Przyjaciółki

Dyskusje, wymiana opinii i doświadczeń na tematy związane z życiem kobiet kochających kobiety. Wsparcie dla potrzebujących.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pinkpink3
początkująca foremka
początkująca foremka

Przyjaciółki

Post autor: pinkpink3 » 16 sty 2025, o 20:16

Czy przyjaźnicie się z innymi lesbijkami? Moje ukochane przyjaciółki są hetero - uważam, że w naszym przypadku orientacja kompletnie nie stanowi jakiejkolwiek bariery, choć może to dlatego, że znamy się już od czasów przedszkolnych. Jestem bardzo wdzięczna i naprawdę cieszę się z tego, że je mam. Ponad rok temu wyprowadziłam się z domu rodzinnego i rozpoczęłam nowy etap w życiu związany ze studiami. Mieszkam ze swoją partnerką, z którą jesteśmy w długotrwałym, szczęśliwym związku. Jest to zdecydowanie związek moich marzeń. Niczego pod tym względem mi nie brakuje, a przyjaźń między mną a dziewczynami wciąż się zacieśnia - dlatego też, jeśli chodzi o ogólne życie towarzyskie i kontakty społeczne, ostatnimi czasy czerpię z nich ogromną satysfakcję.

Jednak, gdy poznaję nowe osoby już wieku dorosłym, a jestem na II roku studiów, trudno jest mi wejść w bliższe relacje z innymi młodymi kobietami, kiedy one są hetero. Odnoszę wrażenie, że nie do końca się rozumiemy, mimo, że mamy zbliżone, często stereotypowo "kobiece" zainteresowania. Nie czuję z nimi zrozumienia, wydaje mi się wręcz, że mimo wielu podobieństw w naszej kobiecości, orientacja bardzo nas polaryzuje. Czasem brakuje mi w moim otoczeniu kogoś, z kim będę mogła poczuć jedność kulturową, porozmawiać na tematy związane ze środowiskiem lesbijskim, ikonicznymi filmami, muzyką... Zastanawiam się, czy nie mam zbyt wygórowanych ambicji, jeśli o to chodzi, ale jak oglądam "The L Word", to strasznie zazdroszczę im tego "community"... Takiego poczucia wspólnotowości. Czy obecnie lesbijki nie czują już podstawowej więzi między sobą, opartej na samym współdzieleniu przeżyć i dumy z tego, że po prostu są lesbijkami?

Kocham tę saficzną cząstkę siebie i chciałabym poznać kiedyś kogoś w swoim życiu, dla kogo jest to równie ważne. Niestety, jak obserwuję najbliższe otoczenie, nikogo takiego nie widzę... oczywiście oprócz mojej ukochanej. :serce: Być może taki typ relacji powinien być zarezerwowany wyłącznie dla intymnych związków romantycznych? Może właśnie pogłębia to mój związek, a szukanie podobnych doświadczeń w formie platonicznych przyjaźni skończyłoby się tym, że ta "głębia" wynikająca z poczucia wspólnoty pod względem orientacji przestałaby być aż tak niezwykła?

Jakie są wasze przemyślenia na ten temat?
marikA98
początkująca foremka
początkująca foremka

Re: Przyjaciółki

Post autor: marikA98 » 17 sty 2025, o 12:15

pinkpink3 pisze:
16 sty 2025, o 20:16
Czy przyjaźnicie się z innymi lesbijkami? Moje ukochane przyjaciółki są hetero - uważam, że w naszym przypadku orientacja kompletnie nie stanowi jakiejkolwiek bariery, choć może to dlatego, że znamy się już od czasów przedszkolnych. Jestem bardzo wdzięczna i naprawdę cieszę się z tego, że je mam. Ponad rok temu wyprowadziłam się z domu rodzinnego i rozpoczęłam nowy etap w życiu związany ze studiami. Mieszkam ze swoją partnerką, z którą jesteśmy w długotrwałym, szczęśliwym związku. Jest to zdecydowanie związek moich marzeń. Niczego pod tym względem mi nie brakuje, a przyjaźń między mną a dziewczynami wciąż się zacieśnia - dlatego też, jeśli chodzi o ogólne życie towarzyskie i kontakty społeczne, ostatnimi czasy czerpię z nich ogromną satysfakcję.

