Życie rodzinne świstaka - Anna Arendt

Życie rodzinne świstaka Arendt Anna
Ocena: ocena: 3.64 /głosów: 11

Zaloguj się, aby ocenić!

Powieść Anny Arendt powieść "Życie rodzinne świstaka" to pierwsza książka z cyklu Lekka Lektura dla Lesbijek firmowanego przez poznańską Niezależną Oficynę Wydawniczą Harpun. I rzeczywiście ten pierwszy polski romans lesbijski czyta się lekko, łatwo i przyjemnie.
Akcja książki dzieje się w mazurskim Ośrodku Rozwoju Osobistego WYSPA, do którego zjeżdżają w poszukiwaniu sensu życia sfrustrowani bogacze. Pojawia się tam również pracoholiczka Anna oraz bogata z domu Ada z córeczką i jej ojcem Michałem. I jak to w romansach bywa, panie zakochują się w sobie, ale zanim ich miłość będzie miała szansę rozkwitnąć, zmierzą się z tajemnicami z przeszłości obu, rodzinnymi sekretami i podłą eks-partnerką jednej z nich i tragedią z przeszłości drugiej.

Niewątpliwym plusem „Życia rodzinnego świstaka” jest język. Anna Arendt wie, jak pisać, potrafi budować napięcie i z humorem je rozładowywać, wie też, dla kogo pisze. Po książkę z przyjemnością sięgną zarówno lesbijki, jak i osoby heteroseksualne o poglądach, powiedzmy, raczej liberalnych. Czyli, przynajmniej teoretycznie, spora część naszego społeczeństwa.

W tej zgrabnie napisanej książeczce nie obyło się jednak niestety bez autohomofobicznych zgrzytów. Choć trudno wymagać, by bohaterki powiewały na mazurskich barykadach tęczowym sztandarem, „Życie rodzinne świstaka” z pewnością zyskałoby na odpuszczeniu sobie przez autorkę dywagacji na temat „obnoszenia się ze swoją homoseksualnością” przez jedną z bohaterek czy na troszkę większym zróżnicowaniu bohaterek, bez wmawiania czytelniczce / czytelnikowi, że pozytywną postacią może być jedynie lesbijka spoza „branży”, bo te, co bawią się w klubach, chodzą na parady i nie uważają swojej orientacji za prywatną sprawę są z pewnością bardzo, bardzo złe i należy się trzymać od nich z daleka. Tak że – polecam, jednak ostrożnie. I proszę o więcej, ale też bardziej emancypacyjnie. W końcu również romans może obalać stereotypy – szczególnie gdy jest to romans skierowany do mniej lub bardziej branżowej publiczności.
abs_ik
Data publikacji w portalu: 2009-05-24
Anna Arendt, Życie rodzinne świstaka, Niezależna Oficyna Wydawnicza Harpun, Poznań 2009
Podoba Ci się? Możesz to skomentować, ocenić lub umieścić link na swoich stronach:
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

marysia2009-05-25 14:27
Witam Zd??y?am ju? przeczyta? „?ycie rodzinne ?wistaka” .Ksi?zk? czyta si? naprawd? bardzo przyjemnie. Prawd? jest, ?e buduje napiecie, a zarazem bawi. Natomiast nie zgadam si? z niewiadomo sk?d wyciagni?tymi wnioskami na temat lesbijek „BE”. O jakich autohomofobiczne zgrzyty chodzi Pani Recenzentce? Skad te wnioski? Sama chodze na parady,po klubach etc- jestem z bran?y! Jedynie moge powieidze?- OSTRO?NIE-bo tak ksi?za wci?ga!))

abs_ik2009-05-25 17:50
Autohomofobiczne zgrzyty? Odsy?am do ostatniej cz??ci recenzji:) "Obnoszenie si? ze swoj? orientacj?" (co wed?ug g?ównej bohaterki robi Patrycja) to okre?lenie homofobiczne. A wystarczy?o napisa?, ?e bohaterka nie lubi nachalnego podrywu i ju? by?oby ok. Plus negatywna opinia nt. tzw. bran?y - ka?dy by? z ka?dym itd. bez jakiejkolwiek rozs?dnej przeciwwagi. No i moje ulubione okre?lenie, ?e orientacja to sprawa prywatna :)

