Wolfsheim

“Leben...I feel you”

Kiedy czytam komentarze odnośnie uchwały o reparacjach wojennych od Niemiec, mam wrażenie, że mimo zapewnień ze strony polskiego i niemieckiego rządu, nie robimy nic, żeby przełamać istniejące między nami bariery.

Friedrich Nietzsche powiedział kiedyś: „ jest jeden idealny język, wyższy ponad wszystkie narzecza ludzkie i ponad style różnych kultur, tym językiem jest muzyka”

Herbert Grönemeyer, Marius Müller Westernhagen, Xavier Naidoo, Nena, Wolfsheim, to wspaniali muzycy, profesjonaliści w każdym calu, a jednak w polskich programach muzycznych bardzo rzadko możemy usłyszeć ich utwory.
Spróbujmy poznać to, co mają nam do zaoferowania niemieccy artyści.
Wolfsheim

W 1987 roku Markus Reinhardt wraz z Pompejo Riccardim założyli duet, którego nazwę zaczerpnęli z powieści Scotta Fitzgeralds’a „Wielki Gatsby”. Po kilku zmianach personalnych w zespole pozostali Peter Heppner- wokalista, autor tekstów oraz Markus Reinhardt- kompozytor.

Wolfsheim zadebiutował w 1991 roku utworem „The Sparrows and the Nightingales”, a rok później ukazała się pierwsza płyta „No Happy View”.

Muzyka zespołu może wydawać się bardzo melancholijna, a nawet ponura. Jednak, kiedy przeczytamy teksty piosenek, które są odzwierciedleniem uczuć, przeżyć oraz wspomnień Petera Heppnera i zastanowimy się nad nimi, szybko odnajdziemy tak potrzebny nam każdego dnia optymizm (”immer vorwärts”- to moje hasło przewodnie :) ).

Wolfsheim możemy usłyszeć na wielu znanych festiwalach muzycznych takich, jak „Bizarre Festival” czy „M’era Luna Festival”.

Peter Heppner współpracuje również z Joachimem Wittem (m.in. „Die Flut”), a także z  Schillerem ( „Dream of you” czy „Leben... I feel you”).

Warto posłuchać dokonań tej niemieckiej grupy, chociażby dlatego, żeby się przekonać, że tembr głosu Petera Heppnera może naprawdę powodować „Gänsehaut” :)
Dyskografia:
No Happy View 1991/1992
Popkiller 1993
55578 1995
Dreaming apes 1995/1996
Hamburg Rom Wolfsheim 1997
Spectators 1998/1999
Casting shadows 2003/2004
  • wszystkim fanom polecam oficjalną stronę grupy Wolfsheim (tam też znajdziecie fragmenty do odsłuchania)
  • portiQ
    Data publikacji w portalu: 2004-09-20
    OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

    WrU...2004-09-22 23:49
    uwiebiam ta muzyke...

    Pcheła2004-10-01 14:47
    faktycznie w artykule mozna bylo przyblizyc sylwetki niemieckojezycznych wykonawcow, nie tylko Heppnera... po wstepie z m.in. Nena myslalam, ze tych wykonawcow bedzie wiecej... np. nieodzalowany Falco... zreszta niemiecki jest popularnym jezykiem wsrod grup z nurtu gotyckiego, industrialnego i pokrewnych... moze artykul na ten temat (i nie tylko na temat Rammsteina, ktory w grudniu da u nas koncert?) pozdrowka

    portiQ2004-10-01 18:23
    Pcheła, ..."aber langsam, nicht so schnell":) Powyżej zamieściłam tylko krótka wzmiankę ("artykuł"- to za dużo powiedziane) na temat Wolfsheim. Pozostałych wykonawców, których wymieniłam, chciałabym przedstawić w przyszłości (nie jest powiedziane, że to, co napiszę, zostanie opublikowane). Cierpliwości!! Falco był muzykiem austriackim i dlatego nie został przeze mnie uwzględniony (mimo że należy do grona moich ulubionych wykonawców).

    Pcheła2004-10-02 22:16
    dlatego pisalam o niemieckojezycznych wykonawcach - nie niemieckich:) ale czekam juz na artykuly:)

    portiQ2004-10-03 10:59
    Witam o poranku:) Pcheła, oprócz Rammstein można byłoby wymienić legendarny Xmal Deutschland, Deine Lakaien, Das Ich, Love Like Blood, Goethes Erben i wielu, wielu innych. Polecam bardzo ciekawą stronę- www.generation-ghotic.de Pozdrawiam:)

    portiQ2004-10-03 11:21
    Ukazał się kolejny singiel Wolfsheim- "Blind", a Peter Heppner i Paul van Dyk promują "Wir sind wir". ...Ich frag, ich frag mich wer wir sind. Wir sind wir! Wir stehen hier! Aufgeteilt, besiegt und doch, schließlich leben wir ja noch... Utwór, który można nazwać autobiografią narodu niemieckiego. No właśnie...czy na pewno?? Ta piosenka, podobnie, jak film "Der Untergang", znowu podzieliła Niemców.

