Bo to jest w miłości najstraszniejsze - Nicole Müller

Bo to jest w miłości najstraszniejsze Mueller Nicole
Ocena: ocena: 3.91 /głosów: 32

Zaloguj się, aby ocenić!

„Da się szybko streścić. V spotyka Ja albo Ja spotyka V. W każdym razie spotykają się. Rodzi się namiętna miłość. Trwa cztery lata, chociaż początkowo była mowa o całym życiu. (...) V. Rozstaje się z René i chce się rozwieść. Dziesięć dni przed terminem rozwodu opuszcza Ja żeby powrócić razem z dziećmi do René.” – tak Nicole Müller streszcza swoja książkę zaraz na jej pierwszej stronie. Dlaczego? Bo fabuła jest tutaj chyba najmniej ważna. Historia jest prosta, wręcz banalna, harlekinowata. Za to sposób, w jaki została opowiedziana, wcale banalny nie jest. I to mnie właśnie w tej książce urzekło. Ani śladu kiczowatego romantyzmu, ckliwości, sentymentalizmu, patosu. To jest książka przede wszystkim o emocjach – bardzo osobisty zapis dramatycznych uczuć, gwałtownej i burzliwej miłości kobiety do kobiety.

Bardzo ciekawa jest forma tego zapisu. Są to krótkie, ponumerowane od 1 do 498 urywki wspomnień, odczuć, przemyśleń. Zapis nie jest chronologiczny czasowo. Wydarzenia dnia dzisiejszego mieszają się z oddalonymi w czasie wspomnieniami. Napisana prostym językiem, bez upiększeń i ozdobników. Zdania są krótkie, ale za to celne i mocne. Bolesne uczucia opisane mocnymi, dobitnymi słowami. Gdybym miała określić tę książkę jednym słowem, napisałabym właśnie, że jest mocna. Polecam gorąco.
kraska
Data publikacji w portalu: 2003-10-06
Podoba Ci się? Możesz to skomentować, ocenić lub umieścić link na swoich stronach:
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

stitch  k_stitch1@wp.pl2004-09-11 21:19
Właśnie skończyłam tą książkę!Czyta się szybko ale na długo pozostanie w mojej pamięci, trafne spostrzerzenia autorki! Krótka ale treściwa! Polecam

Tearose2005-08-19 22:39
Mocna jest i strasznie smutna.Wzrusza.

marijjjja  marijjjja@o2.pl2006-11-28 12:44
Tak. Wzrusza, ale bez niepotrzebnych "lzawych scen", to, co robi, to to, co robimy my. Nie wielkie romanse, nie skoki z wiez, nie staropańienstwo etc. Placz, butelka wina, plaszcz przesiagniety zapachem.

tiger.cry  flowermaiden@o2.pl2007-01-17 19:20
Ta książka była bardzo bolesna i przygnębiająca, lecz strasznie prawdziwa. Ciekawa forma.

boss41  alfi2@onet.eu2007-04-04 19:44
ta ksi.ążka była do bani nawet mnie nie ruszyła

sylviavonharden2010-02-02 13:40
czytałam pierwsze wydanie..spotkania z autorką...ile ja miałam wtedy lat ? nie pamiętam...święta panienko powaliła mnie ta książka, chociaż sposób pisania za pomocą "świetnych zdań byle krótkich" - wkurzył...aż tak wkurzył, że też tak zaczęłam pisać (nazwałam to "listy Nikol") Chyba każdej z nas lesbijek przydażyła się taka banalna ? miłość ?

sylviavonharden2010-02-12 15:13
przepraszam za błąd orto ale o życie mi chyba chodziło

Andro2010-05-17 21:37
Na mnie wywarła niestety dość przygnębiające wrażenie.

moja-iluzja2010-07-18 02:35
bolesna.

sierrrrrsciuch2011-01-17 01:52
moze bolezna , ale jakze czesto prawdziwa .... na mnie zrobila duze wrazenie i nie pozostanie tylko echem

anica22011-04-17 22:24
bardzo dobra literatura - polecam!

Ripley2011-08-01 00:29
Rzeczywiście forma tej książki jest bardziej porywająca niż treść. Ale w sumie w naszych smsowo-twitterowych czasach to chyba bardzo przekonywująca forma przekazu? Przypomniała mi "Klarę" Izy kuny (nie branżowa). Emocjonalnie dotykająca, szybka w czytaniu, myślę, że dość prawdziwa aczkolwiek momentami irytująca brakiem chronologii i logiki zachowania bohaterów.

selainuin2012-02-12 14:12
Książka przeczytana jednym tchem... mało tego na tydzień przed dniem, kiedy opuściła mnie kobieta po czterech latach związku.. hm... piękne emocje, uwielbiam ją!!!

majestic2012-03-03 16:07
Tylko ten co nie ma serca ,nie znajdzie nic dla siebie w tej książce....


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

zoo

WYSZUKIWARKA


KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.

NAPISZ DO NAS

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

zoo

Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017