielkości konsumowalnej, zwłaszcza dolne części, które bardziej chrupią. Kroimy czosnek (ilosci dowolne, jak kto lubi) na malutkie kawałeczki (to sie chyba nazywa siekanie:) ) i wrzucamy do miski. Skrapiamy czosnek sokiem z cytryny i pozwalamy im się trochę przekąsić; jeżeli miska jest drewniana, można ją tym czosnkiem z cytryną natrzeć. Potem dodajemy kapustę pekińską i wszystko dokładnie mieszkamy rękoma (nie wiem jak dla was, ale dla mnie w gotowaniu najfajniejsza jest właśnie ta częśc, kiedy trzeba mieszkać albo wyrabiać coś gołymi rękoma...). Na koniec posypujemy bazylią-świeżą czy suszoną, nieważne, chociaż świeża podobno lepsza. Jeżeli ktoś nie moze wytrzymać, to moze posypac to solą, ale bez niej też jest pyszne i fajnie chrupie (no i można ją jeść rękami oglądając film 8) )
Awatar użytkownika
kocica31
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 310
Rejestracja: 11 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: kocica31 » 8 lis 2005, o 15:27


Moja ulubona sałatka to grecka:

1.Pomidor - kroimy na ćwiartki.
2.Czerwona i zielona papryka - kroimy w paski.
3.Cebula - w talarki.
4.Kukurydza.
5. Świeży ogórek - w kostkę.
6.Ser feta - w kostkę.
Wszystko zalewamy olejem z oliwek posypujemy ziolami do sałatek i oregano.
Smacznego
Awatar użytkownika
MrsMelancholia
super forma
super forma
Posty: 1893
Rejestracja: 12 lip 2005, o 00:00
Lokalizacja: Kołobrzeg/Poznań/Toruń

Post autor: MrsMelancholia » 13 lis 2005, o 21:03

proooszę Czcigodne Foremki o nie urywanie tego tematu, albowiem jestem niesamowitą miłośniczką sałatek i pichcenia a tu takie dobre pomysły :D
Nooo podzielcie się swymi kulinarnymi sekrecikami ;)
Awatar użytkownika
ignis
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 822
Rejestracja: 2 paź 2005, o 00:00
Lokalizacja: z innego świata

Post autor: ignis » 13 lis 2005, o 22:07

Z rzeczy lżejszych i zdrowszych: coś, co uwieeeelbiam - sałatki owocowe. <i znów mi ślinka cieknie, bo jakaś niedożywiona jestem ostatnio :P >

Najbardziej mi smakuje mieszanka owoców świeżych i puszkowych. Wszystko, co mi w ręce wpadnie. :D Do tego bardzo chętnie dodaję galaretkę (choć nie jest konieczna) i obowiązkowo rodzynki. Mmm, jakie to jest pyszne, kiedy rodzynki "przegryzają się" z syropem i sokiem z owoców. No, ale zdrowie zdrowiem - a dla przyjemności - bita śmietana. Koniecznie z rodzynkami. :D

:P :P :P
Ten krzew już nie zakwitnie więcej i będzie tak stał, cichy i ciągle zielony - tym krzewem jestem ja.
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Post autor: enzymowka » 27 lis 2005, o 22:20

ooooo dlaczego dopiero teraz zauważyłam ten temat? :shock:
Uwielbiam wszystkie sałatki, pod warunkiem że nie ma w nich oliwek i za dużo cebuli ;) właśnie wcinam kuskus z tuńczykiem :P
Awatar użytkownika
ryoohki
super forma
super forma
Posty: 1214
Rejestracja: 26 cze 2005, o 00:00
Lokalizacja: Norwegia

Post autor: ryoohki » 28 lis 2005, o 19:49

enzymowka pisze:ooooo dlaczego dopiero teraz zauważyłam ten temat? :shock:
Uwielbiam wszystkie sałatki, pod warunkiem że nie ma w nich oliwek i za dużo cebuli ;) właśnie wcinam kuskus z tuńczykiem :P
specjalnie dla Ciebie:

kapusta pekińska
tuńczyk z puszki (w oleju lub sosie własnym - ja wolę w oleju)
czerwona papryka
kukurydza z puszki

kapustę i paprykę umyć, wysuszyć pokroić w paski, kukurydzę odsączyć, tuńczyka w oleju rozgnieść widelcem w puszce (jak w sosie własnym to odsączyć i rozgnieść) wszystko razem wymieszać - solić bezpośrednio przed podaniem

SMACZNEGO :D
Tell me if I say something that offends you, I may want to offend you with that later
Awatar użytkownika
MrsMelancholia
super forma
super forma
Posty: 1893
Rejestracja: 12 lip 2005, o 00:00
Lokalizacja: Kołobrzeg/Poznań/Toruń

Post autor: MrsMelancholia » 29 lis 2005, o 22:30

a ja dziś zrobiłam przepyszną sałtkę, którą robi się szybciutko i jest przepyszna :D

kukurydza
kiszony ogórek pokrojony w plastry
por
majonem

mniam mniam mniam :D :cool:
Awatar użytkownika
Ciri
super forma
super forma
Posty: 5823
Rejestracja: 13 lis 2004, o 00:00
Lokalizacja: Cracovie

Post autor: Ciri » 8 cze 2006, o 14:14

Nic nowego pod słońcem, ale za to obiad w 10 (chyba?) minut :)

Myjemy sałatę i rwiemy na duże strzępy. (uwaga: świetne na doła! :P)
Kroimy pomidorki.
Kroimy żółty ser - jak kto ma widzimisię, ja dziś w plasterki 20x10x3 mm
Dodajemy szczypiorku.
Przyprawiamy wg uznania, polecam kapkę soku z cytryny.

