Aimee i Jaguar - Erica Fischer

Aimee i Jaguar Fischer Erica
Aimee i Jaguar Fischer Erica
Ocena: ocena: 4.79 /głosów: 33

Zaloguj się, aby ocenić!

„Aimée i Jaguar” to prawdziwa historia miłości dwóch kobiet, a zarazem opowieść o prześladowaniach Żydów w III Rzeszy. Książka jest wynikiem rozmów, jakie Erica Fischer przeprowadziła z rodziną oraz przyjaciółmi bohaterek, analizy listów, dokumentów i wielu wywiadów, jakich udzieliła tytułowa Aimée – Elisabeth Wust.
Z ich opowieści wyłania się historia przerażająca, a zarazem piękna – o miłości niemożliwej Lilly Wust - przykładnej Niemki, matki czterech synów i żony nazisty - i Żydówki Felice Schragenheim, ukrywającej się w ogarniętym antyżydowską paranoją Berlinie lat drugiej wojny światowej.

Konstrukcja książki – opartej w dużej mierze na wielogłosie cytatów ze spisanych przez autorkę wywiadów i zgromadzonych dokumentów – sprawiła, że początkowo czytanie jej było dla mnie niemal irytujące. Im bardziej jednak zagłębiałam się w tę niejednorodną stylistycznie opowieść, im silniej docierała do mnie przerażająca prawda o okrucieństwie i bezsensie nazistowskiej ideologii, tym trudniej było mi się od niej oderwać. Erice Fischer udała się rzecz bardzo trudna – stworzenie maksymalnie obiektywnej relacji z wydarzeń w sytuacji, kiedy każdy z jej rozmówców opowiadał jej swoją wersję historii, a i ona sama, choć tylko prywatnie, miała swoje sympatie i antypatie.

„Aimée i Jaguar” to przykład pisarstwa najwyższej próby, doskonale przemyślanego i zrealizowanego. Można tylko żałować, że od jej niemieckiej premiery do czasu wydania w Polsce musiało minąć aż piętnaście lat. Na szczęście następna książkę Eriki Fischer – „Himmelstrasse” („Droga do nieba”), opowiadająca historię jej polsko(żydowsko)-austriackiej rodziny – ukaże się jeszcze w tym roku.
Ewa Tomaszewicz
Data publikacji w portalu: 2008-08-19
Erica Fischer, Aimée i Jaguar. Historia pewnej miłości. Berlin 1943, przełożyła: Katarzyna Weintraub, wydawnictwo Czarne, Warszawa 2008

Recenzja pochodzi z dwumiesięcznika społeczno-kulturalnego "Replika"
Podoba Ci się? Możesz to skomentować, ocenić lub umieścić link na swoich stronach:
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

inez.wawa  agnieszka.inez@gmail.com2008-08-30 18:08
w?a?nie czytam t? knig? i stwierdzam,?e obraz,jaki przedstawia,daleki jest od idea?u. teraz leski narzekaj? na brak "udogodnie?" dla siebie w stylu ma??e?stwa homosexualne,dyskryminajc?...a wyobra?cie sobie,?e mia?yby?cie by? z tego powodu wywiezione i wymordowane...to jest dopiero tragedia,a nie jakie? tam polityczne niedogodno?ci.cieszcie si? wolno?ci? i kochajcie si?!zamiast knu? intrygi i kolejne manifestacje...to niczego nie zmieni,a jedynie pogorszy spraw? i pog??bi homofobizm.róbcie swoje,szanujcie innych i nie zabraniajcie innym mie? w?asne pogl?dy. pozdrawiam i ?ycz? szcz??cia!