    Pcheła2004-10-03 22:43
    www.gothundead.com :)

    Wściekła2004-10-18 15:15
    Na takiej stronie pisanie o Wolfsheim to tylko uraza dla tego zespolu zastanowcie sie co robicie zanim znow zaczniecie wiecej tutaj mnie nie bedzie >:/

    portiQ2004-10-18 17:14
    hm...no cóż, w takich sytuacjach zwykłam mówić- "daj Boże zdrowie, bo na rozum juz za późno"...

    Woytass2004-10-29 20:32
    Wolfsheim - moim zdaniem świetny zespół, Heppner ma niesamowity tembr głosu, niepowtarzalny..."And I" potwierdza klasę wykonawcy. Ja słucham dużo takiej muzy, zaczynając od ClockDVA, Nitzer Ebb, oraz oczywiście Depeche Mode i jak najbardziej pasujący do Wolfsheim -> cudny Camouflage! (też faceci z Niemiec! chociaż moim skromnym zdaniem na wyższym etapie aranżacji muzycznej) Fani i fanki tej wspaniałej muzy - ŁĄCZCIE SIĘ! - zdecydowana rekomendacja!

    Dotty2004-10-31 22:22
    Kocham Heppnera!!! Uwielbiam jego piosenki!! Ma prześliczny głos, a najbardziej lubie piosenki "Kein Weg zurueck", "Uebers Jahr" i "Blind" HEPPNER ICH LIEBE DICH!!!!!!!!!!!

    Miśka2004-11-04 14:43
    Dotty chyba chodzimy razem do kloasy, nie to ze niby ja do Ciebie nie?Ale nie wiedziałam. że jestes "inna":)Może zrobie o tym prezentacje...???Hmmm...:)Fajnie, fajnie

    wielka fanka2004-11-09 21:48
    Mysle ze wcale nie jest inna a raczej normlna jestem takiego samego zdania ja tez kocham Heppnera ;)

    Kati2005-01-03 15:10
    A myślałam, że jestem sama na tym świecie... Ja wręcz zjadam Petera oczami:)))) A muza... Och... Ten głos jest boski!!!!!!! Często spotykam się z głupimi komentami dotyczącymi tej muzyki... Mówią mi, że jestem nawiedzona... Ale nie... Ja nie jestem nawiedzona... Jestem zanurzona po uszy w synthpopie i w Heppnerku:)))))))))))))))))))))))

    Amhooker2005-06-01 16:00
    Uważam Petera Heppnera za artystę, który odmienił oblicze muzyki w ostatnich latach. Według mnie Heppner miał najlepszy feat'y z Schiller'em w "Leben... I feel you" oraz z Paulem van Dykiem w "Wir Sind Wir"... Piosenką, którą mógłbym słuchać wieki bez najmniejszej odznaki znudzenia to "Once in a lifetime"... Niestety trudno ją ściągnąć... Ale ja mam :)

    a broken whisper2005-06-06 11:27
    Kati: nie tylko Ty :)

    Aga O.2005-07-04 17:07
    tylko czegoś o heppnerze niewiem... kiedy on sie urodził?

    Fieska, czyli Kamila2006-07-03 09:06
    Wcalenie nie myślałam, że jest tyle fanów PH, Wolfsheim czy Herberta Grönemeyer'a... Pozdrawiam :D

    Skispringerin2006-11-02 10:38
    Ich liebe Peter Heppner! Du bist wunderbar! Nur weiter so!

    Heppnerfans2008-04-11 19:45
    Moje ulubione piosenki Wolfsheim to Heroin she said Kein Zurück Find You're Gone Find You're Gone nie samowita jest te? piosenka Goethes Erben & Peter Heppner - Glasgarten Heppner ma niesamowity g?os no i wogóle mo?e si? podoba? np. mi tylko jedno ale Peter Heppner (ur. 1967 w Hamburgu) - niemiecki wokalista. Razem z Markusem Reinhardtem i Pompejo Ricciardim stworzy? w 1987 roku zespó? o nazwie Wolfsheim. Wspó?pracowa? z wieloma artystami, takimi jak Paul van Dyk, Schiller, Goethes Erben czy Joachim Witt.

    Nelle2008-07-23 16:17
    Zdziwi?am si? tak du?ym uwielbieniem dla muzyki Heppnera ;) Sama te? od dawna rozp?ywam si? przy jego g?osie., jest jedyny w swoim rodzaju.


    Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

    Zaloguj się

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

    Witaj, Zaloguj się

    NAPISZ DO NAS

    Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
    A może chciałabyś opublikować swój tekst?
    - Napisz do nas!

    NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

    Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
    Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

    Ostatnio komentowane:

    80kobiet Sharon Stone
    Sapioseksualna Moja szczenięca miłość 🙃 opinia dodana 2021-09-30 01:38:37
    muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
    Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
    literatura Widoki Londynu - Woolf Virginia
    Jest książka a nie ma opisu
    © KOBIETY KOBIETOM 2001-2021