Co kto lubi, ale dodaję bardzo mało oleju ;)
you’ve got to take this moment
then let it slip away
let go of complicated feelings

[img]http://www.dokina.pl/grafika/opis/1140/4.jpg[/img]
Awatar użytkownika
irka
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 561
Rejestracja: 1 sie 2003, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: irka » 8 cze 2006, o 14:30

Moja ulubiona (mniam) i szybka

tunczyk w sosie wlasnym
kukurydza
ser zolty starty
cebulka drobniutko pokrojona (albo szczypiorek - jak kto woli)
majonez do polaczenia skladnikow (dla osob odchudzajacych sie - jogurt naturalny)

o mamo, no i wiem juz co bede dzisiaj jadla na obiad :cool:
lepiej pozno niz wcale
Awatar użytkownika
MI$
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
Posty: 258
Rejestracja: 28 lis 2003, o 00:00
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: MI$ » 8 cze 2006, o 15:08

Ciri pisze:plasterki 20x10x3 mm
Ciri, mierzyłaś każdy plasterek :?: :wink:

Coś dla Pink, może nie sałatki, a bardziej surówki. Wariacje z młodą kapustą. Szatkujesz, do miski, trochę solisz. Potem ugniatasz, ugniatasz aż puści soki. Oczywiście rękoma. Do tego pieprz, oliwa, może być cukier, cebula, jabłko, por, kukurydza. Cokolwiek.

Smacznego
W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym.
Awatar użytkownika
Pinkberry
super forma
super forma
Posty: 7088
Rejestracja: 11 sie 2004, o 00:00
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pinkberry » 8 cze 2006, o 18:59

MI$ pisze:Ciri, mierzyłaś każdy plasterek :?: :wink:
suwmiarką :P
Coś dla Pink...
Ach, nie ma to jak te manualne czynności zastępcze... :faja:
Awatar użytkownika
witch85
super forma
super forma
Posty: 4193
Rejestracja: 24 mar 2005, o 00:00

Post autor: witch85 » 8 cze 2006, o 20:51

Pinkberry pisze:
Coś dla Pink...
Ach, nie ma to jak te manualne czynności zastępcze... :faja:
A jednak, na dwa tygodnie przed wyjazdem?
Ja z sałatek, uwielbiam opomidory z ceula i duża ilością pieprzu. Szybko się robi :D
Awatar użytkownika
kingusia
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 707
Rejestracja: 9 kwie 2005, o 00:00
Lokalizacja: już na stałe - Kraków :)

Post autor: kingusia » 8 cze 2006, o 21:14

ja ostatnio robie salatke 'sekret studenta' ;) a powstaje ze wszystkiego, co sie da znalezc w lodowce + groszek z puszki, kukurydza i majonez... przewaznie jakas szynka i ser sie znajdzie i jest zarelko. ubolewam nad tym, ze nie mam czasu gotowac, ale sesja sie skonczy i mina czasy 'sekretu studenta' ;)
[color=purple][size=100]Seems like she doesn`t need other people to define who she was. She knows. [/size][/color]
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 8 cze 2006, o 21:16

Lepsze to niz chinskie zupki, Kinga.
A ja ostatnio zrobilam taka:

Składniki:
Kilka młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach, średnia czerwona cebula, puszka kukurydzy, pęczek rzodkiewki lub pół białej rzodkwi, ogórek świeży, trzy-cztery pomidory, butelka sosu "thousand islands", sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę siekamy, rzodkiewki i ogórka kroimy w pół-plasterki, posypujemy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, dodajemy do warzyw, to samo robimy z kukurydzą. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory. Wszystko zalewamy sosem do smaku.

Bardzo dobra.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Awatar użytkownika
kingusia
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 707
Rejestracja: 9 kwie 2005, o 00:00
Lokalizacja: już na stałe - Kraków :)

Post autor: kingusia » 8 cze 2006, o 21:20

chinskich zupek nie jadam, Ireth :) jeszcze tak nisko nie upadlam :p lubie siedziec w kuchni, ale niekoniecznie akademikowej :)
ale mi narobilas ochoty na te Twoja salatke! chyba sobie zrobie w weekend :)
[color=purple][size=100]Seems like she doesn`t need other people to define who she was. She knows. [/size][/color]
Awatar użytkownika
enzymowka
super forma
super forma
Posty: 4960
Rejestracja: 30 cze 2003, o 00:00
Lokalizacja: z latarni morskiej

