Czy mogę wmawiać sobie ból?

Dyskusje, wymiana opinii i doświadczeń na tematy związane z życiem kobiet kochających kobiety. Wsparcie dla potrzebujących.
ODPOWIEDZ
Bernadet560

Czy mogę wmawiać sobie ból?

Post autor: Bernadet560 » 29 maja 2025, o 10:13

Czy może mi się wydawać, że coś boli, ale tak naprawdę sobie to wmawiam? Ostatnio zaczął mnie boleć dość zdrowy ząb i czuję gniecenie w nim cały czas, od obudzeniania się rano, po zaśnięcie w nocy. Bez dosłownie żadnej przerwy. Jednak ząb jest całkowicie zdrowy i nie bolał mnie przed tym, jak zaczęłam miewać pewne problemy z oddalonym o kilka zębów dziąsłem. Dziąsło zostało wyleczone, ale z jakiegoś powodu wmówiłam sobie, że ten ząb również może boleć i rzeczywiście zaczął. I to dość mocno. Boli najbardziej, kiedy o tym myślę, kiedy nie, to też boli, ale nie tak bardzo.

Wcześniej miałam problemy z pieczeniem kręgosłupa, ale kiedy moja uwaga przyniosła się na ząb to tak, jakby przeszło. Może nie do końca (chyba), ale teraz bol przeniósł się na zupełnie inne miejsce i praktycznie nigdy nie ustaje.
crazybirds

Re: Czy mogę wmawiać sobie ból?

Post autor: crazybirds » 29 maja 2025, o 14:30

Więc może pomyśl o czwartym uchu...jak zacznie boleć to nie poczujesz 😎
TyleJeszcze
początkująca foremka
początkująca foremka

Re: Czy mogę wmawiać sobie ból?

Post autor: TyleJeszcze » 30 maja 2025, o 23:02

Ciało jest splotem nerwów i jeśli boli Cię zdrowy ząb, może to oznaczać że inny ząb promieniuje akurat w to miejsce. Zrób prześwietlenie i sprawdź stan wszystkich zębów. Ból zęba rzadko jest somatyczny, prędzej to dotyczy głowy, brzucha, kręgosłupa, ale i on może boleć np. Od jelit. Najpierw wyklucz dolegliwości badaniami, a jeśli nadal będziesz odczuwać bóle, popracuj nad redukcją napięcia a organizmu, ogranicz stres, idź na jogę, do osteopaty, psychoterapeuty.
ODPOWIEDZ