Jednak, gdy poznaję nowe osoby już wieku dorosłym, a jestem na II roku studiów, trudno jest mi wejść w bliższe relacje z innymi młodymi kobietami, kiedy one są hetero. Odnoszę wrażenie, że nie do końca się rozumiemy, mimo, że mamy zbliżone, często stereotypowo "kobiece" zainteresowania. Nie czuję z nimi zrozumienia, wydaje mi się wręcz, że mimo wielu podobieństw w naszej kobiecości, orientacja bardzo nas polaryzuje. Czasem brakuje mi w moim otoczeniu kogoś, z kim będę mogła poczuć jedność kulturową, porozmawiać na tematy związane ze środowiskiem lesbijskim, ikonicznymi filmami, muzyką... Zastanawiam się, czy nie mam zbyt wygórowanych ambicji, jeśli o to chodzi, ale jak oglądam "The L Word", to strasznie zazdroszczę im tego "community"... Takiego poczucia wspólnotowości. Czy obecnie lesbijki nie czują już podstawowej więzi między sobą, opartej na samym współdzieleniu przeżyć i dumy z tego, że po prostu są lesbijkami?
kobietapremium
Kocham tę saficzną cząstkę siebie i chciałabym poznać kiedyś kogoś w swoim życiu, dla kogo jest to równie ważne. Niestety, jak obserwuję najbliższe otoczenie, nikogo takiego nie widzę... oczywiście oprócz mojej ukochanej. :serce: Być może taki typ relacji powinien być zarezerwowany wyłącznie dla intymnych związków romantycznych? Może właśnie pogłębia to mój związek, a szukanie podobnych doświadczeń w formie platonicznych przyjaźni skończyłoby się tym, że ta "głębia" wynikająca z poczucia wspólnoty pod względem orientacji przestałaby być aż tak niezwykła?

Jakie są wasze przemyślenia na ten temat?
Myślę, że w takich relacjach platonicznych niekoniecznie trzeba czuć to samo, co w romantycznych – każda przyjaźń ma swój wyjątkowy wymiar
Awatar użytkownika
osiol
Moderatorka
Moderatorka

Post autor: osiol » 17 sty 2025, o 14:10

Ciężko mi używać słowa przyjaźń, bo niesie ze sobą ogromny ładunek, ale tak, wśród bliskich znajomych mam/mamy kobiety które nie są hetero. Czy te znajomości różnią się od tych z osobami hetero w naszym życiu? Mam takie wrażenie, że nie. Może w kwestiach literatury czy filmów z nurtu LGBT, ze znajomymi hetero rzadziej pogadam, ale też ja średnio jestem wielbicielem takich pozycji. W sensie: na palcach jednej ręki mogę policzyć te które naprawdę mi się podobały i chciałabym do nich wracać. A przy całej reszcie tematów, czy to związkowych, życiowych, zawodowych - nie wiedzę różnicy czy rozmawiam lesbijką czy hetero dziewczyną.
Awatar użytkownika
half_serious
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: half_serious » 18 sty 2025, o 13:19

Zauważ, że w TLW lesbijki w tej grupie przyjacielskiej zakochują się w sobie i sypiają ze sobą prędzej czy później. Cały film jest oparty przecież o tą sieć powiązań 🤪 I niestety tak to działa w życiu. Jeśli hetero kobieta i mężczyzna przyjaźnią się ze sobą to najczęściej dlatego, że jedno z nich czuje coś więcej lub dlatego, że już napięcie seksualne rozładowali i stwierdzili że to nie było "to" ale z racji dobrego poznania i polubienia się faktycznie zaprzyjaźnili się bez podtekstu i napięcia. Z lesbijkami jest podobnie.
Naprawdę promil ludzi potrafi zainteresować się drugą osobą w takiej konfiguracji tylko jako przyjacielem od początku, i jeszcze dwie takie osoby muszą się spalać :lol: Zauważyłam, że w większych miastach porobiły się takie grupki osób wspierających się ok. czterdziestki i starszych, natomiast nie wiem jak to w środku faktycznie funkcjonuje😅
Na moim blogu ostatnio udostępniam wywiad z psychoterapeutą par, który dużo lepiej ode mnie wyjaśnia ten temat 🙃
Dla mnie bezpieczniej i prościej jest przyjaźnić się z heteryczkami, które znam od 20 lat. Choć mam podobnie jak Ty czasem takie poczucie, że jednak nie o wszystkim mogę z nimi pogadać bo nie wszystkie problemy i sytuacje życiowe ich spotkają. Brakuje mi w tym temacie poczucia przynależności do większej zbiorowości podobnych do mnie osób. Dlatego to forum i jakieś grupy internetowe są małym i czasem krzywym substytutem tego poczucia 😋
Oprócz błękitnego nieba... 8) https://youtu.be/3FQK5gxpqfQ
0bserwatorka
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: 0bserwatorka » 22 sty 2025, o 21:36

Zainteresował mnie ten wywiad, podasz link?
Awatar użytkownika
half_serious
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: half_serious » 26 sty 2025, o 11:25

0bserwatorka pisze:
22 sty 2025, o 21:36
Zainteresował mnie ten wywiad, podasz link?
Proszę: https://youtu.be/r-VRYe6LgoA?si=-Rmj361oihJZhwNT
Oprócz błękitnego nieba... 8) https://youtu.be/3FQK5gxpqfQ
0bserwatorka
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: 0bserwatorka » 27 sty 2025, o 23:45

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