Angel2008-10-03 16:46
wiecej ?????? i !!!!! nie bylo? niezrozumiale to jest zupelnie...

biegamznozem2008-10-27 21:35
jedna z lepszych ksiazek o milosci dwoch kobiet jakie przeczytalam. autorka odwalila "kawal dobrej roboty", ksiazka jest swietnie napisana, wciaga, nie pozwala odejsc od lektury chocby na chwile. chwilami mialam wrazenie ze jestem w transie, skonczylam dopiero na ostatniej stronie. genialne dzielo.

happyplus2009-11-25 17:44
zgadzam sie z _biegamznozem_. ksiazka jest dokumentem, nie beletrystyka, i moze wlasnie dlatego jest blizej odbiorcy. czujemy sie w jakis tam sposob zwiazane z jedna lub druga bohaterka, byc moze utozsamiamy sie z nimi. na czas czytania przenosimy sie do berlina czasow wojny, a dodatkowo ulatwiaja to oryginalne zdjecia, fotokopie listow. ksiazka naprawde warta polecenia. PS. musze po czesci zgodzic sie z _inez.wawa_, choc nie do konca jej post byl czytelny, ale ma triche racji piszac, ze wspolczesne srodowisko homo pokazuje swa cierpietnicza twarz- w porownaniu z tym, co przezyli ludzie w czasie wojny, my obecnie naprawde nie mamy wiekszych problemow.

znak_ostrzegawc2009-11-30 22:12
zmienność narracji to jej atut. polecam nową książkę autorki ( nie branżowa pozycja) Droga do nieba.

sylviavonharden2010-01-09 09:42
okropnie jest ocenić tę opowieść na 5 -"rewelacyjna". wstrząsająca historia. czytałam ją wielokrotnie raz za razem nie mogłam się oderwać jakbym czuła się w obowiązku dać z siebie całą uwagę na jaką mnie stać.. wspólczucie i pamięć..

Hobbeshob2010-08-06 20:32
Odnosząc się do Agnieszki.inez należałoby w ogóle nie wymagać dla siebie żadnych praw, nasze babki prały ręcznie, o takich udogodnieniach jak odkurzacz, zmywarka, telewizor, samochód to nawet najbardziej twórczemu umysłowi się wówczas nie śniło. Nasze praprapra...lesbabki płonęły na stosach a jeszcze wcześniej wszystkie nie bacząc na orientację spały w jaskiniach itd itp Nie pozostało nam nic innego jak cieszyć się życiem i nie wychylać nosa, w końcu te wszystkie udogodnienia i cuda cywilizacyjne tak naprawdę nie my kobiety wymyśliłyśmy mimo różnic w orientacji. Siedźmy cicho dziewczyny, teraz mamy lepiej, wygodniej co tam że jakby nie do końca takie same prawa jak inni, no ale co z tego mówi nam agnieszka.inez:)

szczur2010-12-20 02:11
Biegamznozem. Erica to TYLKO udokumentowała. T historia to, historia prawdziwej miłości, prawdziwych ludzi. NIE fikcja.

bez_drogowskazu2011-04-15 18:47
doszly mnie sluchy, ze przedstawienie zostalo odegrane w rzeczywistosci, na ulicy, miescie... byc moze i nasze stopy spacerowaly tamtymi alejami, ukrywaly sie miedzy tymi samymi kamienicami. Obrazem tego dziela jest Milosc.. nie jest ona wysublimowana, jest taka codzienna pod presja czasu, mozliwosci.. ograniczona i wolna. Absurdalna do bolu i piekna. Nie jest romansem ani zdrada. Jest jedynie zarysem marzen polowy mieszkancow teczowego swiata.

talaileyla2011-08-01 15:28
jedna z najlepszych ksiazek o milosci dwoch kobiet :) polecamy :)

Elle_80  panna_e-be@wp.pl2011-12-10 13:06
Właśnie dlatego, że ta książka to DOKUMENT (zobrazowany zdjęciami) - jest tak 'namacalnie rzeczywista'! Zgodzę się z koleżanką, która podpowiada, że treść dotyczy zawieruchy wojennej - bomby, naziści, aresztowania, a w tym wszystkim Miłość. Homo Miłość... Dziś nam rzeczywiście i łatwiej i... Bezpieczniej. Kolejna książka 'na prezent' - nie tylko świąteczny :)

karolinawaw2015-05-20 17:23
CHĘTNIE ODKUPIĘ KSIĄZKĘ! KONTAKT karolina.was@interia.eu


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

WYSZUKIWARKA


KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.

NAPISZ DO NAS

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Bycie gejem na Kaukazie - film online.
lopomo Czy gdzieś to jeszcze można obejrzeć? opinia dodana 2019-01-20 14:03:46
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Rose Madder - King Stephen
d should provide a cushty support for any heel along with ankle.\nWakeboard basics vary in elasticity...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019