Monologi waginy

Monologi waginy Ensler Eve
Monologi waginy Ensler Eve
Ocena: ocena: 3.89 /głosów: 9

Zaloguj się, aby ocenić!

Eve Ensler
Monologi waginy to już klasyka literatury feministycznej. Chętnie wystawiana formie kilku monodramów, zawsze niezwykle emocjonalnie odbieranych przez publiczność. Monologi powstały na podstawie ponad 200 wywiadów przeprowadzonych przez autorkę z kobietami w różnym wieku, różnych narodowości i profesji. Dzięki nim narodził się międzynarodowy ruch V-Day, skierowany przeciwko przemocy wobec kobiet.

Zanim jeszcze przeczytałam książkę, obejrzałam film dokumentalny o powstaniu Monologów oraz fragmenty przedstawienia, w którym monologi czytała sama Eve Ensler. Film wywarł na mnie niezwykłe wrażenie. Od radości, gdy autorka demonstruje kilkadziesiąt rodzajów krzyku przy orgazmie, po łzy, gdy w monologu „Moja pochwa była moją wioską” bośniackie kobiety opowiadają o gwałtach.

Monologi waginy to książka o radości z posiadania kobiecego ciała, z własnej seksualności, o różnych aspektach kobiecej cielesności, od miesiączki po poród, o tym, jakie kobiety mają problemy z akceptacją własnego ciała, o ich wstydzie i zażenowaniu, wreszcie o doświadczanej przez nie przemocy. Niektóre monologi są radosne i dowcipne, inne – wstrząsające. Wszystkie mówią pełnym, mocnym głosem, choć czasem jest to pieśń radości, innym razem krzyk buntu i gniewu.

Eve Ensler pyta kobiety: „Gdyby twoja pochwa się ubierała, co by nosiła? Gdyby twoja pochwa umiała mówić, co by powiedziała w kilku słowach? Jak pachnie twoja pochwa?” Kobiety swobodnie i bez zahamowań opowiadają o swoich waginach, o przeżyciach związanych z miesiączką, z wytryskiem, z seksem, z odczuwaniem własnego ciała. I nie ma w tym sprośności. Tylko czysta poezja:)
kraska
Data publikacji w portalu: 2004-03-10
Wydawnictwo Albatros A. Kuryłowicz, Warszawa 2003
Podoba Ci się? Możesz to skomentować, ocenić lub umieścić link na swoich stronach:
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

kasjopea_1979  kasjopea_1979@tlen.pl2005-03-19 20:14
Dostalam ja od taty pod chinke:)Ksiazka jest cudowna!W P-niu grali ja tez swego czasu na Fredry, ale niestety przegapilam:(Co bym tylko zmienila, to pozbylabym sie drugiej polowy ksiazki (informacji od autorki o bardziej autorsko-technicznym charakterze, ktore z poezja stron poprzedzajacych sie po prostu gryza)

Loona  loona@autograf.pl2005-09-05 14:09
A tak srednio mi sie podobala. Jeszcze ta pierwsza czesc jakos ujdzie ale przy drugiej zasypialam. Ale nie odradzam. Przeczytac mozna:)

P.2006-05-14 18:30
Ta książka, to moja BIBLIA. Ona jest buntem sama w sobie. Głęboka, wbrew temu, co wydawać by się mogło. Przejmująca i uświadamiająca kobietom wiele rzeczy! Ważnych rzeczy! Polecam!

margot2007-02-18 17:40
Polska tłumaczka zrobiła z Ensler lesbijke tylko dlatego, że autorka nie użyła zaimków w odniesieniu do swojego partnera, Ariela Orr Jordana, który jest mężczyzną a nie kobietą( jak założyła tłumaczka) to według mnie dość istotny szczegół;-)

yustine2010-06-13 00:25
Czy ta książka jest również dla mężczyzn?

B-Lush2010-10-19 17:52
Słuchałam Monologów ostatnio w oryginale, polską wersję czytałam tak dawno, że nie pamiętam dokładnie jak wypadł przekład. Mam jednak poważne ale do Ensler: nazywa waginą wszystko co znajduje się między wzgórkiem Wenery a odbytem waginą. To powoduje skupienie całej uwagi na pochwie. Łechtaczka schodzi do podziemia i można nadal myśleć, że to mało ważny dodatek wielkości ziarnka od grochu. Betty Dodson świetnie to podsumowała w swojej krytyce Monologów.

Malagenija2013-11-03 13:40
video.anyfiles.pl/Monologi+Waginy/Kino+i+TV/video/57923


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

zoo

WYSZUKIWARKA


KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.

NAPISZ DO NAS

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

zoo

Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017