HPV - jaką mamy świadomość

Poważniej, czyli o polityce, sprawach społecznych, ustawodawstwie i naszych prawach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
takeitoff
początkująca foremka
początkująca foremka

HPV - jaką mamy świadomość

Post autor: takeitoff » 1 lut 2026, o 22:12

Coraz więcej słyszy się o HPV, czyli wirusie który może wywołać raka. Groźniejszy jest dla kobiet, chociaż facetów też dotyka. Jest to bardzo powszechny wirus i większość osób nawet nie wie, że go ma/miało. Miało, bo organizm sam wirusa zwalcza, ale TRZEBA SIĘ BADAĆ. Bo w porę można zareagować jeśli pojawiają się zmiany nowotworowe.
A mnie zastanawia, czy wiedza o tym, że się ma wirusa to zmora czy błogosławieństwo? Niby możesz trzymać rękę na pulsie i jesteś świadoma. Niby społeczeństwo wie więcej i lepiej. Ale jak wiesz to dostajesz na plecy ciężar i ciężko jest z nim sobie czasem poradzić.
Ile z Was jest zaszczepionych? Jak zareagowałybyście jakbyście się dowiedziały, że Wasza partnerka ma hpv? Jak jeśli to byłaby nowopoznana osoba. Czy macie tak, że luz? Że to przecież normalne, czy jednak Was to jakoś odrzuca, albo z automatu dystansuje?
Co wiecie więcej o hpv? Moza któraś z Was miała bądź ma i che się podzielić swoją historią?
Myślę, że powinnysmy się w tych sprawach edukować i wspierać :)
Mili-Mi
początkująca foremka
początkująca foremka

Re: HPV - jaką mamy świadomość

Post autor: Mili-Mi » 5 lut 2026, o 12:05

Moim zdaniem zawsze jest lepiej wiedzieć zawczasu niz nie wiedzieć. Niewiedza prowadzi tylko do tego, że potem jest już za późno na działanie. Tak samo w zyciu nie poszłabym do łóżka z nieprzebadaną osobą, która prowadzi aktywne życie seksualne.
Hildziak
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: Hildziak » 25 lut 2026, o 15:38

Mili-Mi pisze:
5 lut 2026, o 12:05
Moim zdaniem zawsze jest lepiej wiedzieć zawczasu niz nie wiedzieć. Niewiedza prowadzi tylko do tego, że potem jest już za późno na działanie. Tak samo w zyciu nie poszłabym do łóżka z nieprzebadaną osobą, która prowadzi aktywne życie seksualne.
Mam to samo, szkoda ryzykować.
Awatar użytkownika
kokona
natchniona foremka
natchniona foremka

Post autor: kokona » 12 mar 2026, o 03:03

Zgadzam sie w 100%. Kilka tygodni temu zrobilam pakiet badan, m.in na hpv i inne przenoszone droga plciowa. Badanie trwa kilka minut, a spokoj dlugo dluzej.
ODPOWIEDZ