Złodziejka - Sarah Waters

Złodziejka Waters Sarah
Złodziejka Waters Sarah
Ocena: ocena: 4.78 /głosów: 46

Zaloguj się, aby ocenić!

Książka o której postanowiłam Wam odpowiedzieć jest pełna emocji i uczuć. Akcja toczy się w epoce wiktoriańskiej. Opowiada o miłości kobiety do kobiety, a właściwie dziewczyny do dziewczyny. Książka pokazuje, jak ta zakazana miłość się rozwija, dojrzewa. Pełno tu głębokich refleksji, przemyśleń, pytań. Czy miłość może wybaczać?
Zaskakują nieoczekiwane zwroty akcji, postacie okazują się inne, niż mogłoby się wydawać. Dobra okazuje się złą. Cala książka jest dla mnie jednym wielkim zaskoczeniem, ogromną zagadką. Kiedy zaczęłam ją czytać, nie mogłam skończyć.

Niewątpliwą zaletą powieści są pełne erotyzmu sceny, które potrafią przyprawić o zawrót głowy.

"Daily Telegraph" tak pisze o „Złodziejce”: "Nieskazitelnie wytworna i sprawiająca frajdę uczta dla wyobraźni, z mistrzowsko utkaną intrygą". Książka zdobyła nagrodę Stowarzyszenia Autorów Powieści Kryminalnej w dziedzinie kryminalnej powieści historycznej.
Karolina
Data publikacji w portalu: 2004-03-22
PRÓSZYŃSKI I S-KA, 2004
Podoba Ci się? Możesz to skomentować, ocenić lub umieścić link na swoich stronach:
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

lesly2004-03-27 21:57
o boshh... ludzie, czy wy juz nie macie czego czytac? czytalam te ksiazke kilka tygodni temu i jest na prawde baardzo przecietna. jesli sceny erotyczne ktore tam sa opisane przyprawiaja cie karolino o zawrot glowy to współczuje braku pomyslowosci i twojej dziewczynie=> ewentualnie facetowi jesli jestes bii.. haha i jescze jedno, gdzie ty znalazlas tam glebokie przemyslenia? no chyba tak glebokie jak twoj swiatopoglad... beznadzieja

Neville2004-03-27 22:44
b-e-z-n-a-d-z-i-e-j-a!!!!!!!!!!!!

karol2004-03-28 17:52
Hm, erotyzm nie polega drogie kolezanki tylko na miłosci fizycznej zapominacie o uczuciach, słowach, które sa głownym jego źródłem. Ja z koleji wspołczuje Wam, gdyż sądze, żę jesteście zimnymi bestiami, dla których sex i miłośc to tylko fizyka, a sprawy łóżkowe kojarzą Wam się tylko z ... moze nieskończe

karol2004-03-28 17:57
Pozatym przeciez kazdy moze miec swoje zdanie, a ciekawe jak ktos moze oceniac moj swiatopogląd po jednej mojej wypowiedźi. Wiesz lesly nie zdziwiłabym sie gdyby sie okazało, że czytasz "Wiedźmina" Boże jak ja nie znoszę lesb..

kiciunia2004-04-01 09:51
zgadzam sie z Karol w 100 % zajebista ksiązka naprawde!

A.2004-04-02 15:58
lesly nie oceniaj ludzi zbyt pochopnie bo czesto Ci co duzo mowia i krytykuja innych sami nie sa od niech lepsi.A mi nie musisz nic wspolczuc bo nic nie wiesz!Wydaje mi sie ze Twoje wnioski dotyczace K. sa bezpodstawne i wynikaja z tego ze sama wiesz zbyt malo o milosc.Wydaje mi sie tez, ze jestes jedna z tych osob ktore buduja swoje uczucia w lozku podczas jednej nocy i pewnie mam racje... K. Sloneczko :) KC

ele2004-04-16 20:34
szmaty

A.2004-04-25 11:41
ele chyba pomyliles/as forum heh;/ czytaj uwaznie tutaj sie komentuje ksiazki a nie ludzi:-p

heya2004-05-21 12:21
karol w pelni popieram. ksiazka moze i przecietna, ale ma dobre chwile, pelne erotyzmu i po prostu subtelne. chocby to, za co mozna kochac.cacko. a wy, lesly i ele, zrobcie sobie jakis psychotest na wrazliwosc, i zatrwozcie sie. w razie niedosytu erotycznego polecam cats, a nie pozadne ksiazki.

moon_night2005-09-10 20:54
"Złodziejkę" przeczytałam niedawno, ale co tam, podzielę się wrażeniami, chociaż moje spostrzeżenia dotyczą głównie zawartych tu komentarzy... co głównie skłoniło mnie do napisania swojego :) Widzę po prostu, że co niektóre osoby szukały książki nie na tej półce co trzeba ;) Myślę, że Sarah Waters nie miała zamiaru napisania książki erotycznej i chwała jej za to, bo lektura "Złodziejki" należy do bardziej ambitniejszej literaruty :) Ja osobiście nie mogłam się wprost oderwać od "Złodziejki", te nieoczekiwane zwroty akcji, ta intryga. I zgadzam się w pełni, że w książce jest pełno refleksji... Refleksji np. nad tym, co tworzy naszą osobowość, co sprawia, że jesteśmy tym kim jesteśmy, czy wydarzenia przeszłości mają na to wpływ...? I ta miłość, namiętność, którą obie bohaterki skrywają gdzieś na dnie, nie dając jej dojść do głosu...