Post autor: enzymowka » 8 cze 2006, o 21:29

kingusia pisze:ja ostatnio robie salatke 'sekret studenta' ;)
U nas to się nazywa sałatka na winie (co się nawinie, to do sałatki :P)
Awatar użytkownika
kingusia
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 707
Rejestracja: 9 kwie 2005, o 00:00
Lokalizacja: już na stałe - Kraków :)

Post autor: kingusia » 8 cze 2006, o 21:33

enzymowka pisze:
kingusia pisze:ja ostatnio robie salatke 'sekret studenta' ;)
U nas to się nazywa sałatka na winie (co się nawinie, to do sałatki :P)
najwazniejsze, ze wszyscy wiedza o co chodzi :cool: :cool: :cool: :cool:
[color=purple][size=100]Seems like she doesn`t need other people to define who she was. She knows. [/size][/color]
Awatar użytkownika
reni33
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 16
Rejestracja: 26 maja 2006, o 00:00

Post autor: reni33 » 9 cze 2006, o 07:42

A ja niedawno u koleżanki jadłam dobrą sałatkę....

gotowany ryż, tak ok 2 saszetki
2-3 jajka na twardo
ogórek konserwowy ok 2 szt
trochę czerwonej surowej papryki, w paseczki krojonej
puszka tuńszyka
kukurydza z puszki
majonez, sól , pieprz.
no... chyba tyle. I to wymieszać
Awatar użytkownika
Ciri
super forma
super forma
Posty: 5823
Rejestracja: 13 lis 2004, o 00:00
Lokalizacja: Cracovie

Post autor: Ciri » 9 cze 2006, o 11:12

kingusia pisze:chinskich zupek nie jadam, Ireth :) jeszcze tak nisko nie upadlam :p
Hmm :P przy niektórych Foremkach tego nie mów... ;)

MI$u, nie, jakoś nie... tak na oko zbadałam jeden plsterek, a reszta była łudząco podobna :D

Pink - ja Ci dam suwmiarkę...
you’ve got to take this moment
then let it slip away
let go of complicated feelings

[img]http://www.dokina.pl/grafika/opis/1140/4.jpg[/img]
Awatar użytkownika
kocica31
natchniona foremka
natchniona foremka
Posty: 310
Rejestracja: 11 paź 2004, o 00:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: kocica31 » 9 cze 2006, o 23:21


Polecam 8)
5 jajek ugotowanych na twardo
10 deko szynki
ogórek kiszony 5
żółty ser stary na tarce około 20 deko
1 duża łyżka majonezu

smacznego
jakość nie ilość ma znaczenie
Awatar użytkownika
Arwen
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 98
Rejestracja: 10 lut 2005, o 00:00
Lokalizacja: Dolny Slask/Wroclaw

Post autor: Arwen » 16 cze 2006, o 00:01

Ja uwielbiam sałatki (prawie) w każdej postaci :D

Ale nie ma nic lepszego ponad mozarellę z pomidorkami i swieżą bazylią, a to wszystko polane aceto balsamico i oliwą z oliwek. Do tego polecam ciabattę.

Wiem że to niezbyt oryginalna receptura, ale nie mogłam sie powstrzymać. Mam napad głodu po tych wszystkich przepisach :wink: :lol:
"Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt."

[img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/lov_sr02.gif[/img] [img]http://img.photobucket.com/albums/v140/Torrero/avatar-3649.gif[/img]
Awatar użytkownika
irka
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 561
Rejestracja: 1 sie 2003, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: irka » 16 cze 2006, o 09:35

mi też ślinianki puściły :cool:
lepiej pozno niz wcale
Awatar użytkownika
reni33
początkująca foremka
początkująca foremka
Posty: 16
Rejestracja: 26 maja 2006, o 00:00

Post autor: reni33 » 17 cze 2006, o 11:50

dziś robię fajną sałatkę z rukoli :P
no więc tak;
rukola, 2 jajka na twardo, pomidor drobno pokrojony, kilka rzodkiewek, szczypiorek i do tego gotowy sos sałatkowy lub możma zrobić winegret.
Awatar użytkownika
irka
uzależniona foremka
uzależniona foremka
Posty: 561
Rejestracja: 1 sie 2003, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: irka » 17 cze 2006, o 12:07

mniam, uwielbiam rukole!!!!

kiedys w greckiej knajpie jadłam sałate do miesa, wlasnie z rukoli - rukola polana oliwa z ziarnami slonecznika, migdalami, orzechami (drobno rozbitymi) - to dawalo słodkawy posmak, mniammmm... zwlaszcza do mięs pikantnych pasuje, niebo w gębie :cool:
lepiej pozno niz wcale
Awatar użytkownika
Ireth
super forma
super forma
Posty: 9197
Rejestracja: 17 cze 2004, o 00:00
Lokalizacja: Ørestad City

Post autor: Ireth » 17 cze 2006, o 18:32

Mnie sie rukola stanowczo przejadla, salata zreszta tez. Teraz kupuje gotowe mieszanki mlodych lisci albo gotuje brokula na parze, by miec w salatce cos zielonego.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
ODPOWIEDZ