abs_ik2009-05-26 08:26
Oczywi?cie chodzi?o mi o Karolin?, nie Patrycj? (kwestia "obnoszenia si? ze swoj? seksualno?ci?") :)

marysia2009-05-28 13:45
Proponuje troche wiecej dystansu do ksi?zki-przypominam,ze jest to lekka lektura dla kobiet, proponuje zeby tak juz zostalo;] Nie rozumiem na sile doszukiwania sie homofobii. Powinnysmy relaksowac sie czytajac ksi?zke zamiast glosic manifesty emancypacyjne;] jesli chodzi o obnoszenie sie- Wezmy pod uwage to, ze Karolina to czarny charakter, który jest rownowaga- przeciwwaga w romansie. Czy orientacja jest sprawa prywatna czy sprawa ogolu?

abs_ik2009-05-28 19:36
Dlaczego na si??? Homofobiczno?? stwierdzenia, ?e kto? si? obnosi ze swoj? orientacj? jest widoczna na pierwszy rzut oka. Zgadzam si?, ?e lektura ma by? lekka, nie zgadzam si? natomiast, ?e unikanie homofobicznego j?zyka by jej zaszkodzi?o - wr?cz przeciwnie. Po prostu szkoda, ?e w tej dobrej ksi??ce znalaz?y si? takie niedobre momenty. Bo ksi??ka jest naprawd? fajna. Co do orientacji - tak, nie uwa?am, ?e jest spraw? prywatn? - w takim rozumieniu, ?e powinno si? j? ukrywa?. Osoby heteroseksualne jej nie ukrywaj?, a przecie? nikt im nie zarzuca, ?e si? z ni? obnosz?.

Arc-en-terre2009-09-01 20:06
Zastanawia mnie jedna rzecz - kim jest Anna Arendt? Nie mog? odnale?? tej informacji a bardzo mnie intryguje.

pass2009-09-02 11:19
Anna Arendt to pseudonim literacki. Moze zwroc sie do wydawcy z takim zapytaniem. Swoj? drog? - po co ci ta wiedza?

baluk2009-11-02 13:24
I znów pojawił się produkt, którego jedynym plusem jest to, że jest o lesbijkach. Niestety taki plus to stanowczo za mało. Książka jest ZBYT lekką literaturą dla lesbijek; oprócz tego, co się w niej aktualnie dzieje, oprócz samej fabuły i wydarzeń nie ma w niej absolutnie nic i nie zmieni tego nawet kilka scen z twardniejącymi sutkami i spazmami rozkoszy. Bida.

eNZet2011-08-23 07:15
Tu Arc-en-terre, której chyba usunęli dawne konto :) Posiadanie wiedzy na temat samego autora niejednokrotnie zwiększa przyjemność z czytania samej lektury. Ot, chociażby wiedza o tym, co studiowała Sarah Waters powoduje, że np. "Złodziejkę" czyta się dużo lepiej, bo wie się, że autorka poświęciła mnóstwo czasu na to by zgłębić temat, o którym pisze, a nie są to tylko jakieś je czcze rojenia. Co do Anny Arendt. Nie mam nic przeciwko pseudonimom, w końcu niejedna pisała pod pseudonimem, np. Ewa Schilling. Natomiast fakt, że kontakt z wydawcą jest niemożliwy, a książka do dnia dzisiejszego nie znalazła się w ani jednej bibliotece, która otrzymuje egzemplarze obowiązkowe zakrawa już o nieznajomość i łamanie prawa. Ja po prostu nie lubię czytać książek pod którymi ani wydawca ani autor nie ma odwagi się podpisać ponosząc tego wszystkie konsekwencje, a nie tylko te, które są dla niego korzystne: zarobkowe.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

WYSZUKIWARKA


KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.

NAPISZ DO NAS

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Tolerado - oświadczenie ws. nieprawdziwych treści nt. Gdańskiego Modelu na Rzecz Równego Traktowania
smaku Z równością trzeba uważać, bo równość źle rozumiana prowadzi do zagłady i wyginięcia światów w całym kosmosie, oczywiste. Niedługo zrównają psy z ludźmi i zaczną zabijać ludzi za naruszenie... opinia dodana 2019-09-13 15:54:35
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Goblin Market - Rossetti Christina
A mnie się to tłumaczenie podoba. Jestem anglistką, literaturoznawczynią, i mogę zapewnić, że fragmenty...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019