dreeedy2006-08-17 00:03
nie no, skoro mi sie książka podobała i łyknęłam ja w 3 dni to musi być świetna :P nie ma nudy, ciagle sie cos dzieje, napisana jezykiem w sam raz dla mnie, takze moge ja zrozumiec, hehe ;) polecam, polecam, a ja się biore za czytanie "niebanalnej więzi" tej samej autorki :) ma w sobie to coś. I mi sie nie kłócić tyam do góry panny :D :P

Eve Amarantine  eve_amarantine@wp.pl2007-07-09 22:02
Ta książka jest genialna. Nic mnie chyba tak w napięciu nie trzymało z literatury niż ta książka. A zakończenie... Zaskakujące tak, że... Warta przeczytania. Połyka się ją w kilka dni dosłownie. I jak ciężko przerwać czytać! :) Polecam bardzo. Pozdrawiam wielbicielki Sarah Waters :)

inez.wawa  agnieszka.inez@gmail.com2008-08-17 16:35
ogl?da?am film-polecam gor?co:) wiele zaskakuj?cych i zagadkowych rzeczy w nim jest, wi?c i kniga taka musi by?:) a je?li-ch?tnie j? czytn?:)

inez.wawa  agnieszka.inez@gmail.com2008-11-06 09:27
czyta sie lekko i w pare dni :) wciaga od drugiego rozdzialu:P nie jest to typowe rozmansidlo, raczej kryminal odpowiednio zabarwiony;)

grudzia1985  peta_wilson@wp.pl2009-01-05 15:21
Ksi??ka jest cudowna... Czy ktos mo?e mi pomóc i powiedziec, czy dostan? jeszcze GDZIEKOLWIEK t? ksi??k?, ale w tej oprawie, nie z filmu, bylabym baaaardzo wdzieczna. Odpowiedz na peta_wilson@wp.pl. Mo?e nawet ma ktos do sprzedania? :)

Absolut6na92010-01-23 11:50
Książka podobała mi się bardzo. Wciągnęła mnie i zaskoczyła. Polecam tym, które chcą przeczytać dobrą książkę. Tym, które nastawiają się na opisy erotycznych scen - nie polecam i odsyłam raczej do naszego działu Opowiadania ;)

renkaw2010-03-04 19:00
Witam! Moim skromnym zdaniem książka jest świetna, zaskakująca i z kartki na kartkę coraz bardziej wciągająca, kurcze tak mnie wciągnęła że zaniedbałam parę spraw, ale było warto. Pozdrawiam i polecam.

fella_842010-05-21 08:35
czytanie tego zajęło mi małą chwilę a sprawiło wielką przyjemność .. dla maniaków kochających czytać to niezła lektura .. połknęłam ja dosłownie :)

Akordeonistka2010-06-06 02:11
Książka nie jest scenariuszem filmu porno. Jeśli ktoś oczekuje od jakiejkolwiek lektury właśnie tego, może po prostu powinien przestać czytać i zająć oczy czymś zupełnie innym. Powieść jest rewelacyjna. Niesamowicie wciągająca, pełna zwrotów akcji, autorka wspaniale ukazuje psychikę bohaterek i bohaterów, pokazuje motywy, otwiera czytelnikowi drogę do samodzielnej oceny postaci. Nikt w tej książce nie jest bowiem ani szczerozłoty, ani do szpiku zły! Tak jak w życiu.

Ripley2011-08-01 01:04
Lekka, miła i przyjemna. Bardzo szybko się czyta, wciąga akcją, mniej formą aczkolwiek język jest przyjemny i czyta się ją dobrze. Powieść wiktoriańska, opisująca intrygę, w którą wpasowuje się rodzące się uczucie pomiędzy dwoma kobietami. Pozornie wszystko jest uporządkowane ale jak to w dobrych kryminałach, zaskakują nas nieoczekiwane zwroty akcji. Do tego natłok wątków, przy braku zagubienia clue akcji. Osobiście lubię książki Waters, wszystkie są do siebie podobne i nie spadają poniżej pewnego poziomu. Polecam.

Elle_80  panna_e-be@wp.pl2011-12-10 13:12
Moja ulubiona książka panny Waters (chyba, że już zdążyła 'pojąć za żonę' jakąś damę? ;)). Uwielbiam tą epokę szeleszczących sukien, meloników, powozów i brukowanych ulic XIX-wiecznej Anglii! Dla wszystkich zaczytujących się w tej epoce (i, oczywiście, lubiących dawkę 'homo-treści' ;)) - książka szczerze warta zainteresowania! ;D


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

WYSZUKIWARKA


KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.

NAPISZ DO NAS

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

portal Zasady i regulamin blogów
freeberde Chciałabym zrozumieć dlaczego Administratorka Portalu Dla Kobiet nie usuwa mężczyzny, który jest codziennie od dwóch lat na tym portalu. Ten mężczyzna pisze teksty uwłaczające Kobietom,... opinia dodana 2019-12-11 20:52:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Seks lesbijski. 101 pozycji - Schell Jude
Warto przeczytać - polecam.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019